Duete pianistice la festivalul „Strugure de chihlimbar”

Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” organizează în colaborare cu Primăria Municipiului Chişinău ediţia a II-a a Festivalului Internaţional al Duetelor de Piane „Strugure de chihlimbar”, care se va desfăşura în perioada 26-30 octombrie, la Chişinău şi Bălţi.

Festivalul va fi inaugurat astăzi cu un recital al cunoscutului duet Anatolie Lapicus – Iurie Mahovici din R. Moldova care vor interpreta „Passacaglia” de G.F. Handel, „Andante cantabile” de R. Schumann, „Carnavalul animalelor” de C. Saint Saëns şi o fantezie din baletul „Cenuşăreasa” de S. Prokofiev. La concertul inaugural va mai participa duetul Emilia Sitarz – Bartolomej Wasik din Polonia care vor prezenta creaţii de F. Chopin, E. Grieg, P. Ceaikovski şi W. Lutoslawski.

Pe 27 octombrie, vor evolua duetele Vladimir Fleiman – Ludmila Zaiţeva din Rusia (în program, „Povestea Revizorului” de A. Schnitke) şi Natalia Gromova – Valery Borovikov din Belarus (o sonată de M. Clementi, o fantezie de F. Schubert şi valsul „Vinul, femeia şi cântecul” de J. Strauss şi L. Godowsky).

Joi, 27 octombrie, festivalul va continua la Bălţi, unde va avea loc Gala duetelor de piane, în incinta Universităţii „Alecu Russo”. În ultima seară, pe 30 octombrie, melomanii vor audia la Filarmonica Naţională „S. Lunchevici” din Chişinău lucrări de E. Grieg (Concert pentru pian şi orchestră), S. Rahmaninov (Dansuri simfonice), M. Burştin (Concert pentru două piane şi orchestra de corzi) în cadrul unui Concert de Gală, susţinut de toate duetele pianistice invitate la festival şi de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale (dirijor, Mihail Secikin, maestru în artă).

I.N.