Drumurile oraşului Codru nu mai au loc pentru plombări

Strada Costiujeni, or. Codru. Foto: Nadejda Roşcovanu

Drumurile care leagă oraşul Codru de Chişinău sunt un adevărat dezastru pentru şoferi, din cauza gropilor încă neplombate după iarnă. Despre reparaţia capitală a acestor străzi, dar şi despre alte proiecte care vizează reparaţia drumurilor din această suburbie a capitalei, ne-a informat primarul oraşului Codru, Vladimir Munteanu.

În prezent, în oraşul Codru se repară capital patru străzi: Sfântul Nicolae, Sfântul Vasile, Sfântul Gheorghe şi Sfânta Maria. Antreprenorul executor al lucrărilor, FCP „Lincons” SRL, a început reparaţia acestor drumuri la 23 mai 2016 şi urma să le finiseze la 23 septembrie acelaşi an. Alexandru Zingan, administratorul companiei executoare, explică de ce întârzie darea în exploatare a lucrărilor de reparaţie.

Strada Sfântul Gheorghe, or. Codru. Foto: Nadejda Roşcovanu

Alexandru Zingan. Foto: Nadejda Roşcovanu

Reţelele învechite le-au dat peste cap planurile

„Lucrările se tergiversează din cauză că pe străzile Sf. Gheorghe şi Sf. Nicolae s-au schimbat toate reţelele de apeduct şi canalizare. S-a insistat pe înnoirea reţelelor pentru ca pe urmă să nu se mai distrugă străzile reparate, cum se distrugeau până acum, din cauza spargerilor în reţeleler învechite”, ne informează antreprenorul. Zingan spune că localnicii au preferat să-şi paveze singuri trotuarele din faţa locuinţelor şi accesul în curte, fiindcă proiectul prevedea asfaltarea acestora, iar oamenii nu vor asfalt în faţa porţii. De asemenea, fiecare proprietar şi-a achitat renovarea reţelelor de canalizare şi apeduct, din gospodărie până la reţeaua centrală. „Ne străduim să asfaltăm în următoarele zile, până de Paşti, şi această bucată de drum rămasă, o codiţă a străzii Sfântul Gheorghe, de 350 de metri. După sărbători, vom trece la porţiunea rămasă a străzii Sf. Nicolae. În paralel, lucrăm şi la asfaltarea trotuarului de pe str. Sfântul Gheorghe, unde nu sunt locuinţe”.

Primarul oraşului Codru, Vladimir Munteanu, spune că, în total, proiectul reparaţiei capitale a acestor străzi (inclusiv construcţia canalizării fluviale) a costat 27 000 000 de lei, bani acumulaţi din bugetul local al Primăriei Codru, dar şi cu aportul Municipiului Chişinău (sumă de aproximativ 4 000 000 de lei). Munteanu afirmă că aceste străzi au fost cele mai dezastruoase din oraş şi că, timp de 20 de ani, primăria nu a investit niciodată bani pentru reparaţia lor. „Reparaţiile străzilor cu nume de sfinţi se vor încheia numai peste două-trei luni, fiindcă am mai descoperit că o parte dintre locuinţele de pe strada Sfântul Nicolae nu sunt conectate la canalizare şi mai avem de lucru”, afirmă edilul oraşului Codru.

Strada Costiujeni, or. Codru. Foto: Nadejda Roşcovanu

Situaţii de urgenţă la Codru

Vladimir Munteanu spune că banii acumulaţi anul curent în bugetul local al oraşului Codru vor fi investiţi pentru stoparea alunecărilor de teren de pe strada Izvorului, proiect estimat la 17 000 000 de lei. „Aproximativ 20 de case riscă să se prăbuşească, una deja s-a prăbuşit, dacă nu intervenim urgent”, ne informează primarul.

Cât priveşte străzile care leagă Chişinăul de Codru, care necesită reparaţie capitală de urgenţă (este opinia şoferilor supăraţi că achită fel de fel de taxe, dar drumurile rămân aceleaşi), primarul suburbiei spune că a făcut recent un apel către municipalitate pentru rezolvarea acestor probleme stringente. „Străzile Costiujeni, Valea Apelor, Drumul Schinoasei, Schinoasa-Deal, Potârnichii şi Sihastrului sunt arterele principale ale oraşului Codru pe care circulă transportul public.

Taxele pentru aceste mijloace de transport sunt percepute de către Primăria capitalei, respectiv aceasta le plombează în fiecare an. Cred că nu mai este loc pentru aceste plombări. Am examinat alocările pentru plombarea anuală a acestor străzi şi am ajuns la concluzia că nu se mai justifică, deoarece peste o scurtă perioadă de timp acestea iarăşi ajung într-o stare jalnică”, spune primarul.  Analizând această situaţie, Primăria or. Codru a decis să folosească banii alocaţi din fondul rutier, plus alte surse din bugetul local, pentru reparaţia capitală a acestor străzi, numai că suma respectivă nu va acoperi acest proiect.

„Am făcut un demers către primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, unde solicităm examinarea posibilităţii cofinanţării din bugetul municipal pentru reparaţia capitală a străzilor menţionate. Aşteptăm ca Primăria municipiului Chişinău să delege reprezentanţi care, împreună cu specialiştii de la Codru, să examineze starea acestor drumuri, ca să găsim cea mai bună soluţie pentru rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm”, speră Vladimir Munteanu.

Strada Sfântul Gheorghe, or. Codru. Foto: Nadejda Roşcovanu

Strada Costiujeni, or. Codru. Foto: Nadejda Roşcovanu

Strada Costiujeni, or. Codru. Foto: Nadejda Roşcovanu

Strada Costiujeni, or. Codru. Foto: Nadejda Roşcovanu

      Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului și nu reflectă neapărat poziția Ambasadei.

 

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)