Drumurile din Durleşti intră în sfârşit în reparaţii

Strada Nicolae Dimo, Foto: Nadejda Roşcovanu

Grupul  de socializare „Durleşti City” de pe Facebook este închis, nu poţi urmări ce postează locuitorii dacă nu faci parte din el (Mulţumesc administratorului acestei pagini pentru că m-a acceptat în acest grup). De aceea, o să vă povestesc ce discuţii duc oamenii acestui oraş, suburbie a Chişinăului, şi care este cea mai gravă problemă a acestui oraş pe care am descoperit-o în momentul când am publicat pe această pagină reportajul „Cel mai rău drum din municipiul Chişinău”,  (http://www.jc.md/cel-mai-rau-drum-din-municipiul-chisinau-video/)

Sunt deja trei luni de când am mers la Durleşti pe strada Nicolae Dimo (apreciată de şoferii de microbuze ca fiind cel mai rău drum din municipiul Chişinău), ca să filmez gropile prin care şoferii îşi strică maşinile şi călătorii sănătatea. Am discutat atunci cu primarul localităţii, Eleonora Şaran, care îmi spunea că banii alocaţi anul acesta pentru drumurile din Durleşti vor ajunge doar pentru plombări. După trei luni, strada Nicolae Dimo arată la fel, nu a fost cârpit niciun metru pătrat de asfalt. Mai mult, există în Durleşti multe alte străzi pline de gropi, despre care locuitorii acestui oraş discută în van în grupul „Durleşti City”. Se fac glume, se publică video-uri despre starea drumurilor, oamenii arată prin fotografii prin ce trec zilnic, pagubele provocate de gropile interminabile pe care le suportă.

„Tancul, cel mai bun mijloc de transport pentru Durleşti”, publică cineva o fotografie cu un tanc şi comentează o fotografie ce prezintă discul deteriorat al unei roţi, publicată de un alt locuitor al Durleştiului. „Ce ai păţit cumetre?”, îl întreabă un prieten pe cel păţit. „Am mers pe arătura de pe strada Caucazului”, îi răspunde cumătrul. Glume peste glume, supărări, critici la adresa primarului şi consilierilor, toate fără rezultat până acum.

Cine tergiversează reparaţia drumurilor?

Am contactat-o pe Eleonora Şaran să ne explice de ce drumurile din Durleşti încă nu au fost plombate. „Lucrările întârzie din cauză că consilierii din partea Partidului Socialist şi ai Partidului Nostru nu s-au prezentat la două şedinţe. Astfel nu a fost posibilă votarea corelării volumului bugetului local (majorând veniturile şi cheltuielile) cu suma alocată din fondul rutier”, explică Eleonora Şaran.

Numai de astăzi, 25 iulie 2017, spune primarul, au început lucrările pe strada Nicolae Dimo. Cât priveşte reparaţia străzii Caucazului, care este într-o stare foarte gravă, primăria dispune doar de finanţare parţială. „Suntem în căutare de fonduri pentru reparaţia acestui drum”, spune Eleonora Şaran.

 

Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului și nu reflectă neapărat poziția Ambasadei.

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)