Drumul spre sănătate

REFORMĂ // „Aceste spitale trebuie comasate, deoarece calitatea serviciilor prestate pacienţilor este incalificabilă, şi aceasta din cauza personalului şi a aparatajului rudimentar”

Reformele în domeniul spitalicesc care urmează să fie făcute provoacă nemulţumiri în rândul medicilor şi locuitorilor raioanelor din republică. Aceştia sunt parţial de acord cu reformele în domeniul sănătăţii, accentuând faptul că mai întâi trebuie  perfecţionate infrastructura, serviciul ambulatoriu şi de urgenţă, altfel viaţa oamenilor este pusă în pericol. Potrivit viceministrului Sănătăţii, Viorel Soltan, reformele în cauză au menirea de a spori calitatea serviciilor medicale în orice localitate din RM. În urma schimbărilor făcute, un medic de familie dintr-un sat va avea un salariu de 10-15 mii de lei, iar o soră medicală, 6-7 mii de lei.

Noile reforme în domeniul medicinei, care urmează să fie încheiate în 2017, presupun construcţia a zece spitale regionale şi reprofilarea a 26 de spitale raionale în instituţii comunitare pentru persoanele social vulnerabile şi cu venituri mici.

„Nu este cazul să fie închisă secţia de chirurgie”

„Reformele în sistemul de sănătate, inclusiv în cel spitalicesc, sunt necesare. Esenţa programului dat este de a acorda asistenţă  medicală calificată pacientului la diferite niveluri. Personal sunt de acord cu problema care se pune, pacientul trebuie să primească asistenţă medicală calificată. Sunt convins, conducerea ministerului va lua în calcul toate avantajele şi dezavantajele în favoarea pacienţilor. Se preconizează să fie reparate drumurile, iar instituţiile  să fie înzestrate cu tehnică, dar totul este în perspectivă. Noi, medicii, suntem dispuşi să acceptăm sacrificii, dar toate să fie în interesul bolnavului, pentru sporirea calităţii serviciilor medicale”, a declarat pentru JURNAL şeful Spitalului raional Teleneşti, Alexei Bivol.

Potrivit acestuia, secţiile de chirurgie şi pediatrie nu trebuie închise, pentru că incidenţa afecţiunilor de acest gen este mare, problema este în dotarea spitalelor raionale cu utilaj modern, chiar dacă în unele el există şi încă destul de performant.

În Secţia chirurgie a Spitalului raional Teleneşti, activează şase specialişti calificaţi care fac diverse intervenţii chirurgicale de diferită complexitate. Medicul Bivol susţine că deşi dotarea cu tehnică a secţiilor de chirurgie şi pediatrie lasă de dorit, acestea asigură posibilitatea de a interveni în cazuri de urgenţă. Secţia de chirurgie nu trebuie în niciun caz închisă, ci să-i fie asigurat un anumit nivel logistic”.

„Se fac reforme, dar nu se spune nimic despre soarta medicilor din republică”

„Se fac reforme, dar nu se spune nimic despre soarta medicilor din republică. Am ajuns la o vârstă când suntem formaţi ca specialişti. Aceste secţii trebuie să fie păstrate, pentru că suntem solicitaţi. Sunt cazuri când rămânem şi peste program. Suntem de-acord cu aceste reforme doar parţial, pentru că într-adevăr spitalele raionale necesită o dotare cu utilaj performant, dar înainte de a face reforme în domeniul medicinei trebuie să se perfecţioneze infrastructura, serviciul ambulatoriu şi de urgenţă, care trebuie puse bine la punct, pentru ca bolnavul să poată ajunge la timp la spital, deoarece sunt oameni care vin într-o stare foarte gravă, când minutele sunt extrem de preţioase”, ne-a comunicat şeful Secţiei chirurgie a Spitalului Raional Teleneşti, Simion Potlog, care activează 27 de ani în calitate de chirurg. Medicul de acest profil face două – şase intervenţii pe zi.

„Omul moare până ajunge la spital. Aţi văzut ce drumuri avem noi?”

Spitalul raional Teleneşti are în grija sa aproximativ 60 de mii de oameni. Anual, la Teleneşti se fac aproximativ 1200 de intervenţii chirurgicale. Se tratează aproximativ 6500 de oameni cu asigurare medicală, fără a fi luaţi în considerare pacienţii fără poliţă de asigurare medicală, care sunt deserviţi contra plată.

Eudochia Baltag, locuitoare a raionului Teleneşti, spune că nu este de acord cu închiderea secţiilor de chirurgie din spitale, pentru că şi aşa oamenii de la ţară sunt defavorizaţi faţă de cei din sectorul urban. „Şi eu şi fiică-mea am avut operaţii urgente de apendicită făcute la Teleneşti. Ce vor face oamenii când va trebui să meargă la Orhei? Omul moare până ajunge la spital! Aţi văzut ce drumuri avem noi?”, ne spune indignată femeia.

„Cele zece spitale noi care vor fi construite vor presta servicii medicale de nivel înalt”

Lidia Crăciun, şefa Spitalului raional Ungheni, ne-a comunicat că este de acord cu aceste reforme pe care urmează să le facă MS. „Cele zece spitale noi care vor fi construite vor presta servicii medicale de nivel înalt. Servicii medicale performante oferă, în prezent, doar unele instituţii medicale din Chişinău, pentru că cele din centrele raionale nu au utilaj modern, condiţii hoteliere, specialişti pregătiţi la nivelul  cuvenit”. Potrivit ei, Spitalul raional din Ungheni este bine dotat în comparaţie cu alte instituţii raionale. Se fac mai multe intervenţii chirurgicale şi mai complicate, pentru că şi medicii sunt mai calificaţi. De exemplu, spitalele din Nisporeni, Călăraşi nu au alergolog, cardiolog, neurolog pentru copii, endocrinolog, cabinet de citologie. „Spitalul din Ungheni este o instituţie medicală de nivelul doi”, a accentuat Lidia Crăciun. Referindu-se la distanţa pe care trebuie s-o parcurgă bolnavii în cazuri de urgenţă, ea a motivat că „la noi în Moldova nu există distanţe care nu ar putea fi parcurse în jumătate de oră până la spitalul regional, aşa cum urmează să fie plasate centrele regionale, şi nici nu avem mulţi chirurgi ca să rămână fără serviciu. Se vor mai reprofila sau vor acorda în spitalele comunitare servicii chirurgicale urgente”.

„Spitalele trebuie comasate”

„Spitalele raionale trebuie comasate, deoarece serviciile pe care le prestează pacienţilor sunt incalificabile, şi aceasta din cauza personalului şi a aparatajului rudimentar. În 2009, în urma unui accident de maşină, familia mea a fost internată la Ungheni. Venind la Chişinău, am fost nevoiţi să cheltuim bani buni pentru a lichida consecinţele „tratamentului”, a spus un bărbat din Chişinău, care nu a dorit să-şi dea numele.

Solicitat de JURNAL, viceministrul Sănătăţii, Viorel Soltan, a comunicat: „Am lansat un şir de activităţi care sunt menite să accelereze reformele în domeniul sănătăţii. Vrem să îmbunătăţim calitatea serviciilor medicale. Dacă până azi, timp de 20 de ani de independenţă, am construit în RM un sistem de sănătate cu o reţea de asistenţă medicală primară, cu regionalizarea urgenţei, fiecare urgenţă având substaţie, maşini performante. Avem astfel cantitate. Acum urmează să facem o reformă calitativă bazată pe îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale şi să aducem serviciile mai aproape de pacient”.

„Un medic de familie poate avea astfel 10-15 mii de lei, iar o soră medicală 6-7 mii de lei”

Potrivit viceministrului, recent, la o masă rotundă cu peste o sută de medici de asistenţă medicală primară, medici de familie, directori de CMF-uri, au fost discutate posibilităţile de sporire a calităţii serviciilor medicale şi aducere a serviciilor mai aproape de cetăţeni. De exemplu, a fost dezbătută autonomizarea centrelor de sănătate. Vrem ca banul să vină direct în sat. Centrele de sănătate care au un medic de familie şi trei surori medicale trebuie să aibă contracte directe cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM).  Într-un sat cu 2000 de locuitori, se vor aduna 600 mii de lei pe an, din care 60% pot fi orientaţi la salariile medicilor. Un medic de familie poate avea astfel 10-15 mii de lei, iar o soră medicală 6-7 mii de lei. Într-o lună-două vor fi localităţi unde medicii vor avea acest salariu. Reformele vor contribui şi la lichidarea mitei în medicină.

Doi oameni au murit în România, în condiţii dramatice, în plin proces de reformă a sistemului sanitar. Un bărbat a decedat în Vâlcea, în faţa fostului spital, aşteptând echipajul medical, deoarece nu ştia că Spitalul Bălceşti fusese desfiinţat printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii, la 1 aprilie curent. Alt caz a avut loc în Constanţa, pacientul murind în drum spre spital.

Victoria POPA

The following two tabs change content below.