Drumul morţii

Mărturisirile unui şofer implicat într-un accident cu sfârşit fatal

O parte din martori susţin că Ana a făcut un pas în urmă şi a fost spulberată pe drum, alţii spun contrariul. Deşi a trecut aproape un an de la accidentul tragic care a luat viaţa unei femei de 45 de ani, instanţa de judecată încă nu şi-a spus verdictul.

Olga Ursu, stagiară

La o ieşire din Chişinău, chiar dacă pe ambele părţi ale drumului sunt făbrici de vinificaţie, uzine, magazine, staţii de autobuze, nu există însă o trecere pietonală care ar asigura traversarea şoselei, decât la un km distanţă, iar ca să ajungi la semafor trebuie să mergi vreo zece km. Zeci de persoane, zilnic, îşi iau inima în dinţi şi traversează „drumul morţii”, contând pe faptul că şoferii vor frâna, pentru Ana însă această încercare s-a dovedit a fi fatală.

„M-am urcat la volanul maşinii şi m-am pornit după copil la grădiniţă. Era 6 decembrie, trecut de ora 17. Afară era un timp posomorât. La un moment dat, am simţit o lovitură, imediat m-am oprit şi am ieşit din maşină. Pe asfalt era o doamnă. N-am văzut cum s-a întâmplat, dar unii martori spun că, traversând drumul, femeia s-a oprit la mijlocul şoselei, după care, ferindu-se de un camion, a făcut un pas în spate şi, în timpul cela, am trecut eu pe acolo, a fost un ceas rău”, îşi aminteşte şoferul.

Cine se face vinovat?

Alţi martori însă susţin că femeia se afla pe linia dublă continuă când a fost lovită de automobilul la volanul căruia era Sergiu. Rudele Anei, până în prezent, aşteaptă expertiza ce va demonstra dacă a făcut ea acel pas sau nu. „Pe 5 decembrie, i-am cântat mamei ‘La mulţi ani!’, iar a doua zi…”, spune îndurerată Elena, fiica de 21 de ani a Anei. Tânăra era în autobuz când a văzut că ceva s-a întâmplat pe drum. „La ora 18, trebuia să fiu la universitate şi, aşa cum obişnuiam, voiam să o salut pe mama de la geam care, în acel moment, trebuia să fie la staţie, așteptând autobuzul spre casă. Nu am mai văzut-o… decât zăcând într-o baltă de sânge”, îşi aminteşte Elena. Mama a decedat chiar în braţele fiicei. „Avea ochii atât de speriați… acei ochi îi văd de fiecare dată când trec pe acolo”.

Sergiu spune că, după accident, a devenit mult mai atent la volan şi, de fiecare dată când vede un pieton trecând neregulamentar drumul, nu ezită să se oprească şi să-l certe. Cine se face vinovat de accidentul în care a fost implicat? Şoferul consideră că dacă ar fi fost o trecere de pietoni şi strada ar fi fost iluminată, nu s-ar fi întâmplat această tragedie. El a ţinut să menţioneze că compania la care e angajat a acoperit toate cheltuielile pentru înmormântarea Anei.

„ Pe locul în care mama și-a găsit sfârșitul, sunt sigură că va apărea, peste ceva timp, o trecere de pietoni și mă voi convinge din nou că fiecare trecere de pietoni semnalează un om mort și multe alte vieți distruse”, a spus într-un final Elena. Actualmente, pietonii sunt atenționați că drumul este periculos doar de poza Anei alături de care arde o candelă.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)