„Drumul european al Republicii Moldova trece prin București”

 

muhametsin si petit.f.nadea roscovanu

27 august 2016. Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Farit Muhametşin, alături de cel al SUA, James D. Pettit, la parada de Ziua Independenţei R. Moldova. Foto: Nadea Roşcovanu

Liderul PL Mihai Ghimpu este unul dintre primii oficiali care au reacționat la declarațiile scandaloase ale ambasadorului SUA de la Chișinău, James Pettit. „Este profund regretabil că Excelența Sa face afirmații care nu doar că lezează suveranitatea R. Moldova și dreptul cetățenilor de a-și decide singuri destinul, dar ne aduce în memorie strategia diplomației imperiale ruse, care, prin dl ambasador Kuzmin, intervenea în chestiunile identitare din R. Moldova, spunând ce manuale ar trebui să folosim, ce limbă să vorbim și, în general, cum să ne identificăm ca neam”, a afirmat Ghimpu.

Acesta reiterează că R. Moldova nu are nicio șansă de modernizare, dezvoltare și integrare europeană fără România și că drumul european al R. Moldova trece prin București. „Declarațiile dlui ambasador sunt și mai discutabile, mai ales că vin în contextul alegerilor prezidențiale din R. Moldova. Este nefericit și incorect din partea unui ambasador să sugereze viitorilor candidați politici ce proiect identitar ar trebui să își asume”, a mai spus Ghimpu.

Și deputata liberal-democrată Maria Ciobanu a reacționat la declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău. „Dle ambasador, Moldova este România! Aveți nevoie de câteva ore, jertfiți-le, Vă rog, pentru a Vă documenta… Prin afirmația Dvs., precum că Moldova nu este România, ați ofensat impardonabil un neam, cel românesc, o fărâmă de țară, ruptă cu sila din trupul României și așezată, vorba bătrânului cronicar, “în calea tuturor relelor””, a afirmat deputata într-o postare plasată pe Facebook.

Anterior și fostul premier, Ion Sturza a reacționat: „Sunt șocat. După ce ne-ați ‘stabilizat’, aruncându-ne în brațele oligarhiei corupte, ne dați și lecții de identitate?! Așa ceva și-au permis doar ‘prietenii’ din Est. Lăsați-ne pe noi, cetățenii Republicii Moldova, să decidem cine suntem, în ce limbă vorbim, cu cine să fim prieteni. Pentru asta înaintașii noștri au luptat și au fost duși în Gulag. Dacă doriți o cortină de fier între Moldova și România, puteți să o faceți din camioanele americane, vechi de un veac, demonstrate în ‘țarcul independenței’ de la Chișinău. Așa o ‘zonă verde’ de stabilitate ca în ‘democrațiile’ din Africa și America Latină. E lăudabil că ne învățați limba, dar studiați și istoria noastră”, a fost îndemnul lui Sturza.

Amintim că ambasadorul SUA la Chişinău a declarat, într-un interviu pentru postul public Moldova 1, că Republica Molodva trebuie să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure şi că unirea cu România nu ar fi o alegere practică indiferent de motiv.

Salvează

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)