Drum construit la doleanţa oamenilor şi insistenţa primarului

 Lucrările de construcţie a drumului Sagaidac-Porumbrei (foto: ADR Sud)

Lucrările de construcţie a drumului Sagaidac-Porumbrei (foto: ADR Sud)

Maşini blocate în noroi, săteni care trebuie să meargă câţiva kilometri pe un drum impracticabil ca să ajungă la serviciu în localitatea vecină… În scurt timp, aceste probleme prin care trec locuitorii din satele Sagaidac, Batâr, Mihailovca, Selemet, Satul Nou, Suric, Codreni se vor termina pentru că, la insistenţa primarului de Sagaidac, Ioana Leorda, proiectul pentru renovarea drumului Sagaidac-Porumbrei a fost acceptat pentru finanţare din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională, iar recent au şi început lucrările de asfaltare.

Deoarece Ioana Leorda, primarul satului Sagaidac din raionul Cimişlia, afirmă că a aplicat proiectul de reconstrucţie a drumului Sagaidac-Porumbrei la doleanţa locuitorilor, nu ne rămâne decât să-i întrebăm anume pe săteni ce cred ei despre utilitatea proiectului.

Zinaida Barbăneagră, vânzătoare la un magazin din sat, este convinsă de beneficiile acestui proiect, atât de cele economice, cât şi de cele sociale. „Ne aşteptăm la mai mulţi cumpărători. Marfa o aducem de la Chişinău, prin urmare, după ce va fi gata drumul, expeditorii vor ajunge mai repede. În plus, avem şi copii care îşi fac studiile în capitală şi circulă săptămânal pe ruta Sagaidac-Chişinău. Pentru noi este foarte important să fie construită această şosea”, spune Zinaida.

„Acest drum ne va ajuta foarte mult, deoarece prin Porumbrei ieşim la şoseaua naţională şi ajungem mai uşor la Chişinău. Activitatea noastră economică este în sat şi pe câmp. Acum trebuie să găsim o metodă cum să vindem intermediarilor mai scump produsele agricole. Drumul este util în special pentru cei care au magazine. Furnizorii de la Cimişlia nu vor trebui să înconjoare pe la Mihailovca, dar vor veni prin Porumbrei mai repede”, ne-a comunicat Igor Guţu, un sătean care munceşte de zor la gospodăria ţărănească a tatălui său. De altfel, în Sagaidac sunt zece agenţi economici şi câteva gospodării ţărăneşti, activitatea cărora ar putea să se dezvolte odată cu darea în exploatare a şoselei Sagaidac-Porumbrei.

Tehnologii performante pentru un drum mai rezistent

Deşi în anul 2000 drumul a fost reparat, în scurt timp el s-a deteriorat din nou şi oamenii erau nevoiţi să meargă pe ocolite pentru a ajunge la şoseaua naţională care duce spre Chişinău, povesteşte Ioana Leorda. Pentru a soluţiona această problemă, ea a scris un proiect de reconstrucţie a drumului şi l-a depus pentru finanţare, chiar dacă puţini credeau că va avea sorţi de izbândă. „M-am gândit că avem şanse să obţinem finanţarea, deoarece drumul este unul cu impact regional. Nu am aşteptat să depună proiectul consiliul raional, am făcut eu acest lucru, adresându-mă la Agenţia de Dezvoltare Sud. Şi iată că am reuşit”, spune cu satisfacţie primarul de Sagaidac. La 7 octombrie 2013, au început lucrările de construcţie, apoi au fost efectuate lucrările de terasament, a fost aşternut un strat de pietriş cu o grosime de 23 cm, iar recent au început lucrările de asfaltare. „Antreprenorul responsabil de construcţia drumului îşi onorează obligaţiile, respectând tehnologiile de construcţie, aşa că vom avea un drum rezistent. Ne încadrăm în termenul stabilit pentru darea lui în folosinţă. Oamenii aşteaptă cu sufletul la gură acest eveniment care este foarte important pentru comunitate”, subliniază Ioana Leorda.

Colaborarea şi implicarea – reţeta succesului

Poza 2

Elevii şcolii din Porumbrei recită poezii despre drumuri la inaugurarea drumului Sagaidacul Nou-Codreni(foto: Svetlana Panţa)

Potrivit primarului comunei Porumbrei, Ioana Stoica, colaborarea dintre autorităţile publice locale, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Agenţia de Dezvoltare Sud a dus la realizarea obiectivului propus, creând condiţii mai bune pentru dezvoltarea social-economică a localităţilor. Iar directorul ADR Sud, Maria Culeşov, are doar cuvinte de laudă pentru implementatorii proiectului şi a menţionat că este unul de succes.

După darea în exploatare a drumului, mai mulţi copii din localităţile vecine vor putea veni la şcoala din Sagaidac. „Şcoala din satul Codreni a fost închisă, iar copiii din această localitate merg acum la şcoala din Porumbrei, parcurcând 8 km pe drumul Codreni-Sagaidacul Nou, construit în 2013 tot din sursele Fondului Naţional de Dezvoltare Regională. În acelaşi timp, distanţa din Codreni până la şcoala din Sagaidac este de numai 2 km. Astfel, sperăm că, în septembrie, după definitivarea lucrărilor de reabilitare a drumului, lista de elevi ai şcolii noastre să se completeze cu copii din Codreni”, bifează Ioana Leorda încă o utilitate a drumului Sagaidac-Porumbrei.

Şi directoarea şcolii din Porumbrei, Lilia Amanu, crede că renovarea drumurilor este o necesitate primordială în contextul procesului de optimizare în sistemul de învăţământ: „Copiii din mai multe sate sunt transportaţi cu autobuzul la şcolile regionale. Astfel, un drum bun este foarte important, deoarece copiii ajung la timp la ore şi, respectiv, sunt duşi în siguranţă acasă”.

Proiectul „Reconstrucţia drumului Sagaidac-Porumbrei M3” prevede efectuarea lucrărilor de reabilitare şi asfaltare a 2,069 km de drum. Costul total al proiectului este de 16,762 milioane de lei din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională. După darea în exploatare, responsabilitatea pentru întreţinerea drumului îi va reveni primăriei satului Sagaidac.

Svetlana Panţa