Drum comunal, construit după 16 ani de aşteptare

Drumul nou Dimitrova-Acui

Drumul nou Dimitrova-Acui

16 ani, atâta au aşteptat locuitorii comunei Câietu (satele Câietu şi Dimitrova) din raionul Cantemir să aibă acces direct la centrul raional. O perioadă în care au fost ocoliţi de ambulanţe, doctori, poliţişti pentru simplul fapt că nu aveau un drum de acces practicabil. Începând cu vara acestui an însă, problemele legate de deplasarea spre Cantemir au fost depăşite, datorită implementării proiectului regional „Construcţia drumului de acces Dimitrova-Acui” de către Agenţia de Dezvoltare Regională Sud, depus de primăria Câietu, în parteneriat cu primăria Baimaclia.

Comuna Câietu a fost până nu demult unica localitate din raion care nu avea un drum de acces spre oraş. Primarul Dumitru Pâslari afirmă chiar că localitatea era unica în Republica Moldova, izolată în acest mod. Acum lucrurile s-au schimbat, spune primarul, în timp ce străbatem de la un capăt la altul drumul de 4,6 kilometri care uneşte cele două localităţi, Dimitrova şi Acui, exact porţiunea care le lipsea localnicilor pentru a se deplasa cu transportul spre Cantemir.

API 2Împlinirea visului a peste o mie de cetăţeni

„Încă în anul 1997 a existat un proiect de construcţie a acestui drum, dar a trecut atâta timp şi nimic nu ne ieşea. Cu sprijinul ADR Sud şi cu ajutorul Domnului, în 2012 am început lucrul şi iată că astăzi suntem fericiţi. Şoseaua nu este una ideală, n-are marcaj rutier, dar e împlinirea unui vis a peste o mie de cetăţeni”, spune D. Pâslari.

Locuitorii se bucură că a fost construit acest drum. „De-aţi şti câte probleme am avut înainte, în special femeile gravide care erau nevoite să nască în sat, fără asistenţă medicală”, povesteşte o locuitoare din Dimitrova, Vera Creangă. Iar un bărbat în vârstă îşi aminteşte că trebuia să facă peste 100 de km în plus ca să-şi perfecteze un act la Cantemir. „Nici nu vreau să-mi amintesc prin ce nevoi am trecut, mai ales atunci când ploua. Mergeam prin Comrat, ca să ajungem la Cantemir pentru o simplă procedură”, precizează Petru Daghi. Primarul adaugă că oamenii se trezeau la şase dimineaţa, urcau în autobuzul Câietu-Chişinău, coborau la Comrat, iar de acolo luau alt microbuz spre Cantemir.

„De când s-a deschis drumul, pe aici circulă şi oamenii din Ceadâr-Lunga, Taraclia, cărora le este mai aproape să ajungă la Cantemir sau la drumul naţional, spre Leova. Nu numai eu, cu toţii suntem mulţumiţi de acest drum şi tare mult l-am aşteptat. Cineva spunea că e un proiect politic, însă oamenii nu ştiau cum să ajungă la spital, la maternitate, la oficiul stării civile sau la secţia de paşapoarte”, menţionează Dumitru Pâslari.

API 3Un semn bun pentru satele Moldovei

O comisie din reprezentanţi ai Inspecţiei de Stat în Construcţii, Administraţiei Drumurilor, Inspectoratului Ecologic, Serviciului de Pompieri şi ai Serviciului pentru Supravegherea Sănătăţii Publice au examinat calitatea şi volumul lucrărilor. A mai rămas ca drumul să fie asfaltat, pentru ca să aibă o viaţă cât mai lungă.

Potrivit lui Valeriu Mocanu, şeful Direcţiei Construcţii şi Dezvoltare Teritorială a raionului Cantemir, proiectul asigură o mai bună mobilitate a oamenilor, dar şi încrederea în capacităţile autorităţilor locale. „Atât pentru comunitate, cât şi pentru autorităţile publice locale acest eveniment este o mare realizare şi un semn bun, care ne face să credem că satele Moldovei au viitor”, declară V. Mocanu.

Proiectul „Drum de acces Dimitrova – Acui”, implementat de ADR Sud și finanțat din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională, a fost lansat în anul 2012. Lucrările s-au desfăşurat pe parcursul unui an, costul fiind de 15,3 milioane de lei.

Ion Surdu