Droguri pentru deţinuţi

DETENŢIE // Scrumbie, ceapă, conserve, pâine, slănină, sarmale, bomboane – perfecte pentru a ascunde droguri în interiorul lor

La Penitenciarul nr. 13 din capitală a parvenit recent un colet semnat „pentru Nicolae Stratulat”, unul dintre deţinuţii care îşi ispăşesc pedeapsa în penitenciarul respectiv. Din conţinutul coletului cu numeroase produse alimentare – de la bomboane la harbuz murat –, angajaţii penitenciarului au atras atenţia la pachetele de ţigări.

„Pe semne că acestea au fost deschise.” A fost suficient ca gardienii să rupă câteva din ţigări ca să descopere în interiorul lor o substanţă verde cu miros de marijuana.

Dis-de-dimineaţă, la porţile penitenciarului, s-a prezentat un tânăr de 26 de ani care a spus că îl cheamă Vasile şi a adus câteva colete pentru deţinutul Nicolae Stratulat. A prezentat angajaţilor penitenciarului solicitarea către directorul instituţiei în care erau indicate toate produsele aduse pentru condamnat. „Găină – 1 buc., raţă – 1 buc., 1,5 kg de slănină, peşte – 16 buc., brânză – 2 kg, ceapă – 3 kg, mere – 3 kg, harbuz murat – 1 buc., roşii murate, moare – 1,5 l, pastă de dinţi, perie de dinţi, buruieni proaspete” este o parte din lista prezentată angajaţilor penitenciarului.

Aceştia din urmă au analizat cu atenţie fiecare produs în parte şi au observat că ceva nu este în regulă cu pachetele de ţigări aduse de Vasile.

„Ţigările sunt produse care pot fi transmise deţinuţilor. Acestea nu sunt incluse în lista obiectelor interzise în penitenciar. În cazul dat, pachetele de ţigări prezentau semne de deteriorare. Aveau ambalajul vizibil deteriorat, fapt ce a trezit suspiciunea ofiţerilor”, a declarat Ana Racu, şefa serviciului de presă al Departamentului Instituţii Penitenciare.

„Doina” cânepei

Toate coletele, pachetele cu provizii şi banderolele transmise deţinuţilor sunt deschise de condamnat doar în prezenţa lucrătorului medical şi sub supravegherea reprezentantului administraţiei penitenciarului. Produsele sunt examinate cu atenţie, iar lucrurile care arată suspect sunt supuse unui control riguros.

După ce au deschis pachetele cu ţigări aduse pentru deţinutul Stratulat, angajaţii penitenciarului au descoperit că 30 de ţigări „Doina” conţineau un amestec vegetal care nu semăna a tutun obişnuit. Substanţa era de culoare verde şi avea un miros asemănător marijuanei.

 

„Cine dintre voi doi fumează cânepă?”, a întrebat unul dintre angajaţii penitenciarului în momentul descoperirii substanţei narcotice. Vasile s-a jurat că nu a tras niciodată fum de marijuana. „Eu am fumat o singură dată şi… gata”, a recunoscut condamnatul.

Întrevedere de lungă durată

Cine este vinovat, cel care a primit sau cel care a dus substanţele narcotice? Vasile nu-şi imagina că vizita lui la penitenciarul nr.13 s-ar putea solda cu privaţiune de libertate de lungă durată. Apropo, condamnaţii pot fi vizitaţi doar de rude şi persoanele foarte apropiate.

În cazuri excepţionale, cu autorizaţia administraţiei penitenciarului, deţinutul se poate întâlni cu o altă persoană, indicată de el însuşi. Durata vizitei nu trebuie să depăşească patru ore. Nicolae Stratulat a indicat să fie vizitat de prietenul său, Vasile.

Potrivit administraţiei Penitenciarului nr. 13, deţinutul căruia i-a fost transmis coletul în care a fost depistat stupefiantele nu poartă răspundere pentru conţinutul pachetului. Persoana care a transmis coletul este reţinută de poliţie. Dacă va fi găsit vinovat, Vasile riscă o amendă în mărime de până la 300 de unităţi contravenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau închisoare de până la doi ani.

Deţinutul căruia i-a fost transmis coletul care conţinea droguri e născut în 1971 şi este originar din Ustia, Dubăsari. Anterior, Nicolae Stratulat a fost condamnat de opt ori pentru diverse infracţiuni: omor, huliganism, accident rutier. În prezent, este condamnat la 15 ani privaţiune de libertate pentru acţiuni cu caracter sexual.

În decursul anului 2010, în instituţiile de privaţiune de libertate s-au înregistrat 65 de cazuri de ridicări de substanţe narcotice şi 53 de cazuri de contracarare a acestora.

Dependenţă de nuci cu miros de cânepă. La două zile după ce angajaţii Penitenciarului nr. 13 din capitală au depistat un colet care conţinea pachete cu ţigări umplute cu marijuana, în alt penitenciar din republică a avut loc un incident asemănător. Un deţinut care îşi ispăşeşte pedeapsa în penitenciarul din Rezina a primit de la persoane apropiate un pachet cu diverse produse.

Gardienii au studiat coletul şi au descoperit într-o sacoşă nuci care, în loc de miez, aveau un alt conţinut. Trei nuci erau umplute cu droguri. Fiecare jumătate de fruct avea câte un pacheţel de staniol în interiorul căruia se afla o substanţă verde.

Primele investigaţii arată că cel mai probabil este vorba de marijuana, întrucât conţinutul avea un miros asemănător acestei substanţe narcotice. Angajaţii penitenciarului din Rezina au predat cazul poliţiştilor.

Oamenii legii urmează să stabilească provenienţa drogurilor. Pe marginea acestui caz a fost deschis un dosar penal. Dacă va fi găsit vinovat, omul care a transmis pachetele riscă până la opt ani de închisoare.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.