Drepturile copiilor în paginile JURNALULUI


JURNAL de Chişinău a participat la expoziţia de materiale jurnalistice cu genericul „Mass-media şi Drepturile Copilului”. JURNALUL publică de 11 ani articole ce reflectă problemele mari pe care le confruntă cei mai mici. Mulţi dintre cei prezenţi la expoziţie au citit cu atenţie articolele expuse, au analizat fotografiile şi s-au arătat uimiţi de faptul că pe an ce trece copiii devin tot mai vulnerabili în faţa unor pericole. „Este îngrozitor că copiii sunt victime ale alcoolismului, pedofiliei, narcomaniei etc., iar maturii rămân indiferenţi”, a constatat Valentina, o cititoare fidelă a JURNALULUI.

Directoarea Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, responsabil de organizarea evenimentului, a menţionat că a monitorizat cum este abordată problematica copiilor în presa scrisă şi a constatat că jurnaliştii, în goana după senzaţional, încalcă adesea principiile etice şi deontologice. „În prim-plan trebuie să fie pus copilul cu problemele sale. Un jurnalist trebuie să fie atent să nu dăuneze prin articolul pe care îl scrie”, a menţionat Cozonac.

Reprezentanţii mass-media participanţi la eveniment au avut ocazia nu doar să prezinte publicului articolele scrise, dar şi să comunice cu cititorii de la care au aflat ce şi-ar dori să găsească în paginile ziarului. „Aş dori să citesc mai multe articole pozitive. Doar avem şi copii talentaţi cu care am putea să ne mândrim”, a subliniat Valentin care terminase de citit un articol despre Paula Erizanu, o fetiţă de 16 ani care a scris o carte despre protestele din aprilie 2009.

Expoziţia de materiale jurnalistice „Mass-media şi drepturile copiilor” face parte din cadrul manifestaţiilor dedicate Zilelor Libertăţii Presei.

S.P.