Dreptul la votul prin corespondenţă

Fiind plecată din ţară din 1993, de multe ori nu am putut să-mi exercit dreptul la vot

Votul prin corespondenţă – o modalitate prin care cetăţenii ce nu se află în ţara unde s-au născut pot să-şi exercite dreptul constituţional de a vota – este implementat cu succes în mai multe ţări.

Marina LITA

Pornind de la această premisă, un grup de asociații ale moldovenilor aflați în afara RM au iniţiat la mijlocul lui decembrie 2011 campania de colectare a semnăturilor în favoarea unor modificări ale Codului Electoral al Republicii Moldova, care ar permite votarea prin corespondență.

„R. Moldova are un număr mic de ambasade și consulate în străinătate, ceea ce face dificilă exercitarea dreptului de vot în condițiile în care numărul votanților la fiecare birou electoral nu poate depăşi 3000. La alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, s-a constatat că instituirea unor birouri de vot suplimentare este un lucru pozitiv, dar insuficient”, se arată în comunicatul remis presei.

Prezenţa joasă la alegeri

„Ideea a fost lansată de Dorin Dusciac, membru activ al diasporei moldovenilor din Franţa. Această modalitate de vot este foarte importantă pentru noi, pentru că mobilitatea moldovenilor în timpul alegerilor este redusă. Atunci când trăieşti la 400 de kilometri de capitală sau oraşul în care există un consulat al RM, nu-ţi permiţi nici financiar, nici din punct de vedere al timpului să votezi”, a opinat Dumitru Vicol, preşedintele Asociaţiei studenţilor moldoveni din Franţa, unul din organizatorii campaniei.

„Fiind plecată din ţară din 1993, de multe ori nu am putut să-mi exercit dreptul la vot sau a trebuit să fac eforturi mari. Dar după 20 de ani de independenţă am putea stabili un mecanism care ar permite tuturor cetăţenilor ţării să-şi exercite dreptul la vot”, ne-a scris Elena Dragalin, preşedintele Moldova AID din SUA.

„Lucrul este în toi”

Acesta afirmă că, deşi nu au fost adunate multe semnături, lucrul este în toi, se lucrează activ la el în mai multe ţări ale lumii, cum ar fi Franţa, Italia, SUA, Canada, Irlanda. „Această modalitate ar proteja drepturile constituţionale ale tuturor cetăţenilor, nu doar ale celor din diasporă, ci şi ale celor care vor fi în vacanţă în perioada electorală sau în deplasări de serviciu sau vor lipsi din RM din alte motive”, spune Elena Dragalin.

Acest tip de participare la scrutin funcționează deja în Italia, Belgia, Germania, Spania, Olanda, Elveția, Marea Britanie, SUA, Canada ș.a. și este în curs de implementare în mai multe țări europene. Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) a lansat la sfârşitul lui decembrie 2010 în dezbatere publică proiectul privind votul prin corespondenţă. La sfârşitul lui iunie 2011, MAE al României a depus proiectul legii votului prin corespondenţă la guvern pentru aprobare, dar nu s-a bucurat de susţinerea deputaţilor.

JURNAL de Chişinău îi anunţă pe cei care vor să semneze această iniţiativă că o pot face accesând http://moldinit.com/publ/stiri_in_evidenta/comunicat_de_presa/8-1-0-2382. Aici pot găsi varianta scanată a Cererii, care poate fi trimisă pe adresă e-mail: votprincorespondenta@gmail.com. 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)