Dreptul la votul prin corespondenţă

„Procedura de votare prin corespondenţă nu este compatibilă cu legislaţia existentă”

Pe moment, în Republica Moldova nu este posibil să fie implementat votul prin corespondenţă. Sunt foarte multe detalii de procedură. Este părerea lui Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Marina LIŢA

„S-a discutat anterior această problemă în cadrul şedinţei Comisiei parlamentare şi, apropo, prima problemă apărută a fost încrederea în oficiile poştale şi în procedura propriu-zisă”, ne-a comunicat Ciocan.

Modificări în sistemul electoral

Acesta susţine că, pentru a fi implementat, sistemul de vot urmează să fie pe larg discutat şi doar parlamentarii, care creează acte legislative noi, se pot pronunţa asupra oportunităţii lui. „După aceasta, noi începem, la nivel de experţi, procesarea tuturor detaliilor, ceea ce e lucru tehnic. Însă trebuie să menţionez că, în primul rând, va trebui modificată legislaţia electorală. În RM, perioada electorală este de 60 de zile. O lună înregistrăm candidaţii, după aceasta, avem nevoie de trei–patru zile pentru a tipări buletinele de vot, respectând toate sistemele de securitate. Şi doar atunci începem să le distribuim peste hotare. Procedura cu votarea prin corespondenţă nu este compatibilă cu cea existentă”, opinează preşedintele CEC.

Mărirea numărului de secţii de votare

În situaţia existentă astăzi, singura cale viabilă este mărirea numărului de birouri electorale în afara ţării. „Păstrăm tehnologia tradiţională, în care lumea are încredere, în care CEC-ul şi partidele pot să-şi delege reprezentanţi, este asigurat accesul observatorilor, reuşim să tipărim şi să distribuim buletinele de vot. Nu e neapărat să avem misiuni diplomatice pentru a deschide un birou într-o ţară anumită. Totul depinde de negocierile duse de Ministerul de Externe”, afirmă Ciocan.

Cu toate acestea, preşedintele CEC spune că ideea privind votul prin corespondenţă poate fi promovată. „Ea poate să dea rezultate dacă va fi revăzut un număr mare de legi şi proceduri. Ceea ce îmi pare mai puţin real. În tot cazul, pentru următoarele alegeri nu cred că se reuşeşte”, susţine oficialul.

Vot prin corespondenţă în Anglia

Sistemul de vot prin corespondenţă este viabil în Anglia. Dar acolo perioada electorală este mult mai lungă. Dacă alegerile au avut loc, să zicem astăzi, atunci ştiu data când vor fi următoarele alegeri peste patru ani.

Astfel, un englez aflat departe de casă trebuie să facă solicitare cu jumătate de an până la desfăşurarea scrutinului. Solicitarea este acceptată de CEC-ul din Marea Britanie.

Ulterior, prin poştă i se trimite buletinul de vot şi două plicuri împachetate într-al treilea. Primul plic este curat, în care persoana îşi exercită dreptul la vot. În al doilea sunt trecute toate datele de identitate. Cetăţeanul are un termen-limită să trimită aceste plicuri înapoi la CEC. Plicurile cu vot sunt stocate de CEC în altă boxă. Şi atunci când se închid secţiile de votare, se deschid acele plicuri. Dar ele sunt deja amestecate, toate fiind albe, şi nu se ştie care şi cum a votat. În aceste condiţii se deschid toate plicurile şi se procesează toate buletinele de vot venite prin poştă.

La alegerile din 2010, RM a avut 75 de birouri peste hotare, unde au votat 65 mii de moldoveni. Dacă la Paris, de exemplu, ar fi fost două birouri electorale, numărul cetăţenilor care ar fi votat ar fi fost dublu.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)