Dreptul la votul prin corespondenţă

Votul prin corespondenţă ne va permite să ne simţim cetăţeni ai statului în care ne-am născut

Mulţi moldoveni aflaţi peste hotare spun că, deşi sunt de mai mult timp departe de casă, doar o singură dată au reuşit să voteze. Aceştia susţin că votul prin corespondenţă i-ar salva de cheltuieli inutile, timp pierdut şi ar reuşi să-şi facă auzită vocea.

Marina LIŢA

„Sunt de aproape zece ani Italia. În toată această perioadă, am lucrat doar cu persoane în etate, jumătate din perioada respectivă nu am ieşit deloc din casă. Aşa că la alegerile din 2002, 2005, 2007 şi 2009 nu am participat. Nu puteam să las femeia pe care o îngrijeam şi să plec”, spune Ana Roadedeal.

O parte din Moldova în centru Italiei

„În ultima perioadă, de când a venit soţul meu cu mine, nu mai lucrez în casă, ci câteva ore pe zi fac curat prin apropiere. Fapt ce mi-a permis ca la alegerile din 2010 să reuşesc să votez. Am închiriat o maşină, împreună cu alţi doi prieteni, ne-am trezit la patru dimineaţa şi am plecat la Verona. Îmi amintesc şi acum, era o zi friguroasă, am mers trei ore, pentru că ningea tare. Am stat ore bune la rând şi am îngheţat până la oase. Cu toate acestea a fost frumos. Parca era o bucată din Moldovioara noastră dragă în mijlocul Italiei”, povesteşte aceasta.

„Deşi suntem plecaţi, nu de bunăvoie, din Moldova, de lângă cei dragi, purtăm în suflet dorul de casă. Iar dacă vom reuşi să obţinem permisiunea de a vota prin corespondenţă, ne vom simţi mai aproape de casă şi vom putea să ne simţim cetăţeni ai ţării în care ne-am născut”, conchide Ana Roadedeal.

Jumătate de zi la telefon

Constantin Popovici spune că a plecat în Franţa imediat după absolvirea universităţii. „Nu am putut să mă angajez, aşa că am ales să mă duc în lume. De fapt, părinţii, sora şi fratele meu geamăn erau deja acolo”, spune acesta. „Din 2005, de când am plecat, nu am votat niciodată, pentru că nu am avut timp. Lucrez din noapte până în noapte la o fabrică de mobilă. Sunt şofer şi livrez mobila pe care o fabrică firma la care sunt angajat. Uneori am deplasări şi pot lipsi şi o săptămână de acasă”, comunică bărbatul, menţionând că s-a obişnuit să zică „acasă” camerei închiriate împreună cu prietena lui într-un apartament din suburbia Parisului.

„Dacă vom avea şansa să votăm prin corespondenţă, sunt sigur că majoritatea moldovenilor aflaţi peste hotare se vor folosi de acest drept. În ziua alegerilor, sunam acasă şi întrebam cum merge votarea. În 2009, trebuia să duc mobila într-un oraş departe de Paris şi eram la volan. Am petrecut jumătate de zi vorbind la telefon, mai ales după-amiază, când începeau să apară rezultatele. Cred că cei care se află la guvernare ar trebui să se gândească la noi, cei plecaţi, dar pe umerii cărora se ţine Moldova”, spune Popovici.

JURNAL de Chişinău îi anunţă pe cei care vor să semneze această iniţiativă că o pot face accesând http://moldinit.com/publ/stiri_in_evidenta/comunicat_de_presa/8-1-0-2382. Aici pot găsi varianta scanată a Cererii, care poate fi trimisă pe adresă e-mail: [email protected] 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)