„Dreptatea” de la Cotul Morii

SCANDAL // Deşi casele construite pentru sinistraţii din Cotul Morii sunt aproape gata, aceştia nu pot să intre în ele, pentru că locuinţele nu au fost repartizatre corespunzător

Scandal la repartizarea caselor pentru sinistraţii din Cotul Morii. Unii dintre aceştia susţin că au fost nedreptăţiţi şi că li s-a acordat un spaţiu de locuit mult prea mic pentru membrii familiei lor. La Oficiul Teritorial Hânceşti al Cancelariei de Stat am fost informaţi că au fost anulate toate deciziile luate de Consiliul comunal Cotul Morii, a fost formată o comisie care se va ocupa de redistribuirea caselor. Au fost depistate multe nereguli, printre acestea faptul că au fost incluse în listele de repartizare a caselor persoane care, deşi au locuinţe la Chişinău, şi-au cumpărat o cocioabă în Cotul Morii, pentru a putea beneficia de Tratatul de mic trafic la frontieră. O altă categorie sunt locuitorii ale căror case s-au demolat până la inundaţii şi cărora le-au fost distribuite locuinţe. Primarul mai spune că cele mai mari probleme au pornit de la terenul pe care au fost ridicate construcţiile.

„Nu au fost împărţite pe dreptate casele”, aud la celălalt capăt al receptorului. „Dar cei care răcnesc şi fac mare scandal sunt anume cei care au umblat o viaţă cu sticla sub braţ, iar acum nu mai pot. Ne fac de ruşine să ne râdă lumea întreagă. Le vor da casele şi să vedeţi peste câţiva ani o să cadă cimentul peste ei, că nu o să le îngrijească. Au băut şi au făcut copii şi acum vor gospodării mari, iar noi care am muncit pe rupte am rămas într-o chichineaţă mica, cică nu ni se cuvine mai mult”, îşi încheie monologul Elena din Cotul Morii. „Nu vreau să mă ştie toţi cine sunt”, spune femeia când o întreb de nume şi termină discuţia.

„Ne-au dat la patru persoane o casă cu două camere!”

„Ferească Dumnezeu ce s-a făcut aici la noi!”, replică indignat Ion. „Vă spun cinstit că în casele celea este imposibil de trăit, pentru că sunt umede. Şi mai ales că ne-au dat la patru persoane o casă cu două camere. Cum vine asta? Şi de ce i s-a dat surorii primarului o casă cu trei camere, când la ea în familie sunt numai ea şi copilul?!”, se întreabă indignat bărbatul.

Anatolie Postolachi, şeful Oficiului Teritorial Hânceşti al Cancelariei de Stat, spune că deciziile Consiliului comunal Cotul Morii au fost abrogate şi va fi formată o comisie care va redistribui casele. „CC Cotul Morii şi-a abrogat deciziile după ce ne-am adresat în instanţa de judecată”, a declarat pentru JURNAL Postolachi.

„Redistribuirea caselor – un proces anevoios”

„Am iniţiat această procedură, pentru că, atunci când au fost împărţite casele pentru sinistraţi, nu a fost respectată norma spaţiului locativ, care prevede nouă metri pătraţi pentru fiecare persoană. O altă încălcare descoperită a fost faptul că în listele de repartizare a caselor de locuit au fost introduse persoane care nu au viză de reşedinţă în comuna Cotul Morii. Casele unor persoane au fost demolate până la inundaţii. Plus că au fost avantajate rudele consilierilor şi ale primarului. De asemenea, deciziile au fost adoptate fără avizul sau raportul comisiei de specialitate a Consiliului”, a menţionat şeful Oficiului Teritorial Hânceşti al Cancelariei de Stat.

Potrivit lui Postolachi, redistribuirea caselor de locuit va fi un proces anevoios. Cu toate acestea, persoanele care întrunesc toate condiţiile legale, nu vor suporta schimbări. „Sunt persoane care nu au viză de reşedinţă în Cotul Morii, dar sunt membri ai familiei. Pe de altă parte, unele persoane, care au case în Chişinău, au cumpărat nişte cocioabe în satul Cotul Morii, pentru a putea beneficia de prevederile Tratatului de mic trafic la frontieră. Acum cer case noi din partea autorităţilor”, a spus Postolachi.

53 de case declarate nelocuibile

Acesta a mai menţionat că 53 de case din localitate au fost declarate, printr-o decizie a Consiliului local, nelocuibile. Mihai Merzenco, primarul localităţii Cotul Morii, spune că sunt într-adevăr circa 50 de case declarate nelocuibile. „Este o chestie de judecată, deoarece multor oameni din Cotul Morii le-a rămas o mică moştenire şi veneau, în special vara, să se odihnească aici. Însă la noi în sat casele erau vechi, construite în anii ’90”, a oftat primarul.

Alesul local a menţionat că sunt probleme şi cu loturile de teren. „E adevărat că din banii din bugetul de stat au fost construite casele, dar pământul pe care au fost ridicate era proprietate privată. Acum trebuie să întoarcem oamenilor terenurile. Sunt însă persoane care, deşi au avut mai multe cote (pământul care le aparţine de drept după privatizare – n.a.),  le-au vândut. Acum vin la primărie şi cer şi ei cote. Am încercat să rezolvăm oarecum problema, acordând persoanelor care au mai multe cote o cameră în plus. Dar nici această soluţie nu i-a mulţumit pe oameni, care deja se plâng că li s-au acordat case mici”, a spus Merzenco.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)