Drama lui Voronin // NEGRU

Voronin pare disperat. Autoritatea lui în partid se ţine într-un un fir de aţă. Firul NIT-ului, de fapt. Dacă se rupe, liderul PCRM ar putea să-şi încheie cariera politică mai repede decât ne-am fi aşteptat.

Vina liderului PCRM

Nu putem fi siguri dacă îşi reproşează el ceva, dar ar trebui. În afară de faptul că nu i-a temperat, ci i-a încurajat pe jurnaliştii de la NIT în dispreţul lor faţă de orice norme deontologice, dispreţ despre care vorbeau toate monitorizările mass-media, pe timpul guvernării comuniste a fost creat un precedent juridic ce loveşte acum, ca un bumerang, în televiziunea comunistă.

Într-o conferinţă de presă, de miercuri, Voronin a anunţat că PCRM insistă ca Parlamentul să adopte o decizie pe marginea audierilor de vineri în chestiunea libertăţii mass-media şi de exprimare. Această decizie trebuie să prevadă neapărat „restabilirea emisiei postului de televiziune NIT până la pronunţarea deciziei definitive a instanţei de judecată”, a precizat el.

Un precedent creat de Voronin

În aparenţă, e o cerere logică. Era normal ca decizia CCA să fie pusă în aplicare doar după ce se pronunţau toate instanţele judecătoreşti din RM. Asta dacă nu ar exista un precedent creat… în perioada guvernării comuniste. În 2008, Curtea Supremă de Justiţie a anulat decizia Curţii de Apel din Chişinău, care spunea că TVR 1, a cărui licenţă a fost suspendată de CCA, are dreptul să emită pe durata procesului judiciar. Şedinţa CSJ fusese convocată într-un termen record, după cum s-a exprimat avocatul Societăţii Române de Televiziune, Janet Hanganu. Joi, 14 februarie, CA a spus da, iar luni, 18 februarie, CSJ a spulberat aşteptările telespectatorilor, spunând categoric nu. Cine oare să fi pus umărul la o convocare atât de operativă, într-o singură zi, de fapt, a CSJ?

Voronin însuşi a săpat acea „groapă” în care a căzut NIT-ul, el a poruncit întreprinderii „Radiocomunicaţii” să sisteze imediat difuzarea TVR1. (Şi, fiindcă veni vorba, el a autorizat transmiterea licenţei TVR 1 către Plahotniuc, tot el a pus în mâna sa monopolul asupra publicităţii TV. Voronin s-a răfuit cu Antena C, Euro TV, Blue Star, Stil TV.) Crede acum dl Voronin că precedentul creat de Curtea Supremă de Justiţie poate fi anulat printr-o hotărâre de parlament? Nu ar însemna aceasta o încălcare a principiului de separare a puterilor, o implicare a deputaţilor într-un proces judecătoresc?

Scrisoare către Fule

Nu săpa groapă altuia, nu scuipa în fântâna din care bei apă – Voronin nu a ţinut şi nu ţine cont de aceasta. Zilele trecute, el i-a trimis o scrisoare lui Ştefan Fule, comisarul european pentru extindere şi politica europeană de vecinătate, în care, pe de o parte, se plânge copilăreşte că audierile din parlament în chestiunea libertăţii presei au fost organizate formal, iar pe de altă parte, îi reproşează înaltului comisar european faptul că Bruxelles-ul a acordat RM un ajutor financiar suplimentar şi aceasta ar putea încuraja Alianţa, care a „uzurpat puterea în stat”, să atace „şi mai în forţă”, normele democratice, libertatea de exprimare şi drepturile omului. „Nu-mi vine a crede că evoluţiile negative din ultimele zile în jurul cazului NIT sînt generate de implicarea Dvs.”, exclamă fariseic Voronin, arătându-se „ferm convins că asemenea generozităţi din partea structurilor europene nu pot fi întâmplătoare şi necondiţionate”.

Victima conjuraţiei anticomuniste?

În conferinţa de presă de miercuri, Voronin a renunţat la aluzii şi a declarat fără menajamente că PCRM este victimă a conjuraţiei anticomuniste occidentale. „E clar că tâlhăria, banditismul pe care îl promovează cei de la guvernare îi pune în gardă şi pe europeni, dar anticomunismul îi mai puternic”, consideră Voronin. Din punctul său de vedere, UE „cu un deget de la o mână parcă îi face observaţie guvernării, dar cu nouă degete şi două mâini îi dă credite, numai ca să lupte să nu vină comuniştii la putere”. Dezvoltând propria teorie a conspiraţiei mondiale împotriva comunismului moldovenesc, expusă cu multe alte ocazii, liderul PCRM şi-a pus în funcţie fantezia nu prea bogată, care, ca de obicei, l-a dat de sminteală. El a insinuat că, în 2001, la o lună după venirea comuniştilor la putere, ambasadorul SUA la Chişinău ar fi fost retras, fiindcă „a prăvălit democraţia”. Accesând site-ul Ambasadei SUA în RM, descoperim uşor minciuna lui Voronin: Ambasadorul american din acea perioadă, Rudolf Perina, s-a aflat în funcţie trei ani, ca şi predecesorul său, John Todd Stewart, ca şi succesoarea sa, Ambasadoarea Pamela Hyde Smith, care a depus jurământul pe data de 2 noiembrie 2001, deci la nouă luni după venirea PCRM la putere. Trei ani a reprezentat guvernul SUA în RM şi Heather Hodges, Michael Kirby, Asif Chaudhry…

A picat testul

Emisarii americani care i-au convins pe deputaţii din opoziţie să-l voteze pe Voronin preşedinte, în 2005, vizita lui Băsescu şi Saakaşvili, două „staruri” ale revoluţiilor portocalii, la Chişinău, dezminte scenariul conspirativ anticomunist. La mijloc e altceva. Voronin a avut toate şansele să rămână la putere şi să se bucure de sprijinul Occidentului. Cu o singură condiţie: să respecte principiile democratice, să nu transforme RM într-un stat cvasisovietic. Să nu creadă că europenii sunt proşti şi pot fi duşi de nas cu vorbe despre integrarea europeană şi libertăţile omului. Mai e nevoie şi de fapte. Voronin a picat testul faptelor. PCRM nu e văzut ca un partid democratic, european. E ca o piatră de moară la gâtul RM şi cu cât mai repede va dispărea, cu atât mai bine.

Drama lui Voronin e a unui personaj care descoperă brusc că s-a amăgit pe sine însuşi.

Nicolae Negru

The following two tabs change content below.