Dramă dublă la Katyn

Un avion la bordul căruia se afla preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, s-a prăbuşit sâmbătă, 10 aprilie, în apropierea aeroportului Smolensk, din Federaţia Rusă. În urma acestui accident, preşedintele Republicii Polonia, Lech Kaczynski, şi soţia lui, precum şi alţi 94 de oficiali înalţi au decedat. Aceştia se îndreptau spre localitatea Katyn, pentru a comemora cei 20 de mii de polonezi care au fost omorâţi din ordinul lui Stalin. Conform datelor preliminare, avionul a acroşat vârfurile unor pomi în condiţii de vizibilitate redusă din cauza ceţii dese. La bord erau 96 de persoane, din care 88 de pasageri şi opt membri ai echipajului.

Imediat după producerea accidentului, preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a cerut crearea unii comisii, condusă de Vladimir Putin, care să ancheteze cauzele din care aeronava prezidenţială s-a prăbuşit. Autorităţile poloneze au declarat că vor va avea propria anchetă asupra cauzelor accidentului, iar o comisie a acestei ţări, în frunte cu procurorul militar-şef, colonelul Krzysztof Parulski, s-a deplasat la locul accidentului.

În seara zilei de sâmbătă, a fost identificat trupul neînsufleţit al preşedintelui polonez, de către fratele geamăn al acestuia, Jaroslaw Kaczynski. Corpul lui Lech Kaczynski a fost adus în ţară a doua zi şi a fost întâmpinat de o mare de oameni, oficiali, preoţi, oameni simpli.

Marţi a ajuns acasă şi Maria Kaczynska, prima doamnă a Poloniei, a cărei trup carbonizat a fost depistat după o inscripţie pe inelul de căsătorie. Până la ora actuală, au fost depistate trupurile a 70 dintre cele 97 de persoane decedate. În timp ce se încearcă aflarea adevărului despre cauzele producerii accidentului, în Polonia a fost decretat doliu naţional timp de o săptămână, iar oamenii au înfruntat oboseala, frigul, pentru a aduce un ultim omagiu primelor persoane din stat. Zeci de mii de persoane s-au reunit în cartierul Palatului prezidenţial din Varşovia, pentru a depune flori şi a aprinde lumânări. Cuplul Kaczynski va fi înmormântat duminică la castelul regal Wawel, din Cracovia.

Autorităţile ruse au anunţat că ar putea inaugura un monument la Smolensk, în memoria preşedintelui polonez şi celorlalte victime ale accidentului aviatic. La locul accidentului a fost instalată o piatră memorială, la care lumea depune flori în memoria celor morţi de accident.

Republica Moldova a fost alături de Polonia în aceste zile. Astfel, Ambasada Poloniei la Chişinău a fost vizitată de sute de persoane, care au aprins câte o lumânare, au lăsat flori lângă imaginea preşedintelui şi a primei doamne şi au scris mesaje de compasiune pentru poporul polonez. Ziua de 13 aprilie a fost declarată zi de doliu naţional. Bisericile au ţinut slujbe religioase, au bătut clopotele în amintirea victimelor acestui accident, iar drapelele au fost coborâte în bernă.

M. L.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)