Drama copiilor rămași singuri acasă – „Legea trebuie să fie mai aspră”

 

Părinții și autoritățile locale sunt obligați prin lege să instituie un tutore pentru copilul rămas singur acasă.   Foto:Eduard Bâzgu

Legile țării noastre prevăd că atunci când părinții pleacă peste hotare trebuie să găsească pe cineva în grija căruia să-și lase copiii și să instituie tutela, chiar dacă îngrijitorul e bunicul, mătușa sau vecina. Totodată, legile obligă autoritățile locale să ducă o evidență a copiilor lăsați fără supraveghere și să-i monitorizeze pentru a preveni situațiile de risc. Însă, sunt și cazuri când părinții „uită” să anunțe administrația primăriei despre plecarea lor, iar autoritățile locale nu-și prea dau interesul ca fiecare copil rămas singur acasă să se simtă în siguranță și să se dezvolte sănătos.

Ion avea 6 ani când părinții săi au plecat peste hotare, iar el, împreună cu fratele mai mic și cel mai mare, a rămas în grija vecinei. Dânsul spune că nu dorește nimănui să cunoască cum e să adormi fără ca cineva drag să-ți spună noapte bună sau să te întrebe „Cum e la școală? Hai să te ajut la lecții”.

Singur acasă, de la șase ani

„Dormeam singuri în casă. Venea vecina, care e și tutorele nostru, și ne vizita zilnic, ne făcea mâncare şi curat în casă. Eu înțeleg că unica ieșire din situație era ca părinţii să plece, dar e greu când nu îi ai alături. Nimic nu-mi doresc mai mult decât să fie mama și tata lângă noi, chiar dacă ei ne telefonează, ne trimit bani, cadouri”, spune oftând Ion.

Băiatul recunoaşte că de când au rămas singuri acasă interesul pentru învățătură a scăzut. „Dacă ar fi fost mama și tata alături de mine poate nu rămâneam clasa când eram mic. Nici acum nu strălucesc la învățătură. Eu nu prea am prieteni, adică ajung acasă și îmi petrec tot timpul liber în fața calculatorului”, povestește tânărul, care după absolvirea gimnaziului va pleca și el peste hotare să muncească. „La ce-mi trebuie să fac liceu, dacă am părinți peste graniță care mă vor ajuta să mă angajez”, își argumentează decizia Ion.

Schimbări de comportament atât la copii, cât și la părinți

Au trecut aproape 10 ani de când părinții săi nu mai sunt alături de băiat. Din cauza migrației nu doar comportamentul lui Ion s-a schimbat, ci și a părinților. Aceștia au divorțat, iar în ultimii ani tot mai rar comunică cu odraslele sale. „Mama și-a găsit pe cineva și, probabil, din această cauză vorbește rar cu mine. Mă sună doar când îmi trimite pachet. Mă întreabă cum o mai duc și atât. Nici două minute nu durează. De parcă îi pasă de mine”, încheie Ion, care recunoaște că își iubește mama, doar că e supărat pentru că nu-i acordă atenția necesară.

Psihologul, Natalia Sprânceană, menționează că plecarea părinților peste hotare are efecte negative asupra dezvoltării personalității copilului rămas singur acasă: „Copiii manifestă niște abateri comportamentale atunci când sunt lăsați fără supraveghere părintească. Dânșii cad foarte repede sub influența unor grupuri de semeni de la care învață comportamente negative. Lipsa dragostei părintești este o altă problemă. Părinții consideră că grație banilor vor compensa căldura părintească. E important măcar un părinte să fie alături de copil, deoarece mama dezvoltă anumite trăsături de personalitate la copil, tata – altele, iar când nici unul nu e alături, atunci copilul este asemenea unei plante în mijlocul câmpului, bătută de vânt în toate părțile, și foarte repede poate să-și piardă verticalitatea.

Legea care protejează copiii rămași singuri acasă, prea blândă

În anul 2014, în Republica Moldova a fost adoptată legea 140, care prevede protejarea specială a copiilor aflaţi în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi. Astfel, prin noțiunea copil separat de părinți se are în vedere și copil al căror părinți sunt plecați peste hotare. În acest sens, actul normativ obligă atât părinții, cât și autoritățile locale să instituie un tutore, adică, copilul trebuie să rămână în grija altei persoane adulte care va îndeplini responsabilităţile de părinte. Însă, legea nu prevede careva pedepse pentru maturi și autorități dacă copilul este lăsat fără tutelă. Astfel, sute de copii continuă să rămână în grija nu se ştie cui.

În liceul teoretic din Costeși, raionul Ialoveni peste o treime din elevi au cel puţin un părinte plecat peste hotare. Cu toate acestea, nu toți copiii au un tutore. Specialiștii explică că dacă părinții își lasă copiii în grija bunicii, mătușii, vecinei, tutela trebuie numaidecât de instituit.

Tutela, siguranța copiilor rămași fără părinți

„La început de an școlar întocmim lista copiilor cu un părinte plecat peste hotare, apoi cu ambii. În grija acestor copii rămân toate treburile gospodărești, de aceea ori întârzie la lecții, ori nu vin la ore, iar noi trebuie să știm care e cauza. Când am întocmit aceste liste ele au fost aprobate de primărie, așa că, statul e la curent cu situația fiecărui copil, doar că nu toți elevii au tutelă pentru că ei au rămas cu bunica ori mătușa. Însă, tutela trebuie instituită, pentru că, dacă se întâmplă ceva, nimeni nu poartă răspundere de viața acestui copil, iar noi nu știm cui să ne adresăm într-o situație gravă”, afirmă directorul-adjunct al liceului, Agafia Meriacre.

Asistenta socială din satul Costești, Natalia Bortă, recunoaște că nu are cum să țină la evidență toți copiii ai căror părinți sunt plecați peste hotare pentru că asta ar însemna să umble din casă în casă și să verifice situația familială.

„Părinții trebuie să aibă bunul simț și să vină la primărie pentru a institui tutela. Procedura nu dureză mai mult de câteva ore, dacă ai certificat medical și documentele pregătite de asistentul social. E greu de ținut o evidență a acestor copii fiindcă nu suntem la curent cu plecările tuturor sătenilor. Dacă am cunoaște am interveni. Unii părinți vin și instituie tutela doar atunci când persoana, în grija căruia a rămas copilul, se confruntă cu careva probleme. Sincer, mie nu-mi place când aflu peste câteva luni că un minor locuiește doar cu bunicii sau mătușele. Legea trebuie să fie mai aspră”, adaugă funcţionara.

Primarul, autoritatea tutelară

„E adevărat că nu există niște pârghii legale prin care părinții, care își lasă copiii singuri acasă, să fie pedepsiți dacă nu au delegat un tutore. Astfel, încurajăm primarii, asistenții sociali să informeze cetățenii că atunci când merg peste hotare să vină la primărie și să delegheze un tutore pentru copilul său. Localitățile rurale sunt destul de mici, așa că administrația locală știe de copiii rămași fără părinți, ca ulterior primarul să facă o evaluare, să-l ia la evidență și să-l monitorizeze dacă nu se află în situație de risc. Însă, dacă copilul nu are un tutore și se întâmplă ceva grav cu el, vinovat e primarul, care e autoritatea tutelară și apoi părintele”, a declarat directorul Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, Cezar Gavriliuc.

Potrivit datelor Băncii Mondiale, din țara noastră sunt plecați la muncă peste hotare circa 700 de mii de cetățeni, ceea ce constituie aproape jumătate din populația aptă de muncă. În același timp, sociologii consideră că numărul real al migranților moldoveni este de circa un milion. Totodată, 100 000 de copiii din Republica Moldova au un părinte sau ambii plecați peste hotare.

În România, un părinte care nu a găsit o persoană în grija căreia să-și lase copiii atunci când pleacă peste hotare este amendat cu 225 de euro. În Republica Moldova legea nu prevede nici o amendă.

Polina Cupcea