Drăguţanu dă asigurări, că la lichidarea celor trei bănci “nu vor fi costuri suplimentare”

dragutan16.f.n.roscovanu

Consiliul Suprem de Securitate a avut astăzi o primă şedinţă în noua sa componenţă. Membrii Consiliului au discutat situaţia privind lichidarea celor trei bănci cu probleme: Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială. Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a anunţat că a transmis la Comitetul pentru Stabilitate Financiară, încă în luna martie curent, un plan privind modalitatea de închidere a celor trei bănci. „Înainte de lichidare este necesar ca unele instituţii ale statului, Guvernul să întreprindă anumiţi paşi privind transferul, probabil către „Poşta Moldovei” a funcţiilor de plată a pensiilor şi a altor plăţi sociale. Nu putem închide banca şi oamenii să nu ştie de unde să-şi ia pensiile. Dacă lichidăm banca şi nu transferăm conturile, blocăm întreaga activitate a instituţiilor publice”, a spus Drăguţanu. Totodată, acesta a menţionat că Ministerul Finanţelor urmează să organizeze un concurs pentru a contracta o bancă sau mai multe bănci, care să preia aceste funcţii. Drăguţanu a ţinut să precizeze că BNM va întruni conducerea celorlalte bănci comerciale pentru a discuta transferul depozitelor persoanelor fizice şi juridice. „Ideea este că lichidarea acestor bănci nu presupune costuri suplimentare, iar depozitele persoanelor fizice ori juridice vor fi complet asigurate”, a declarat el.
Asigurarea că „nu vor fi costuri suplimentare” vine după ce Guvernul a emis două garanţii în valoare de 14 miliarde 840 milioane de lei, fapt recunoscut de însuşi guvernatorul BNM. „Din punctul meu de vedere, acesta este costul maxim posibil de lichidare a acestor bănci”, a mai spus el.
Solicitat să comenteze declaraţiile prin care i s-a cerut demisia, Drăguţanu a afirmat că atât BNM, cât şi el în calitate de guvernator a acţionat „în strictă conformitate cu legea”. Totusi acesta recunoaste că a comis unele greşeli. „Sunt de acord că trebuia să introducem administrarea specială la cele trei bănci încă în luna ianuarie 2014, nu în noiembrie 2014. Ne-a oprit faptul că, odată cu introducerea administrării speciale, trebuia să avem posibilitatea să acordăm credite de urgenţă, altfel am fi falimentat întregul sistem bancar. Pentru a evita acest pericol, am solicitat de la Guvern garanţia încă în luna ianuarie 2014, am primit-o abia în noiembrie 2014, când am instituit administrarea specială”.
Guvernatorul băncii a reiterat că optează pentru lichidarea celor trei bănci încă din momentul când a fost introdusă administrarea specială. „Aceste bănci nu au viitor, nu sunt viabile din punct de vedere financiar, nu au sisteme informatice viabile, sunt nişte bănci zombi care trebuie închise”, a mai spus el.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)