Dragoste de la opt ani

CĂSNICIE // Cel mai fericit bărbat din lume

Poate oare un copil de opt ani să se îndrăgostească o dată pentru totdeauna? Este o întrebare pe care mi-am pus-o după ce am stat de vorbă cu Valeriu Gheorghiu, un avocat din Chişinău care, aflând cum mă numesc, m-a ţinut de vorbă câteva ore ca să mă convingă că e cel mai fericit din lume că s-a însurat cu femeia visurilor sale.

Îmi spunea că avea opt ani în ziua când a cunoscut-o pe Rodica, colega de clasă a surorii sale mai mari. Venise în vizită la ei şi, când a văzut-o atât de bălaie şi frumoasă, s-a îndrăgostit pe loc. Pentru că tânăra era prietenă cu sora lui mare, se aflau mereu împreună. „Cum apărea pe la noi, nu mă dezlipeam de ea”, spunea Valeriu

Rodica era cu zece ani mai mare. Împlinise în primăvară 18 ani şi o amuza nespus când acest copilandru îi spunea adesea: „O să mă însor”. Pentru o fată de 18 ani, acest băieţaş de opt ani era un mucos şi-l zădăra încontinuu când venea pe la ei. O întreba pe soră-sa: „Ce mai face mirele meu?”. Îl netezea pe obraz sau îl săruta şăgalnic la despărţire. Valeriu de atunci era nebun de dragoste.

 

S-a înbolnăvit de supărare

Însă, la 22 de ani, Rodica s-a măritat cu un coleg de facultate şi el, puştanul, de supărare, s-a îmbolnăvit. Avea 12 ani şi nu-i mai era dragă viaţa. Credeţi că şi-a luat gândul de la Rodica, credeţi că vedea în fetele de seama lui pe cineva să-i placă? Ba bine că nu!

Nu înceta să-i facă vizite împreună cu sora lui. Iar când i se născuse copilul Rodicăi, făcea în fel şi chip să vină după lecţii la ea acasă, să o ajute la curăţenie, la cumpărături. Rodica nu mai râdea acuma de el, se sfătuia, chipurile, când avea vreo problemă, dar pentru ea tot copil a rămas, ce-i drept mai măricel. Când împlinise băieţelul Rodicăi şapte ani, soţul a părăsit-o. Valeriu avea atunci 19 ani, era student în anul întâi la drept. Deşi Rodica suferea îngrozitor din cauza divorţului, el în sinea lui se bucura. Îşi zicea: „În sfârşit, e liberă şi, dacă mai am puţintică răbdare să se liniştească, cu siguranţă că va observa că nu mai sunt copil”.

„Mă voi însura cu maică-ta”

Dar să vedeţi cum se întâmplă în lumea asta, el aştepta să-l observe femeia, iar ea, între timp, îşi căuta cu înfrigurare un alt soţ ca să-i arate aceluia care a lăsat-o că este ea cine este.

De profesie medic, Rodica, frumoasă la cei 30 de ani, s-a căsătorit şi a doua oară cu un coleg de serviciu. Dar n-a mers chiar de la bun început acea căsnicie. Nu ştiu cum se făcea că bărbatul, mai mare decât ea cu vreo şapte ani şi fost însurat, nu-l înghiţea pe băiatul femeii. Una-două, îl trimitea la bunici. Copilul era în clasa a treia, pricepea că nu-i este pe plac soţului maică-sii. De la un timp, îl căuta tot mai des pe Valeriu, cu care se obişnuise de mic şi i se plângea. Se ajunsese şi la aceea că nu mai trăgea nici la bunici, nici la casa lui. De la şcoală mergea direct la Valeriu. Şi părinţii lui Valeriu îl acceptaseră drept membru de familie, mai ales că le plăcea această prietenie între bărbaţi. Valeriu îl tot liniştea pe copil: „Rabdă, când o să se despartă maică-ta de soţul acesta, să ştii că mă voi însura cu ea şi ai să-mi zici mie tată”. „Cum să nu, râdea copilul, pot să încep chiar de pe acum?”

Mai în glumă, mai în serios, băiatul îi zicea lui Valeriu tată, până la urmă, s-au obişnuit şi unul, şi altul cu acest fapt. Se ducea copilul la facultate şi întreba de colegii studentului: „Nu l-aţi văzut pe tata?”, la care aceia se prăpădeau de râs: „Ieşi, bre, în curte că te aşteaptă fecioru-tău!”.

Îndrăgostit pentru totdeauna

Iată că luase sfârşit şi cea de-a doua căsnicie a Rodicăi. Bărbatul s-a întors la nevasta lui dintâi şi la copii, iar Rodica o ţinea într-un plâns că n-o puteau linişti nici prietenii, nici rudele. Valeriu, ca întotdeauna, alături. Şi într-o seară, Valeriu (24 de ani) venise în vizită la Rodica (34 de ani) cu băiatul acesteia. Rodica tocmai petrecuse nişte oaspeţi şi, cam ameţită, le-a zis: „Eu mă culc, iar voi doi strângeţi masa”.

Au făcut ordine şi cel mic s-a dus la culcare. „Atunci – îmi povestea Valeriu – parcă m-a luminat Dumnezeu, m-am dus şi m-am culcat alături de ea. Am iubit-o în noaptea aceea ca pe o femeie ce mi-am dorit-o întotdeauna. Şi nu m-a mai alungat. Avem zece ani de când suntem împreună. Mi-a născut şi doi copii, iar fiul cel mai mare, de la primul ei soţ, e deja student. Valeriu m-a convins că poţi să te îndrăgosteşti şi la opt ani, o dată şi pentru totdeauna.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)