Dragoş, ai completat şapte miliarde!

În 2050, în Republica Moldova se vor naşte anual 25 de mii de copii, în timp ce populaţia acesteia abia va atinge două milioane

De vreme ce numărul oamenilor la nivel mondial este în creştere, ieri înregistrându-se şapte miliarde, în Republica Moldova, medicii trag semnal de alarmă, menţionând că în 2050 se vor naşte 25000 de copii, în comparaţie cu 40 de mii, câţi se nasc acum.

Marina LIŢA

Ieri, populaţia globului pământesc a trecut pragul de şapte miliarde de oameni. Titlul de cel de-al şapte miliardelea om la Terrei este disputat între Petea Nikolaev, un băiat din Federaţia Rusă, şi Danica Camacho, o fetiţă din Filipine.

„Să fie sănătos”

Fără să aştepte să fie numit cel de-al şapte miliardelea copil al Terrei, a venit pe lume Dragoş Palachii. „E un copil aşteptat, ne bucurăm enorm că îl avem”, ne spune Olesea Palachii, mama micuţului. Aceasta se bucură că băieţelul ei este al şapte miliardelea şi… ceva. „Nu contează ce număr este, sănătos să fie”, zâmbeşte femeia pruncului care se înfruptă de la sânul matern.

Dragoş nu este primul copil în familia sa. „Mai avem o fetiţă, Alina… Am avut un băieţel care a decedat la şase ani. Îl chema Dorin, dar nu îi plăcea numele. Şi în fiecare lună îşi alegea un nume nou: Alexandru, Mihai”, mărturiseşte femeia. „L-am numit pe băiat Dragoş pentru că aşa ne spunea Dorin. Dacă voi avea o fetiţă, o voi numi-o Alina, iar dacă va fi băiat îl va chema Dragoş.”

25 mii de copii anual

Medicii spun că în anii ce urmează se vor naşte mai puţini copii. „Migraţia, starea de sănătate sunt factorii care afectează procesul de reproducere. Astfel, în 2050, se vor naşte anual 25.000 de copii, iar populaţia Republicii Moldova abia va atinge cifra de două milioane. La ora actuală, sunt înregistraţi anual 40 de mii de nou-născuţi. Putem vorbi de o depopulare a R. Moldova”, a opinat Marin Rotaru, directorul Centrului Mamei şi Copilului din municipiul Chişinău.

„Mai mulţi mor decât se nasc”

Potrivit BBC, Republica Moldova este țara a cărei populație descrește cel mai rapid din lume. În ţara noastră, mai mulți oameni mor decât se nasc. Potrivit BBC, numărul populației Moldovei scade cu 106 oameni pe zi. În fiecare oră, se nasc 5 oameni, mor 6 și 4 pleacă din țară. Speranța de viață este de 68,2 ani (72,1 pentru femei și 64,4 pentru bărbați).

Autorităţile susţin că fac tot posibilul pentru a opri acest fenomen. „Guvernul R. Moldova depune eforturi în domeniul politicii demografice prin dezvoltarea diverselor programe, elaborarea planurilor de acţiuni, a noilor prevederi privind susţinerea tinerelor familii”, a spus Mihai Moldovanu, vicepremierul RM.

Acesta a menţionat că nou-născuţii care au venit pe lume ieri vor primi certificate distincte care demonstrează că sunt primii locuitori ai Pământului ce au marcat trecerea de la şase la şapte miliarde de oameni. În acest scop, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, în parteneriat cu Ministerul Justiţiei şi Ministerul Sănătăţii, a elaborat un uertificat distinct, onorific, cu inscripţia: „Într-o lume de 7 miliarde, fiecare din noi contează”.

Kaarina Immonen, coordonator rezident ONU în R. Moldova, a menţionat că problemele majore ale R. Moldova rămân a fi fertilitatea scăzută, migraţia, mortalitatea înaltă, în special în rândul persoanelor active, şi un fenomen relativ nou, îmbătrânirea populaţiei.

9,3 mlrd de oameni, în 2050

În prezent, Moldova are o populaţie de 3.560.000 de oameni. Conform datelor statistice, în Republica Moldova o femeie naşte în medie 1–3 copii, ceea ce este insuficient pentru înlocuirea generaţiilor.

Din 2005 până în 2010, ponderea persoanelor de la 60 de ani în sus a crescut de la 13,2% la 14,4% din totalul populaţiei. Conform statisticilor, îmbătrâneşte mai repede populaţia de la oraşe unde acest indicator a crescut de la 11,8% la 13,2%.

Populaţia globului a atins pragul de un miliard de locuitori în 1800 şi pe cel de 2 miliarde în 1930. Ulterior, a fost nevoie de doar 30 de ani pentru a ajunge la 3 miliarde, 14 ani pentru a ajunge la 4 miliarde, 13 ani pentru a ajunge la 5 miliarde şi 12 ani pentru a atinge pragurile de 6 şi 7 miliarde de locuitori.

Pragul de şase miliarde de locuitori a fost atins în 1999. ONU l-a ales atunci pe Adnan Nevic, un bebeluş născut la Sarajevo, ca locuitorul cu numărul 6.000.000.000 de pe Terra.

ONU a estimat că în 2050 populaţia va ajunge la 9.3 miliarde de locuitori.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)