Dragobetele sărută fetele! // TRADIŢIE

Aflaţi ce cred interpreţii moldoveni despre sărbătorile dragostei

E ziua lui Dragobete, numit şi Navalnicul sau Logodnicul Păsărilor, fecior chipeş şi puternic, ce ne aduce iubirea în casă şi în suflet. Deşi este o sărbătoare a tuturor românilor, puţini sunt cei care mai cunosc tradiţiile acestei sărbători. Majoritatea preferă să sărbătorească Sfântul Valentin, pe 14 februarie, sărbătoare împrumutată de la romano-catolici, dar când vine vorba de cadouri, ambele sărbători sunt binevenite.

Carolina CHIRILESCU

Când vine vorba de dragoste şi iubire, nu mai contează vârsta, naţionalitatea, statutul social sau prejudecăţile celor din jur. „Te iubesc” o spunem în fiecare zi sau măcar atunci când simţim nevoia. Pe 24 februarie, de Dragobete, „Te iubesc” parcă răsună mai frumos ca întotdeauna. Cu toate acestea, sărbătoarea Dragobetelor este dată uitării, tinerii preferând să sărbătorească dragostea pe 14 februarie, de Sf. Valentin. Din sondajul de mai jos aflaţi ce cred câţiva dintre interpreţii moldoveni despre aceste sărbători.

„Suntem pentru Dragobete”

Ion Paladi: „Eu şi soţia mea sărbătorim ambele sărbători, e bine că există mai multe sărbători ale dragostei, dar suntem pentru Dragobete, sărbătoarea tuturor românilor. Încă nu ştiu ce voi face pe 24 februarie, dar sigur că vom ieşi să cinăm într-un local romantic”. Interpretul pregăteşte şi un cadou pentru fanii săi – pe 1 martie, va lansa un videoclip la piesa „Măicuţă, cântec şi iubire”, care va fi prezentat şi în România.

Dianna Rotaru: „Ţin mai mult la Sfântul Valentin”

„Nu sărbătoresc Dragobetele, deoarece ţin mai mult la Sfântul Valentin, chiar dacă e o sărbătoare împrumutată. Oricum, mie îmi plac cadourile nu doar să le ofer, dar şi să le primesc. Şi dacă se va întâmpla să am parte de o surpriză de Dragobete, mă voi bucura nespus de mult.” În prezent, Dianna este preocupată de prezentarea noului videoclip la piesa „Te chem”, care va apărea de Mărţişor pentru toţi cei care îşi caută jumătatea. În noul clip, interpreta apare cu un nou look, visătoare şi romantică.

O cină romantică

Radu Sîrbu: „Noi sărbătorim ambele sărbători! E un prilej în plus de a ne bucura de iubire, chiar dacă acest lucru ar trebui să ne bucure zilnic. Uneori, toţi uităm să oferim şi, ce e mai rău, uităm să cerem acest lucru. Însă, din fericire, nu mă caracterizează pe mine personal, sunt înconjurat de iubire şi mă consider fericit din acest punct de vedere.

Cel mai probabil, vom avea o cină romantică şi suprize plăcute”. Radu Sîrbu, fost membru al trupei „O-Zone”, se bucură de succes atât în România, unde este stabilit, cât şi în RM. De curând, a lansat o piesă în limba rusă, „Осколки Сердца” (Cioburi de Inimă).

Doina Sulac: „Când va apărea un tătic, vom sărbători”

„Nu sărbătoresc pentru că nu am iubit pe moment. Marea mea dragoste e fetiţa mea, Nicoleta. Ea nu vrea să mă împartă cu nimeni, iar eu îi ofer cât mai mult timp liber. Când va apărea un tătic în familia noastră, evident că vom sărbători”. Şi Doina a scos de curând o piesă nouă, „O viaţă am”, pe care o promovează intens.

„Nu am prietenă”

Jucătoru’: „Sărbătoresc şi Sf. Valentin, şi Dragobetele. Acum nu am prietenă, aşa că nu ştiu ce voi face. Anul trecut, am sărbătorit de două ori. Şi Dragobetele, şi Sf. Valentin se serbează cu persoana iubită, se fac cadouri, surprize, cine romantice şi multe alte lucruri frumoase. Nu ştiu nimic despre tradiţii, prefer să cred că astfel de sărbători pot fi tot anul împrejur şi tradiţiile ţi le faci singur, chiar în fiecare zi”.

Semnificaţie

Dragobetele este un personaj mitologic, similar lui Eros, al vechilor greci, şi lui Cupidon, al romanilor, ce oficia în cer, la începutul fiecărei primăveri, nunta tuturor animalelor, tradiţie ce s-a extins treptat până în rândul oamenilor şi a dat naştere unor obiceiuri specifice românilor din sudul şi nordul Dunării. Prilej de bucurie şi bunăstare, Dragobetele reprezintă una din cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român.

Obiceiuri

Fetele şi băieţii, de Dragobete, se îmbrăcau în haine curate de sărbătoare şi porneau cu voie bună spre pădure pentru a culege ghiocei, viorele, tămăioasă, pe care le aşezau la icoane şi le foloseau la diverse farmece de dragoste. Către ora prânzului, fetele porneau în goană spre sat, fuga fiecăreia atrăgând după sine câte un băiat, nu unul oarecare, ci acela care o îndrăgea. Dacă îşi prindea aleasa, acesta îi fura o sărutare în văzul lumii, sărutare ce simboliza legământul lor de dragoste pe întregul an. De aici şi celebra zicală: „Dragobetele sărută fetele!”.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)