Dragobete și Mărțișor la Cenaclul „Eminescu 2000”

DSC_3968f.nadea roscovanu

În zi de Duminică, în prag de primăvară, la Biblioteca „Ovidius” a avut loc ședința Cenaclului „Eminescu -2000”, moderat de publicista Valentina Butnaru și a Clubului creștin „Lumină lină”, monitorizat de cuviosul părinte Vlad Mihăilă, de la Biserica cu hramul “Sfânta Teodora de la Sihla” din Chişinău, Mitropolia Basarabiei.

DSC_4080f.nadea roscovanu

La această ședință s-au sărbătorit venirea Primăverii, prin tradițiile populare legate de Dragobete și Mărțișor. Invitații cenaclului au fost membrii Societății Limba Noastră cea Română, reprezentanți din filialele Tătărești (Srășeni), Mereni (Anenii-Noi), Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, studenta Raisa Tofan, absolventă a liceului ”Ion Inculeț! din Vorniceni (Strășeni); personalități din cultura noastră: poeta Lucreția Bârlădeanu, scriitorul și omul de artă Mihai Ștefan Poiată cu soția, traducătoarea Ala Poiată, dramaturgul Val Butnaru, marea familie Dumbrăvenu (Albina Dumbrăvenu, doctor în filologie, Ion Dumbrăvenu, doctor habilitat, profesor universitar, feciorul Dorin și nepoții Felicia, Tudor și Tudorița). Din familia Văluță au fost prezenți: interpreta și profesoara de canto Diana Văluță și soțul Veaceslav Cioinac, profesor, și sora ei – Veronica Văluță-Bantaș (interpretă de muzică populară).

DSC_4057f.nadea roscovanu

Ședința a început cu binecuvîntarea părintelui Vlad Mihăilă, după care Valentina Butnaru a făcut o incursiune în evenimentele care ne-au întrunit, prezentând expoziția de grafică a Violetei Zabulica; expoziția de picturi brodate a Albinei Dumbrăveanu și expoziția de obiecte executate în pănușe de porumb, a meșterului popular Natalia Cangea (Zolonceni, Criuleni).

DSC_3967f.nadea roscovanu

Trio „Vatra neamului” – Victoria Ștefăneț, Doina și Ana-Maria Boboc – au interpretat un buchet de șlagăre, care au animat mult ședința cenaclului. Ele au fost îndelung aplaudate de sală. Iar meșterița Natalia Cangea a dăruit fiecărui participant câte un mărțișor și interpretelor – dragobete simbolice.

Filmulețul despre creațiile brodate ale Albinei Dumbrăbenu, prezentat și comentat de autoare, a impresionat auditoriul. O parte dintre lucrările au fost expuse în incinta bibliotecii ”Ovidius” și inviatții au avut posibilitatea să le admire. Autoarea a vorbit despre broderia realizată după tabloul lui Albrecht Durer „Mâinile”, rebotezat în popor drept „Mâini rugându-se” sau „Mâini în rugăciune”.

DSC_3955f.nadea roscovanu

Profesorul universitar Tamara Cristei a prezentat cartea de versuri a poetului și omului politic Ion Buzdugan. Volumul a fost îngrijit de Tamara Cristei, care a semnat și o postfață exhaustivă despre marele patriot, membru și secretar al Sfatului Țării, dar și poet pășunist. Tamara Cristei a povestit cu mult entuziasm despre soarta lui Ion Buzdugan și despre contribuția sa în constituirea Sfatului Țării, în realizarea Actului Unirii Basarabiei cu Patria-mamă, în apărarea limbii române, dar și despre Ion Buzdugan-poetul, prezentând câteva poezii ( „Sub vraja trecutului”, „Rândunica”).

DSC_4010f.nadea roscovanu

Programul s-a încheiat cu un recital al surorilor Văluță-Bantaș și Veaceslav Cioinac. Surorile Diana Văluță și Veronica Văluță-Bantaș au interpretat solo și în duet romanțe, jazz, tangouri și alte melodii de suflet. Iar Diana și Veaceslav Cioinac, proaspeți căsătoriți, au interpretat o romanță de o frumusețe rară, care a impresionat profund publicul (”Rău mă dor ochii, mă dor”).

Profesoara Nina Bondarenco a oferit interpreților și invitaților culegerea de texte muzicale „Cântece de suflet”, colectate împreună cu cunoscuta interpretă Maria Sarabaș. Sărbătoarea Dragobetelor și a Primăverii le-a oferit participanților la ședința Cenaclului „Eminescu – 2000” posibilitatea de a se recrea creativ, în zi de duminică, fiindcă toate au fost făcute cu multă dragoste.

Ion Borș, cronicarul bibliotecii
Victoria Cebanu, șefă oficiu, Biblioteca „Ovidius”

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)