Drăgaica scoate covoarele la soare

Cele mai frumoase covoare din fondul de aur al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală vor fi scoase la soare joi, 7 iulie, la ora 14.00, pentru a fi văzute de publicul larg.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, împreună cu echipa Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală şi cu vizitatorii expoziţiei, va evoca Drăgaica (Sânzienele), în spiritul tradiţiei ţărăneşti ancestrale. Ajunşi în punctul culminant al verii, vom putea admira zestrea cea mai de seamă a Muzeului – covoarele basarabene – scoase la aer.

Varvara Buzilă, secretar ştiinţific al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală (MNEIN), a comunicat pentru JURNAL că muzeul deţine o colecţie de peste 1500 de covoare, acestea constituind o comoară fără preţ. „După 1990, covoarele basarabene sunt din ce în ce mai căutate, mai ales peste hotare, covorul basarabean a devenit un brand internaţional. MNEIN păstrează în fondurile sale covoare din secolele XVIII, XIX, extrem de valoroase.

Specifice pentru covorul basarabean sunt vopselele naturale, motivele geometrice şi vegetale stilizate, elementele mărunte, aeriene, care plutesc uşor, alcătuind o scriere misterioasă. Nu veţi găsi culori stridente în covorul basarabean, ci doar semitonuri: verzui, arămiu, chetriu, siniliu. Aceste ornamente şi nuanţe sunt nişte mesaje ţesute”, afrimă Varvara Buzilă, relatând că, la toamnă, MNEIN, în colaborare cu ICR Chişinău, va organiza o amplă expoziţie de covoare în sălile retrocedate din Cartierul Istoric al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.