„Draexlmaier” şi „Sumitomo” vor investi în R. Moldova circa 60 de mil. de euro

Marin Ciobanu

Directorul Zonei Economice Libere Bălţi Marin Ciobanu

Companii „Draexlmaier” şi „Sumitomo” vor investi în R. Moldova circa 60 de milioane de euro. Investiţiile vor fi efectuate în Zona Economică Liberă Bălţi (ZEL Bălţi) în decursul anului 2016, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă directorul acestei zone, Marin Ciobanu. Este vorba de construcţia a două fabrici de cablaje electrice pentru automobile în mun. Bălţi şi în regiunea oraşului Orhei.

Compania „Draexlmaier” va investi circa 33 de milioane de euro, iar „Sumitomo” – 29 milioane. Este vorba de construcţia unei noi fabrici pe teritoriul ZEL Bălţi, cu o suprafaţă de peste 27 de mii de metri pătraţi, mai mare de trei ori decât cea care există în prezent. A doua fabrică va fi ridicată la Orhei, cu o suprafaţă de 30 de mii de metri pătraţi.

Partenerii au ajuns la un acord după şase luni de discuţii, a precizat Ciobanu. În opinia acestuia, miliardul furat are un impact nefavorabil şi creează neîncredere pentru orice investitor străin care vrea să investească în R. Moldova. „Este foarte dificil să convingem investitorii străini”, a menţionat directorul ZEL.

De investiţiile companiilor germane vor profita raioanele Râşcani, Drochia, Glodeni, Făleşti, Sângerei, Floreşti, Orhei, Criuleni, Teleneşti, Călăraşi, Străşeni şi Rezina. Ciobanu a menţionat că deschiderea ZEL în R. Moldova a creat circa 6 mii de locuri de muncă. Investiţiile din acest an vor crea încă 6 mii de locuri de muncă. În prezent, salariul mediu la ZEL Bălţi, unde sunt circa 3 mii de angajaţi, este de 6740 de lei.

The following two tabs change content below.