Dr. Ion Fulga: „Ai grijă cum păstrezi pastilele!”

 
Medicamentele expirate devin toxice şi pot duce la reacţii adverse

Medicamentele nu-şi fac deloc efectul? De vină pot fi temperaturile ridicate şi umezeala care pot schimba proprietăţile pastilelor.

Atâta timp cât în casă este o temperatură potrivită, poţi păstra antibioticele şi analgezicele la „vedere”, fără măsuri speciale, spun specialiştii în farmacologie.

 

„Există anumite pastile care trebuie să fie păstrate însă la frigider, în special vaccinurile şi serurile. Acest lucru este specificat pe ambalaj”, menţionează prof. dr. Ion Fulga.

E important să nu scoţi medicamentul din frigider decât cu câteva minute înainte de administrare. După folosire, îl pui din nou la rece, pentru a evita variaţiile ,,cald-rece”, care pot fi improprii pentru anumite categorii de pastile.

În plus, specialiştii recomandă păstrarea medicamentelor în ambalajele originale, pentru care au fost efectuate înainte studii de specialitate. În acest mod, eviţi amestecarea pastilelor între ele, în special cele pentru adulţi şi copii.

De asemenea, închide bine flacoanele medicamentelor, pentru a le feri de factorii din exterior, păstrându-le într-o stare cât mai apropiată de cea iniţială.

Din când în când, este indicat să faci ,,curăţenie” în dulăpiorul cu medicamente pentru a le păstra pe cele valabile şi a le arunca pe cele care au expirat.

„Chiar dacă nu a trecut mult timp de la data expirării, în niciun caz nu mai păstraţi medicamentele. Cu atât mai mult să le folosiţi”, atrage atenţia profesorul Ion Fulga.

Medicamentele expirate nu numai că nu-şi vor mai face efectul, însă unele din ele devin toxice şi pot duce la reacţii adverse, boli grave şi chiar la deces.

Medicamentele trebuie să fie păstrate într-un loc unde nu pot ajunge copiii, pentru a evita situaţiile neplăcute cauzate de curiozitatea celor mici.*

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)