Doza de optimism cu Nicolae Popa: Minciunile Ninei Josu

Mulţi ne îndeamnă să n-o luăm în serios pe Nina Josu când vorbeşte în numărul din 20 ianuarie 2011 al revistei „Literatura şi arta” despre existenţa unui grup de scriitori infractori. „N-o ştiţi pe Nina?”, ni se spune liniştitor. „Mai fabulează şi ea!

Ce, n-are dreptul?” Adică să trecem senin pe lângă învinuiri deosebit de grave, doar pentru că, vezi bine, unora li se permite.

Să înghiţim validol şi să ne prefacem că nu am fi terfeliţi în faţa oamenilor de bună credinţă. Dumneaei scrie că „o mână de oameni cu ambiţii exagerate au fraudat masiv alegerile preşedintelui Uniunii Scriitorilor”, că „numărarea voturilor a fost fraudată” şi că cei cu pricina „s-au prins de o minciună, pe care au ferchezuit-o (tot numărând şi numărând voturile) până la luciu”, aşa că „să-i punem la punct pe cei care, prin nelegiuirile lor, încearcă să ne fure dragostea”. Nici mai mult, nici mai puţin!

Dar cine sunt „nelegiuiţii”? Fireşte, nişte scriitori. Aş vrea să precizez că voturile au fost numărate de scriitorii V. Matei, N. Popa, I.T. Zegrea, Z. Cenuşă, V. Caraman, Şt. Hostiuc, G. Furdui şi N. Slutu. Dar cine a stat în fruntea acestei „mâini de oameni cu ambiţii exagerate” (astfel ne etichetează Nina Josu)?

Păi, trebuie să recunosc, preşedintele Comisiei am fost ales eu, subsemnatul. De dragul adevărului însă, e nevoie să precizez că, de facto, i-a fost încredinţată toată încrederea şi responsabilitatea în acest sens poetului V. Matei care, deşi avea doar calitatea de observator, a notat totul pe foaie, redactând astfel procesul-verbal al procedurii de numărare.

Publicăm alăturat acest document în care tot ce e scris de mână, toate literele, cifrele, sublinierile, tăieturile, adnotările, totul e scris de mâna sigură a lui V. Matei. Şi nu veţi găsi nici cea mai minusculă abatere de la rezultatele indicate în procesul-verbal prezentat la Ministerul Justiţiei. Anume în baza acestor rezultate veridice a fost recunoscută legitimitatea noii conduceri a Uniunii Scriitorilor din R. Moldova.

Publicăm în facsimil aceste rezultate totalmente adevărate, mai ales în atenţia Ninei Josu care ne tot ia cu „cine-ar fi naivul dispus să creadă că acad. Mihai Cimpoi a luat mai puţine voturi decât Arcadie Suceveanu? Desigur, în afară de ei, cei care le tot numără, le numără şi iarăşi le numără.” Bine, a numărat şi Matei odată cu noi, confirmând şi prin acest document că actualul preşedinte, Arcadie Suceveanu, l-a depăşit pe fostul preşedinte nu numai la preşedinţie (cu 13 voturi mai mult), dar şi în consiliul de conducere unde, după cum puteţi vedea, a acumulat cu 19 voturi mai mult decât Dl Academician.

Mai mult decât atât, în atmosfera cordială şi de maximă responsabilitate în care s-a încheiat procedura de numărare a voturilor, înainte să apar în faţa adunării în calitatea mea de preşedinte al Comisiei de validare, pentru a da citire rezultatelor, colegul V. Matei m-a sfătuit de faţă cu toţi membrii comisiei să precizez de la tribună că, pe lângă numărul consilierilor nou aleşi, următorii cinci candidaţi pot fi consideraţi „membri supleanţi”, printre care şi dumnealui. Ceea ce am şi făcut! Iar asentimentul întregii adunări, după ce am supus votului rezultatele numărării, a fost exprimat printr-o majoritate covârşitoare, împotrivă fiind doar patru scriitori, printre care şi Dl Mihai Cimpoi.

Astfel, tot ce a notat V. Matei în al său proces-verbal a fost acceptat întocmai de Adunarea Generală. Deci, cine şi cui îi „fură dragostea” prin intermediul acestor rezultate? Ne este furată, de fapt, dragostea de adevăr chiar şi acum, după 20 de ani de declin constant al Uniunii Scriitorilor.

The following two tabs change content below.
Nicolae Popa

Nicolae Popa

Nicolae Popa

Ultimele articole de Nicolae Popa (vezi toate)