Două guverne române, la prima şedinţă comună

Pe parcursul evenimentului, în faţa Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” s-a scandat „Unire!”

Opt documente strategice au fost semnate în cadrul întrunirii executivelor României și Republicii Moldova. Vlad Filat a declarat și exprimat doleanța ca următoarea şedință în acest format să aibă loc la Chișinău.

Vadim Vasiliu

3 martie, Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Aşezați în linie, miniștrii guvernelor Republicii Moldova și României așteaptă sosirea prim-miniștrilor Vlad Filat și Mihai Răzvan Ungureanu. Comandantul Gărzii de Onoare îi întâmpină pe cei doi: „Stimați prim-miniștri, Garda de Onoare constituită în cinstea sosirii Dumneavoastră vă prezintă onorul!”. Imediat, urmează intonarea imnurilor de stat „Limba noastră” și „Deșteaptă-te, române”, pe care, un grup de manifestanți aflați în spatele gărzii, îl cântă la unison cu fanfara militară.

Vlad Filat este condus în fața militarilor Gărzii de Onoare pentru a-i saluta. „Bună ziua, soldați!”. „Să trăiți!”, răsună puternic răspunsul. Fanfara militară tace, iar Vlad Filat este condus de prim-ministrul României către cele două executive aliniate în front pentru saluturile protocolare. În acelaşi timp, tinerii din organizația „Noua Dreaptă” scandează: „Jos hotarul de la Prut!”, „Basarabia, pământ românesc!”. De altă parte, un alt grup de protestatari scandează: „Somnul naţiunii ucide democraţia!”. Un cetăţean afişează lozinca „Proletari din toate ţările, uniţă-vă!”. Guvernele se retrag în Universitate pentru a se întruni în ședință.

Un pas serios spre unire

Bogdan Dragoș, originar din Bacău, este unul dintre manifestanții unioniști. Tânărul spune că Noua Dreaptă organizează un miting cu scopul de a se solidariza cu manifestanții din Bălți care desfăşoară în acest moment un Marș al Unirii. „Suntem de pe ambele maluri ale Prutului. Ne propunem să atragem atenția celor două guverne ca să facă un pas mai serios către unirea celor două state. Un unchi de al meu a luptat pe front împotriva rușilor, împotriva comuniștilor, și azi, când are 92 de ani, nu vreau să cred că efortul lui a fost în zadar”, îmi spune Bogdan.

Constantin Chirilă este un ieșean vârstnic care spune că pledează pentru libertatea și demnitatea românilor de o parte și de alta a Prutului. „Basarabia, Bucovina, Herța sunt pământuri sfinte românești trădate de marii criminali ai secolului XX. S-a pierdut un moment deosebit acum 20 de ani. Dacă cei doi, Iliescu și Snegur, ar fi vrut cu adevărat unire, se realiza”.

Proiectul cel mai important

După trei ore de negocieri, miniştrii se întrunesc în aula Universităţii pentru a semna opt documente bilaterale printre care Acordul privind cooperarea și ajutorul reciproc în cazul producerii dezastrelor, Acordul privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul Republicii Moldova. În conferința de presă, Vlad Filat menționează că cel mai important proiect este interconectarea R. Moldova la rețelele de transport al gazelor naturale din România. „Am convenit că vom face tot ce este posibil ca acest proiect să fie finalizat până la sfârșitul anului 2012”, declară Vlad Filat.

„Trecem la următoarea întrebare”

Întrebarea incomodă care îi face pe prim-miniștri să ezite înainte de a răspunde vine de la un jurnalist de la GIGA TV și se referă la modul în care vor fi influențate Republica Moldova și România de rezultatele alegerilor din Rusia. Cei doi prim-miniștri se uită lung unul la altul după care Mihai Ungureanu îi spune în șoaptă lui Vlad Filat: „Trecem la următoarea întrebare”. Totuși Filat își ia aer și spune: „Sper că și pe viitor vom avea relații bune cu Rusia”. Mihai Răzvan Ungureanu adaugă: „Ne propunem ca în programul nostru de politică externă să consolidăm relațiile cu Federația Rusă”.

Unirea nu depinde de guverne

„În ceea ce priveşte natura revendicărilor, sunt şi lucruri pe care guvernele nu le pot face”, răspunde Mihai Răzvan Ungureanu când e întrebat ce le transmite manifestanților care pledează pentru unire. „Să nu credeţi că la Chişinău, în faţa Guvernului, a fost linişte, şi acolo au fost proteste”, adaugă Filat.

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)