Două formaţiuni, un singur bloc

PPDA şi PAS, precum şi cei şapte deputaţi neafiliaţi care au participat într-un bloc electoral la alegerile parlamentare, au creat blocul politic ACUM Platforma DA şi PAS. Blocul va avea două fracţiuni în Parlament, o formaţiune a Maiei Sandu, PAS, şi una a partidului lui Andrei Năstase, Platforma DA. Liderii partidelor au dat publicităţii marţi, 26 martie, un acord de cooperare care prevede coordonarea tuturor strategiilor şi implementarea acestora în consens cu obiectivul de deoligarhizare a statului.

Cei 26 de deputați ai Blocului politic ACUM Platforma DA și PAS s-au împărțit în două grupuri. Astfel, 14 vor face parte din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, iar 12 – din cea a Platformei Demnitate și Adevăr. Procesele-verbale de constituire a fracțiunilor au fost depuse miercuri, 27 martie, la Secretariatul Parlamentului. Președintele fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr va fi deputatul Andrei Năstase, vicepreședinte – deputata Maria Ciobanu, iar secretar – deputatul Dinu Plângău. Din fracţiune vor mai face parte Liviu Vovc, Inga Grigoriu, Iurie Reniţă, Alexandru Slusari, Igor Munteanu, Octavian Țâcu, Chiril Moțpan, Arina Spătaru și Stela Macari.
Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate va fi condusă de deputata Maia Sandu. Vicepreședinte va fi deputatul Igor Grosu, iar secretar – deputatul Sergiu Litvinenco.

Ceilalți deputați, membri ai fracţiunii, vor fi: Vladimir Bolea, Dan Perciun, Mihail Popușoi, Petru Frunze, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Radu Marian, Doina Gherman, Veronica Roșca, Dumitru Alaiba, Lilian Carp și Oazu Nantoi.

Acuzaţi că s-ar fi scindat

Decizia de bifurcare a blocului ACUM în două formaţiuni în Parlament, precum şi semnarea acordului, care printre altele prevede că „cele două fracţiuni nu vor lansa în public teze contradictorii, nu vor admite conflicte publice, nu vor tolera atacuri reciproce și vor discuta punctele de vedere divergente în cadrul Consiliului Politic Coordonator”, au iscat suspiciuni şi supoziţii că între cei doi lideri de partid ar fi existat disensiuni. Acest fapt a fost negat de ultimii.

Maia Sandu a reiterat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că blocul electoral a fost creat din două entităţi politice separate şi că rămân două partide distincte după alegeri, dar care vor continua să activeze într-un bloc.
„Discuția aceasta în jurul numărului de fracțiuni este una artificială. Și în Europa, acolo unde există anumite modele de alianțe, formațiuni în Parlament, oricum partidele nu-și pierd identitatea. Dacă o să ajungem într-o zi să discutăm fuzionarea partidelor, o să fie alt lucru, altfel toată această discuție în jurul numărului de fracțiuni este speculativă”, a declarat liderul PAS.

O opinie similară a avut şi deputatul Igor Munteanu care a precizat în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova că cei care îşi pun întrebarea de ce apar două fracţiuni, „ar trebui să ia în calcul dizidenţa a două partide” care au mobilizat un  electorat destul de activ la ultimele alegeri şi că aceste partide au o anumită coerenţă ideologică cu specific şi anumite particularităţi. „A fost prezentat un acord de cooperare între aceste două partide, ceea ce înseamnă că toate strategiile viitoare vor fi coordonate şi implementate în consens cu obiectivul de a deoligarhiza acest stat şi de a crea alternative pentru o guvernare mai bună. (…) Afilierea la o fracţiune a deputaţilor neafiliaţi din Blocul ACUM nu înseamnă că imediat am devenit membri de partid, dar apropierea acestora de un partid va crea mai multă sinergie, mai multe idei noi şi va crea această dorinţă de a spori eficienţa activităţii politice”, a declarat Munteanu.

Un bloc consolidat la alegerile locale

Şi deputatul PDA, Octavian Ţâcu, aminteşte că Blocul ACUM a acces în campania electorală ca un bloc creat din două partide politice, PAS şi Platforma DA, şi acest bloc a avut o valabilitate juridică, care după alegeri trebuia să capete noi conotaţii juridice. Totodată alături de membrii partidelor au acces în Parlament şi persoanele neafiliate. Era nevoie de o claritate şi a acestei situaţii. „La crearea blocului politic ACUM Platforma DA şi PAS am pornit de la necesitatea menţinerii integrităţii blocului. Am avut mai multe discuţii în interior: să facem trei fracţiuni, a fost discutată şi opţiunea unui singur bloc. Până la urmă am ajuns toţi la concluzia de a menţine integritatea blocului şi de a crea două formaţiuni. Blocul politic ACUM rămâne o entitate unică atât în planul acţiunilor politice în Parlament, pentru că am creat un Consiliu politic al blocului care va coordona acţiunile celor două formaţiuni, cât şi în perspectiva campaniei electorale pentru alegerile locale care vin”, a declarat Ţâcu.

Mai mulţi experţi politici de la Chişinău consideră că formarea unul bloc politic, cu formaţiuni separate, este o decizie firească. În primul rând, pentru că blocul ACUM va avea doi reprezentanţi în Biroul permanent al Parlamentului. Totodată blocul are doi lideri şi prin crearea a două formaţiuni se va aplana nivelul de concurenţă dintre aceştia. Dar cel mai important este anunţul făcut de liderii blocului ACUM că la alegerile locale din vara anului curent vor merge împreună.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu