Dosarul Zubic se prăfuieşte la Procuratura Generală

Nu există „suficient material probator” pe numele lui Valentin Zubic, şef al statului-major în perioada protestelor din 7 aprilie 2009, ca dosarul acestuia să fie transmis în instanţa de judecată

Au trecut patru ani de la protestele din 7 aprilie 2009. Deşi mai toate partidele care au acces în Parlament au promis că vor dezvălui adevărul despre 7 aprilie, nu se ştie încă exact cine sunt cei care l-au omorât pe Valeriu Boboc, de ce forţele de ordine şi conducerea de atunci nu au întreprins nimic pentru a apăra instituţiile statului şi nu a fost pronunţată nicio sentinţă irevocabilă pe numele generalilor MAI cercetaţi penal pentru neglijenţă în serviciu soldată cu moartea unei persoane în timpul protestelor.

Fostul viceministru al Internelor, Valentin Zubic, a fost pus sub învinuire în legătură cu protestele din 7 aprilie 2009 în 2011. Zubic este cercetat pentru neglijenţă în serviciu soldată cu urmări grave – decesul lui Boboc. Potrivit Comisiei parlamentare pentru elucidarea faptelor din aprilie 2009, la 7 aprilie acelaşi an, generalul Valentin Zubic era şef al statului-major, toate acţiunile forţelor de ordine erau coordonate cu el, inclusiv cele de la Parlament şi Preşedinţie din ziua de 7 aprilie şi cele din Piaţa Marii Adunări Naţionale, din noaptea de 7 spre 8 aprilie.

De altfel, Zubic apare şi în imaginile video surprinse de camerele de luat vederi de pe guvern, în noaptea în care mai mulţi tineri au fost bătuți şi arestaţi ilegal în centrul capitalei. Tot atunci a fost omorât şi Valeriu Boboc. Întrebat după mai bine de doi ani la ce etapă este dosarul şi când ar putea fi finalizat, Sergiu Roşu, procurorul secţiei exercitare a urmăririi penale în cauze excepţionale, a declarat că „încă nu a fost acumulat suficient material probator ca dosarul să fie transmis în instanţa de judecată”. „Se lucrează la acest dosar, sunt audiaţi martori, cred că nu e relevant să vă spun câţi martori au fost audiaţi, mai există dificultăţi, dar… acumulăm material probator”, a spus Roşu.

Zubic, membru al Alianţei pentru Justiţie, a lui Pârlog

De remarcat că după evenimentele din 7 aprilie, Valentin Zubic a fost ridicat în grad de general-maior de poliţie de către fostul preşedinte Vladimir Voronin. Pe moment, Zubic este membru al Asociaţiei „Alianţa pentru Justiţie şi Drepturile Omului”, care are drept scop „promovarea principiilor democratismului, supremaţiei legii şi guvernării responsabile” şi e condusă de Vitalie Pârlog, fost ministru al Justiţiei în perioada protestelor din 7 aprilie 2009, candidat pe moment la funcţia de procuror general.

Asociaţia îşi are sediul în centrul de afaceri Kentford unde, potrivit unor surse, cei doi sunt văzuţi deseori împreună. În încercarea de a lua legătura cu Valentin Zubic, Vitalie Pârlog ne-a informat că îi va transmite solicitarea noastră şi că acela va lua legătura cu noi, dar până la închiderea ediţiei nu am mai fost contactaţi. Presa a scris că Valentin Zubic ar fi şi şeful serviciului de pază al controversatului om de faceri Vlad Plahotniuc.

Relaţiile cu procurorii dau roade

Fostul viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan, consideră că anume Zubic este cheia rezolvării dosarelor legate de 7 aprilie. „Acesta a fost şeful statului- major, era responsabil de toate evenimentele care au avut loc. În privinţa locotenenţilor, inspectorilor simpli, dosarele au fost finalizate, au fost transmise în judecată, în timp ce în cazul lui, nu. De aici putem deduce că legăturile pe care le-a avut cu unii conducători ai procuraturii acum dau roade”, a spus Cosovan.

Acesta a mai precizat că o strategie a organelor de drept de a nimici un dosar sau altul este de împărţi un eveniment în mai multe fapte mici care nu va cuprinde fenomenul în ansamblu. „Au fost deschise o sumedenie de dosare mici care nu răspund la principala întrebare: ce rol au avut conducătorii ce au emis ordine. Astfel, va fi tras la răspundere un locotenent care a lovit în învălmăşeală un cetăţean, dar nu activitatea conducătorilor responsabili de măsurile întreprinse. Totuşi consider că cetăţenii ştiu în mare parte adevărul despre 7 aprilie, doar că acest adevăr nu înseamnă nimic în lipsa unei sentinţe a judecătoriilor în acest caz”, a mai spus Cosovan.

Victor Boboc, tatăl lui Valeriu Boboc, menţionează că după ce în dosarul lui Papuc şi Botnari le-a fost respinsă în repetate rânduri solicitarea de a fi acceptaţi ca parte vătămată, în cazul Zubic, nici măcar n-au solicitat acest lucru. „Despre acest dosar nu se vorbeşte nimic, deşi Zubic a avut un rol cheie în perioada protestelor. Nu cred că va avea o finalitate”, a mai spus el.

Svetlana COROBCEANU


 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu