Dosarul privind trucarea licitaţiilor produselor alimentare a ajuns pe masa magistraţilor

Procuratura Anticorupţie a anunţat finalizarea şi expedierea în instanţa de judecată a cauzelor penale în privinţa a nouă învinuiţi din dosarul privind trucarea licitaţiilor pentru asigurarea cu produse alimentare a instituţiilor preşcolare, transmite procuratura.md.

Printre învinuiţi sunt patru funcţionari publici, inclusiv angajaţi ai Direcţiei Educaţie Tineret şi Sport Buiucani, Spitalului Raional Hânceşti, precum şi Ministerului Apărării şi cinci reprezentanţi ai agenţilor economici participanţi la licitaţii cărora li s-a incriminat săvârşirea infracţiunilor de corupere pasivă, corupere activă, trafic de influenţă, abuz de serviciu şi depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Opt învinuiţi din cei nouă şi-au recunoscut, parţial sau integral, vina şi au fost încheiate în cinci cazuri acord privind recunoaşterea vinovăţiei. În privinţa învinuiţilor a fost aplicată măsura preventivă – controlul judiciar.

Aceştia se fac vinovaţi pentru semnarea contractelor de achiziţie, factorii de decizie ai direcţiilor se înţelegeau cu un grup de agenţi economici să majoreze preţurile ofertelor, astfel încât să fie desemnate câştigătoare ofertele mai scumpe. Sau, prin înţelegere prealabilă, la licitaţie participau mai mulţi operatori economici, cu diferite oferte de preţ, dar care aveau acelaşi fondator. Pentru favorizare, agenţii economici achitau funcţionarilor publici, lunar sau pentru fiecare licitaţie în parte, anumite sume de bani.

Pentru infracţiunile comise, inculpaţii riscă pedepse cu închisoarea, amenzi şi privare de drepturi. Cauzele penale au fost expediate pentru examinare în fond la Judecătoria mun. Chişinău, sectorul Buiucani, fiind fixate şedinţe pe 8 şi 23 iunie curent. În acelaşi timp, urmărirea penală continuă în privinţa altor 15 învinuiţi în cauza penală menţionată.