Dosarul Platon, transmis în instanţă

platon.nadeajda roscovanu photo

Foto: Nadea Roşcovanu

Procuratura Anticorupţie a anunţat despre finalizarea urmăririi penale şi expedierea în instanţa de judecată a cauzei pornite pe numele omului de afaceri Veaceslav Platon, în cadrul căreia procurorii îl învinuiesc de escrocherie şi spălare de bani, care a condus la prejudicierea Băncii de Economii în proporţii deosebit de mari, scrie jurnal.md.

Potrivit rechizitoriului, Platon este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a dus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 milioane de lei. Procurorii au ajuns la concluzia că banii, obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite, au fost transferaţi pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza provenienţa ilegală, iar ulterior, o parte din ei a fost utilizată pentru stingerea unor credite obţinute anterior de către învinuit în băncile din Republica Moldova.

Procurorii mai spun că învinuitul a beneficiat de credite în valoare de peste 800 milioane de lei de la BEM, utilizând persoane interpuse care, pentru obţinerea banilor, au gajat acţiuni la Moldindconbank, compania ASITO, bunuri imobile ce aparţineau Moldindconbank, precum şi bunuri din Federaţia Rusă. Banii au ajuns însă pe conturile a zeci de firme off-shore, dar şi a unor companii şi instituţii financiare din Rusia, Letonia şi Ucraina. Toate acestea pentru a le conferi o provenienţă legală.

În prezent, procurorii au aplicat sechestru pe bunuri, părţi sociale ale companiilor rezidente, ce aparţin învinuitului, şi conturi bancare în valoare de aproximativ 700 milioane de lei. Veaceslav Platon riscă până la 15 ani de închisoare pentru escrocherie şi 10 ani pentru spălare de bani.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)