Dosarul morţii lui Valeriu Boboc, fără vinovaţi

Victor BobocIon Perju, singurul poliţist acuzat de moartea lui Valeriu Boboc, a fost scos basma curată

Fostul inspector al Poliției Criminale, Ion Perju, bănuit că i-a aplicat lovitura fatală lui Valeriu Boboc, tânărul omorât în timpul protestelor din 7 aprilie 2009, a fost achitat. Sentinţa a fost pronunţată marţi de Judecătoria Buiucani. În ultima sa luare de cuvânt în instanţă, Perju a pledat nevinovat şi a cerut să fie achitat.

După pronunţarea sentinţei, acesta s-a arătat satisfăcut de decizia judecătorilor: „Este o decizie aşteptată, deoarece eu nu sunt vinovat. E lucrul organului de urmărire penală să stabilească cine e vinovat”, a spus el.

sursa foto www.radiochisinau.mdVictor Boboc: „Reiese că nu e nimeni vinovat”

Avocaţii şi părinţii lui Valeriu Boboc s-au arătat surprinşi de decizia judecătorilor şi au acuzat statul că ar încerca să muşamalizeze cazul. Victor Boboc, tatăl lui Valeriu Boboc, a declarat că se aşteptau cel puţin la o sentinţă de condamnare cu suspendare a pedepsei.

„De patru ani durează procesul şi, la urmă, reiese că nu e nimeni vinovat. E inexplicabil, nu am idee ce justiţie, ce judecători avem. Expertiza imaginilor video efectuată în SUA îl prezintă clar în mai multe secvenţe pe Perju, lovindu-l pe băiatul nostru. Este o probă incontestabilă. În plus, au existat mărturiile a vreo opt poliţişti care arată vinovăţia acestuia.

Părerea noastră e că Perju trebuia să fie oricum condamnat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, pentru că a participat la omorul lui Valeriu, e co-participant şi acest aspect trebuia luat în consideraţie. Ne vom consulta cu avocaţii, vom vedea motivele de care a fost achitat şi vom ataca decizia instanţei cu recurs”, a declarat Victor Boboc.

Cei care au dat indicaţii criminale, absolviţi de răspundere

Şi procurorul care instrumentează acest dosar, Vladimir Moşneaga, a declarat că sentinţa va fi atacată cu recurs. „Au fost prezentate suficiente probe, atât din partea martorilor civili, cât şi din partea unor angajaţi ai poliţiei. În plus, mai sunt şi expertizele independente, care arată clar că persoana care îl loveşte pe Boboc este Perju, şi nu altcineva”, a spus el.

Veaceslav Ţurcan, unul dintre avocaţii familiei Boboc, a declarat că statul a muşamalizat acest caz. „E evident că crima a fost comisă de un grup de persoane cu funcţii înalte de răspundere. Statul a adus în faţa justiţiei numai un angajat al poliţiei, dar nu i-a adus pe cei care au emis ordine criminale”, a remarcat el.

Ala Boboc, mama lui Valeriu Boboc, şi-a consolat soţul: „Nu-i nimic. Ei vor fi în grija Domnului de acum înainte”, a spus ea referindu-se la cei care se fac vinovaţi de moartea fiului lor.

Vor continua să-şi caute dreptatea

Amintim că Ion Perju a fost reţinut şi acuzat de moartea lui Valeriu Boboc în aprilie 2010. Acuzaţiile au fost făcute după ce au fost publicate imagini surprinse de camerele de supraveghere de la Guvern în timpul protestelor din noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009.

În imaginile video apare un bărbat care loveşte în tânărul protestatar chiar în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Ulterior, o expertiză efectuată în SUA la cererea Procuraturii Generale a demonstrat că individul din imagini este Ion Perju. Inculpatul însă a contestat rezultatele acesteia.

 

Ion Perju a fost cercetat penal în stare de libertate. Procurorii au cerut o pedeapsă de 14 ani de detenţie pentru acesta. La finele anului 2010, în instanţă au fost prezentate o interceptare telefonică în care Perju declara că în instanţă lucrurile sunt hotărâte în favoarea sa. Acesta a declarat însă presei că vocea nu-i aparţine.

Părinţii lui Valeriu Boboc au mai declarat că statul a încălcat mai multe prevederi ale CEDO la examinarea dosarului lui Valeriu Boboc: dreptul la viaţă, tergiversarea dosarului şi nerecunoaşterea lor ca parte vătămată în dosarul lui Gheorghe Papuc, fostul ministru al Afacerilor Interne, şi Vladimir Botnari, fost comisar general al capitalei. „Încercăm să soluţionăm cazul în instanţele naţionale, dacă nu vom reuşi s-ar putea să ne adresăm la CEDO”, a mai spus Victor Boboc.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)