Dosarul lui Vadim Pisari, la CEDO

Vadim-Pisari.foto Promo LexCazul Pisari va fi examinat în regim de urgență la Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Dosarului tânărului Vadim Pisari, omorât în dimineața zilei de 1 ianuarie 2012 de către un soldat rus, va fi examinat în regim de urgență la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), după ce Procuratura Generală din R. Moldova şi Procuratura Generală a Rusiei au suspendat dosarul, cea din urmă calificându-l pe inculpat nevinovat.

Reclamanții sunt părinţii lui Vadim Pisari, Oxana şi Simion Pisari, locuitori ai satului Pârâta, r. Dubăsari. În fața Înaltei Curți, reclamanții au invocat încălcarea art. 2 din Convenție (dreptul la viață), precum și faptul că investigațiile circumstanțelor omorului fiului lor efectuate atât de către autoritățile Republicii Moldova, cât și de către cele ale Federației Ruse, nu au fost eficiente.

Plângeri fără răspuns

Avocatul familiei Pisari, Alexandru Postică, a confirmat că dosarul tânărului de 18 ani, ucis în dimineața zilei de 1 ianuarie 2012 de către un soldat rus din cadrul misiunii de pacificare, va fi examinat în regim de urgență la Curtea Europeană a Drepturilor Omului la începutul anului 2014.

„Înalta Curte a dat prioritate acestei cauze şi, în prezent, aşteaptă ca guvernul RM şi al Rusiei să prezinte punctele lor de vedere pe marginea acestui caz până la finele lunii februarie 2014”, ne informează Alexandru Postică. După aceasta, avocatul familiei Pisari, Alexandru Postică, îşi va prezenta ultimele informaţii, pretenţii pe care le are familia Pisari faţă de statele vizate.

Potrivit lui Postică, familia decedatului a depus mai multe plângeri, inclusiv, la adresa Procuraturii Generale a Federaţiei Ruse şi a Republicii Moldova. Ambele procuraturi au iniţiat dosare penale.

„Cojuhari nu poartă nicio vină”

„PG a RM n-a avut acces la toate datele, inclusiv la audierea acuzatului, care l-a ucis pe Vadim Pisari. Inculpatul a fugit în Rusia şi, pe moment, se află într-o unitate militară din Breansk. Interpelările PG a R. Moldova au fost respinse de autorităţile ruse. Evident că şi alte probe necesare pentru finalizarea dosarului nu au fost prezentate de către ruşi.

La rândul lor, ruşii au suspendat dosarul penal intentat sub pretextul că acţiunile soldatului rus au fost legale şi necesare situaţiei în cauză, iar V. Cojuhari nu poartă nicio vină”, a comunicat pentru JURNAL, Alexandru Postică.

Ulterior, adresările familiei Pisari către autorităţile Federaţiei Ruse au fost ignorate în repetate rânduri, acestora fiindu-le refuzată eliberarea actelor procesuale şi recunoaşterea în calitate de victime în dosarul penal intentat de către Procuratura Generală a Federaţiei Ruse.

Indiferenţa experţilor ruşi

La finele anului 2012, reclamanţii au fost informaţi despre faptul că dosarul penal pornit pe marginea decesului lui Vadim Pisari a fost încetat fără a primi o ordonanţă în acest sens.

Solicitată de JURNAL, mama lui Vadim Pisari, Oxana Pisari, a spus: „Durerea o voi avea toată viaţa în suflet şi voi merge până la capăt. Vreau ca cel care împuşcat să fie pedepsit după lege”.

Amintim că, pe 1 ianuarie 2012, la ora 7.00, Vadim Pisari, 18 ani, se afla la volanul unei maşini care traversa zona unui post de pacificatori, instalat între localitățile or. Vadul lui Vodă, mun. Chișinău, și s. Pârâta, r. Dubăsari. Soldatul rus a tras în spatele autoturismului, rănindu-l mortal pe Vadim Pisari, care a decedat la Spitalul de urgenţă din mun. Chişinău în aceeaşi zi.

The following two tabs change content below.