Dosarul fiului lui Lucinschi şi al ginerelui lui Băsescu a fost remis judecătorilor

sergiu-lucinschi

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România au dispus trimiterea în judecată a cazului lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, acuzat de șantaj, trafic de influență, fals în declarații, participație improprie în forma instigării, la infracțiunea de fals intelectual, şi al ginerelui fostului preşedinte al României Traian Băsescu, Radu Petru Pricop, avocat în cadrul Baroului București, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la șantaj, instigare la infracțiunea de fals în declarații, potrivit unui comunicat al DNA emis astăzi.

Potrivit rechizitoriului, procurorii au stabilit că, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea avocatului Radu Petru Pricop, a exercitat asupra unui om de afaceri (denunțător în această cauză) acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4 mil. de euro, nedatorată de acesta din urmă. Astfel, firma la care Sergiu Lucinschi era asociat/acționar a introdus la DIICOT o plângere penală, dând în mod intenționat unor afaceri comerciale nerentabile o încadrare juridică penală. Acțiunile de constrângere au constat în condiționarea retragerii plângerii penale respective de acceptul omului de afaceri de a remite suma de bani menționată.

De asemenea, Sergiu Lucinschi i-a promis omului de afaceri că va depune diligențele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor care făceau obiectul plângerii într-o infracțiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează. În perioada decembrie 2014–martie 2015, pentru a adăuga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrângere și mai puternic, în concordanță cu cuantumul sumei respective, Lucinschi jr. a pretins că are influență, prin intermediul unor persoane importante, asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri, aflate în lucru la același procuror, respectiv Jurj Tudoran Remus.

În acest sens, Sergiu Lucinschi i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri și pentru soluționarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente. Sub imperiul acestor constrângeri repetate, temându-se de repercusiunile unui eventual refuz în condițiile în care Lucinschi i-a arătat că ar putea influența atitudinea procurorului de caz, la 17 martie 2015, în schimbul „ajutorului” promis, Sergiu Lucinschi a pretins și a primit de la omul de afaceri dreptul de creanță asupra sumei de 2 mil. de euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.

Soluția semnării contractului fictiv de împrumut a fost identificată de Radu Pricop care, în perioada decembrie 2014-martie 2015, l-a sprijinit în activitatea infracțională pe Sergiu Lucinschi, prin formularea mai multor soluții nelegale, menite să justifice remiterea banilor către inculpatul Lucinschi.

Prin acest document, întocmit la instigarea lui Pricop, Lucinschi a declarat în mod nereal, sub semnătură proprie, în fața notarului public, că, în perioada 2008-2010, i-a dat omului de afaceri cu titlu de împrumut, 2.000.000 mil. de euro, omul de afaceri recunoscând acest lucru și angajându-se să îi restituie până la 24 decembrie 2015.
Prin această declarare necorespunzătoare a adevărului, Sergiu Lucinschi l-a instigat, cu intenție, pe notarul public să comită, fără vinovăție, un fals intelectual, cu ocazia întocmirii și autentificării contractului de împrumut respectiv.

După semnarea acestui act, Lucinschi a continuat să îl constrângă în același mod pe omul de afaceri să semneze un contract similar pentru o altă sumă, având același cuantum (2 mil. de euro). În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de suspectul Tudoran Remus Jurj într-un dosar separat, sub aspectul complicității la infracțiunea de șantaj.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București, cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză. Procurorii DNA precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.