Dosarul „Diaspora” // Avocaţii examinează posibilitatea de a se adresa la CEDO

Foto: Nadejda Roşcovanu

Curtea Constituţională a validat la 13 decembrie, curent, alegerile prezidenţiale chiar dacă magistraţii au constatat că autorităţile competente, şi anume Comisia Electorală Centrală şi instanţele de judecată, şi-au declinat obligaţiile de a examina contestaţiile în dosarul „Diaspora”, pasându-le Curţii Constituţionale. Avocaţii care au reprezentat interesele diasporei în instanţa de judecată examinează posibilitatea de a se adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În hotărârea Curţii Constituţionale se menţionează că atât CEC, cât și instanțele de judecată au respins un număr mare de contestaţii ca fiind în afara competenţei lor, iar neexaminarea de către autoritățile competente a contestațiilor electorale a pus Curtea Constituțională în imposibilitatea de a le lua în considerare. Totodată Curtea a menţionat că Comisia Electorală Centrală, în loc să soluționeze chestiunea privind constatarea încălcărilor ori lipsa acestora în cazul celor 4031 de contestaţii depuse la secţiile de vot din afara ţării, şi-a declinat în mod eronat competenţa, menţionând că autoritatea competentă de a se pronunţa asupra legalității procesului de organizare a scrutinului prezidențial este Curtea Constituțională.

Magistraţii Curţii au amintit că instituţia examinează în exclusivitate chestiuni de drept, nu circumstanţe de fapt şi că nu deține instrumentarul necesar pentru administrarea probelor şi pentru audierea martorilor.

Dosarul „Diaspora”, pasat de la o autoritate la alta

Instanțele de judecată au încetat procesul în dosarul „Diaspora” inițial prin încheierea din 25 noiembrie 2016 a Curții de Apel Chișinău, soluție menținută prin decizia din 30 noiembrie 2016 a Curții Supreme de Justiție. În motivarea deciziilor, atât Curtea de Apel Chișinău, cât și Curtea Supremă de Justiție au menționat că, potrivit Codului electoral, contestaţiile depuse la instanţele de judecată în ziua alegerilor se examinează în aceeaşi zi. Codul electoral nu prevede expres că după ziua alegerilor Parlamentului şi Preşedintelui Republicii Moldova instanțele de judecată sunt competente să examineze contestaţiile persoanelor cu drept de vot sau ale concurenţilor electorali. Făcând uz de această lacună, instanţele de judecată şi-au declinat competenţele de a examina şi a se pronunţa pe marginea contestaţilor. Magistraţii constituţionali au criticat această decizie şi au menţionat că o normă trebuie interpretată în sensul în care permite aplicarea ei, nu în sensul în care o exclude.

CC solicită modificarea procesului de votare în străinătate

Una din recomandările Curţii la adresa legislativului a fost să modifice mecanismul de votare în străinătate, precum și să introducă criterii suplimentare în vederea calculării numărului și a distribuirii geografice a buletinelor de vot peste hotare, inclusiv să asigure secţiile de votare de peste hotare cu o cantitate de rezervă de buletine de vot.

Solicitat de JURNAL de Chişinău, Eduard Digore, avocatul care a reprezentat interesele diasporei în instanţă, a declarat că examinează în acest moment posibilitatea de a se adresa la CEDO. „Studiem toată practica Curţii Europene. Verificăm dacă avem posibilitatea de a ne adresa la CEDO. Hotărârea Curţii Constituţionale e în favoarea cetăţenilor din diasporă care au depus contestaţii. O vom folosi dacă va fi o eventuală adresare la nivel internaţional”, a declarat Digore.

Mitropolia Moldovei a încălcat Constituţia

Curtea a mai constatat implicarea agresivă în cadrul alegerilor prezidențiale a reprezentanților Mitropoliei Moldovei, care au utilizat un limbaj extremist, xenofob, homofob și sexist la adresa liderului PAS, Maia Sandu.

Curtea a reținut că un asemenea comportament este contrar prevederilor Constituției şi a recomandat legislatorilor să instituie mecanisme de sancţionare prompte, inclusiv în ordine penală, pentru orice tentativă de implicare a cultelor religioase în campaniile electorale.

Instituţiile statului au contribuit la fraudare

Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, consideră că atât Curtea Constituţională, cât şi instanţele de judecată din RM au contribuit la acoperirea fraudelor electorale. „Curtea Constituţională, prin decizia sa, a stabilit că autorităţile statului nu şi-au făcut datoria. Pe de altă parte, în timpul dezbaterilor, preşedintele CC a declarat că trebuia să venim cu probe că am contestat rezultatele acestor alegeri. Altfel spus, înţelegem că noi trebuia să facem lucrul Comisiei Electorale, al poliţiei, al Ministerului Justiţiei, SIS şi al Ministerului de Externe”, a declarat liderul PAS.

Potrivit Maiei Sandu, Curtea Constituţională a constatat mai multe lacune şi ambiguităţi ale legislaţiei electorale. Aceste ambiguităţi legislative au permis autorităţilor să influenţeze rezultatele alegerilor. „Problemele indicate în hotărârea Curţii, cele care au influenţat rezultatul alegerilor, sunt probleme sistemice. Refuzul CC şi al instanţelor de judecată de a examina cererile noastre au dus la faptul că am fost lipsiţi de un control efectiv asupra valabilităţii sau a fraudării alegerilor. Astfel, autorităţile menţionate au contribuit la acoperirea fraudelor electorale. Cetăţenii care m-au votat şi care nu au putut să voteze au fost lipsiţi de dreptul de a afla dacă alegerile au fost fraudate sau nu”, a  mai spus liderul PAS.

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, va fi învestit în funcţia de preşedinte pe 23 decembrie. Decizia a fost luată miercuri de Biroul permanent al Parlamentului. Între timp, preşedintele ales, care ar trebui să fie garant al securităţii şi integrităţii teritoriale a RM, a recurs la un gest fără precedent. Acesta a salutat rezultatul scrutinului neconstituţional din stânga Nistrului. Dodon l-a felicitat pe aşa-numitul preşedinte nou-ales al regiunii separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselski. O altă declaraţie scandaloasă a fost făcută miercuri, Dodon a reiterat că va anula decretul preşedintelui Nicolae Timofti, prin care li s-a acordat cetăţenia RM soţilor Traian şi Maria Băsescu.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu