Dosarul Cubreacov rămâne pe rol

NOI PROBE // Au apărut noi probe care demonstrează că răpirea lui Cubreacov a fost înscenată

Dosarul dispariției lui Vlad Cubreacov mai e în lucru. Deși procurorul general a promis încă în noiembrie 2009 că ancheta în acest caz va fi finalizată până în ianuarie 2010, procurorul care instrumentează dosarul nici astăzi nu-i dă de capăt. Motivul e același. Timp de un an, nu a putut fi găsit martorul-cheie, fostul șofer al lui Iurie Roșca, aflat la muncă în Franța. În schimb, au apărut noi probe care demonstrează că răpirea lui Cubreacov a fost înscenată.

Potrivit unor surse de încrede de la procuratură, anul trecut s-au mai adăugat câteva probe în dosarul dispariţiei lui Vlad Cubreacov. Un martor a adus procurorului care se ocupă de caz câteva obiecte care i-ar fi aparţinut fostului deputat PPCD şi care, după cum mărturisise anterior Cubreacov, i-au fost confiscate de răpitori. Este vorba despre cravata, agenda telefonică electronică şi un set de chei ale politicianului.

Persoana care a adus aceste lucruri susţine că le-a primit de la Iurie Roşca la scurt timp după dispariţia lui Cubreacov. Roşca îi ceruse să le distrugă, dar omul a preferat să le păstreze.

Audiat de procurori, Cubreacov nu a recunoscut obiectele, spun sursele noastre de la Procuratura Generală.

Martorul-cheie nu e de găsit?

Contactat de JURNAL, procurorul care instrumentează dosarul dispariţiei lui Vlad Cubreacov, Valeriu Bodean, ne-a confirmat că ancheta a evoluat în acest caz, dar martorul-cheie încă nu a fost găsit pentru a fi anchetat.

„Autorităţile din Franţa, la care am apelat pentru ajutor, nu l-au găsit pe Dinu Jitraş, de aceea nu l-am putut audia. Am discutat cu el la telefon, am convenit să-l audiem când revine în R. Moldova, dar nu a mai venit. Vom insista să-l găsim”, ne-a spus Bodean, precizând că dosarul Cubreacov nu poate fi finisat fără mărturiile acestuia.

Procurorul a refuzat să confirme sau să infirme informaţiile comunicate de sursele noastre şi nici nu a putut să spună când ar putea fi finalizat dosarul.

Potrivit lui, organul de anchetă examinează şi astăzi două versiuni ale dispariţiei lui Cubreacov. Prima – că politicianul a fost răpit şi a doua – că răpirea a fost înscenată.

Cubreacov a dispărut din nou

Între timp, Vlad Cubreacov a dispărut din nou, de această dată din atenția publică. Politicianul, unul dintre fruntașii PPCD, nu a mai figurat în ultima listă electorală a partidului pentru alegerile din 28 noiembrie. Potrivit unor voci, această decizie a fost luată tocmai pentru a nu mai readuce în atenţie cazul dispariţiei fostului parlamentar. Cubreacov, la rândul său, a explicat retragerea sa de pe listă prin faptul că a oferit posibilitate tinerilor din partid să se manifeste.

Amintim că deputatul creştin-democrat Vlad Cubreacov a dispărut în primăvara anului 2002, pentru o perioadă de două luni, timp în care PPCD organiza manifestaţii de stradă. Cubreacov a declarat ulterior că a fost răpit de securitatea transnistreană.

Promisiune nerespectată

Versiunea lui Cubreacov este respinsă de doi dintre foştii săi colegi de partid, Ion Neagu şi Sergiu Burcă, care încă în 2007 au depus mărturii cu privire la înscenarea răpirii vicepreşedintelui PPCD. Potrivit lor, răpirea lui Cubreacov a fost pusă la cale de către conducerea PPCD, cu consimţământul celui răpit, pentru a putea menţine revolta participanţilor la protestele PPCD din 2002. Îndată după ce au fost depuse aceste mărturii, ancheta în dosarul Cubreacov a fost suspendată.

În noiembrie 2009, procurorul Valeriu Zubco a declarat pentru JURNAL că până în ianuarie 2010 procuratura va rezolva misterul dispariției fostului deputat PPCD. Timpul a trecut, iar dosarul mai rămâne pe rol.

Dinu Jitraș nu se ascunde

Într-un interviu acordat anterior JURNALULUI, Dinu Jitraș (cel pe care procuratura nu-l poate găsi pentru a-l audia – n.r.) a declarat că nu ştie nimic despre modalitatea răpirii lui Cubreacov, dar a confirmat că i-a dus de câteva ori pe Iurie Roşca și Ion Neagu la o adresă de pe str. Ismail, unde, potrivit mărturiilor lui Neagu, se ascundea „răpitul”. Dinu nu știe cine se afla la acea adresă, dar a ţinut să menţioneze că este gata oricând să colaboreze cu organul de anchetă şi nu se ascunde de nimeni.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.