Dosarul Boboc, tergiversat din nou

JUSTIŢIE // La mai bine de un an şi jumătate de la protestele din aprilie 2009, opinia publică nu a aflat nici măcar cine l-a ucis pe Valeriu Boboc

Şedinţa de judecată privind asasinarea lui Valeriu Boboc în timpul protestelor din 7 aprilie 2009 a fost, ieri, amânată. Motivul – dosarul nu a parvenit de la Curtea de Apel la Judecătoria Buiucani. În timp ce avocaţii familiei Boboc susţin că acest lucru este straniu şi e doar un tertip, o altă şedinţă a fost stabilită pentru astăzi dimineaţă. Avocaţii acuzării intenţionează însă să solicite recuzarea judecătorului. Prin urmare, procesul de judecată ar putea fi amânat din nou.

La mai bine de un an şi jumătate de la protestele din aprilie 2009, soldate cu morţi şi sute de tineri maltrataţi în subsolurile comisariatelor de poliţie, opinia publică nu a aflat nici măcar cine l-a ucis pe Valeriu Boboc.

„Nu acela este Boboc şi nu acela este Perju”

Fostul poliţist acuzat că l-ar fi lovit pe Valeriu Boboc în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, Ion Perju, a declarat ieri presei că deţine probe care demonstrează că nu el este cel care îl loveşte pe Boboc în înregistrările care arată ce s-a întâmplat în Piaţa Marii Adunări Naţionale în noaptea cu pricina. Mai mult, cel care stă jos nu ar fi nici Valeriu Boboc. „Noi, apărarea, avem multe probe care demonstrează că nu este aşa cum susţine procurorul. Nu acela este Boboc şi nu acela este Perju. Am fotografii care arată clar unde eram eu, cum eram îmbrăcat, se văd faţa, şireturile de la încălţăminte. Sunt multe persoane care erau atunci îmbrăcate în traininguri albastre. Pur şi simplu, s-a ales o jertfă care semăna cu cel din imagini şi aceea sunt eu. Nu este adevărat, nu l-am lovit cu piciorul pe Boboc şi o să demonstrăm. După investigaţiile pe care le-am făcut personal şi după tot ce se vede în imagini, nu este Boboc cel de jos”, a declarat Perju.

Perju vs. Saachian

Acesta susţine că va face mai multe dezvăluiri după ce va depune mărturii în instanţă, lucru pe care încă nu l-a făcut, deoarece nu a fost audiat. Perju afirmă că cel interesat de sancţionarea lui este fostul său şef de la Secţia Poliţie Criminală din cadrul Comisariatului General de Poliţie, Ruslan Saachian. „Este mai mult o răzbunare din partea lui Saachian care vrea să mă pedepsească pentru că nu am executat anumite ordine şi indicaţii ilegale de-ale dumnealui. Toate detaliile o să le dau după judecată. Şi în noaptea de 7 spre 8 aprilie nu am îndeplinit ordine, şi în anumite dosare. Mi-am zis că mai degrabă să fiu pedepsit pentru neexecutare decât pentru executarea unui ordin ilegal”, zice Perju. Anterior, Saachian l-a recunoscut în imagini pe fostul său subaltern şi a depus mărturii în instanţă.
Perju se teme că ar putea avea de suferit din cauza că deţine informaţii incomode cuiva. El susţine că a şi fost deja intimidat de angajaţi ai Comisariatului General, dar nu a solicitat ajutor, nu a scris plângeri. „Cum să te plângi pe poliţie poliţiei?”, întreabă fostul poliţist.

„Acela din imagini este Valeriu”

Tatăl lui Valeriu Boboc oftează îndelung când aude ce spune Perju. „Dacă nu l-aş cunoaşte eu pe băiatul meu… Acela din imagini e Valeriu. Este silueta lui. Sunt sigur de asta. Stătea în genunchi cu mâinile după cap şi toţi îi strigau: „Lojisi!”. Nu numai Perju e vinovat. Sunt şi alţii. Deşi el a aplicat lovitura şi trebuie să răspundă, nu numai ţapii ispăşitori trebuie să fie pedepsiţi, ci şi şefii lor care stăteau şi se uitau de sus. Valeriu nu a făcut rău nimănui. De ce a trebuit să fie omorât?”, se întreabă în continuare Victor Boboc.

Raisa Lozinschi-Hadei

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)