DOSAR // Responsabili europeni nu au putut asista la înmormântarea lui Nemţov

nemtov

SURSA: Reuters

 

Într-un climat de tensiune se desfăşoară astăzi, marti, 3 martie, la Moscova, funerariile omului politic rus Boris Nemţov, asasinat vineri seară la Moscova. Acestea au loc în prezenţa ambasadorilor ţărilor europene şi a altor responsabili străini, printre care şeful diplomaţiei lituaniene, Linas Linkevicius, primarul de Riga, Nils Usakovs, şi viceministrul Afacerilor Externe polonez, Konrad Pawlik.

Mai multe mii de persoane au venit să-i aducă un ultim omagiu lui Boris Nemţov la Centrul „Saharov”, muzeul consacrat Drepturilor Omului şi academicianului disident sovietic Andrei Saharov, la Moscova. Nemţov va fi înmormântat la cimitirul moscovit Troiekurovskoie după-amiază. Mama şi copiii lui Boris Nemţov sunt în faţa sicriului deschis, după tradiţia ortodoxă. Anonimi şi personalităţi au venit să se închine, să-şi facă semnul crucii şi să depună flori în omagiu defunctului. Printre aceştia se află Mihail Kasianov, fost premier al Vladimir Putin, trecut în opoziţie, John Major, fost premier britanic, şi John Tefft, ambasador al SUA în Rusia, care a prezentat „profundele condoleanţe ale preşedintelui şi poporului american pentru moartea acestui mare patriot rus”.

 

nemtov2

Mama şi copiii lui Boris Nemţov sunt în faţa sicriului deschis

 

Mai mulţi responsabili politici occidentali care voiau să asiste la funeralii au anunţat, luni, că li s-a refuzat intrarea în Rusia. Preşedintele Senatului polonez, Bogdan Borusewicz, a declarat că autorităţile ruse nu i-au acordat această permisiune ca răspuns la sancţiunile europene împotriva Moscovei. Eurodeputata letonă Sandra Kalniete, la rândul său, a anunţat în seara zilei de luni că a fost întoarsă la Aeroportul Internaţional Şeremetievo din capitala rusă.

O crimă „minuţios planificată”

Anchetatorii ruşi au declarat că nu au înlăturat nicio pistă: crima ar fi fost comisă de radicali islamişti ca reacţie a susţinerii manifestate de opozant pentru revista satirică franceză „Charlie Hebdo” sau de către „elemente radicale” legate de conflictul ucrainean. Direcţia anchetei a fost încredinţată generalului Igor Krasnov, cunoscut pentru faptul că a lucrat în mai multe cazuri cu inculpaţi naţionalişti şi radicali, în special în cadrul anchetei privind tentativa de asasinat, în 2005, a lui Anatoli Ciubais, responsabil de o întreprindere publică şi fostul coleg al lui Boris Nemţov în guvernul rus în anii 1990, precum şi în cazul morţii avocatului Stanislav Markelov şi jurnalistei Anastasia Baburova în 2009.

Camarazii de luptă politică ai lui Boris Nemţov se declară miraţi de faptul că această crimă, „minuţios planificată”, potrivit anchetatorilor, ar fi putut fi avea loc sub nasul şi barba forţelor de securitate, la doi paşi de Kremlin. „Este aproape exclus ca Boris Nemţov n-ar fi fost urmărit de serviciile de securitate în ajunul manifestaţiei care urma să aibă loc duminică, a estimat principalul oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, întemniţat la sfârşitul lui februarie pentru faptul că distribuia pliante în metroul din Moscova.

Tânăra care l-a însoţit în noaptea crimei pe Boris Nemţov, ucraineanca Ana Duriţkaia, se plânge că este reţinută în Rusia. „Eu am dreptul de a părăsi Rusia, eu nu sunt suspect. Eu sunt martor şi am depus toate informaţiile pe care le am, am făcut totul pentru a ajuta ancheta”, a declarat aceasta în cadrul unui interviu acordat postului TV „Dojd”.

UPDATE // Au fost lansate trei versiuni “oficiale” privind cauzele asasinării politicianului, după ziarul “Izvestia”:

1) el ar fi luat bani de la oligarhii ucraineni pentru a provoca răsturnarea regimului Putin, însă nu a reuşit. Şi pentru faptul că nu ar fi întors banii, ar fi fost împuşcat;

2) asasinarea lui Nemţov ar fi o provocare pentru a destabiliza situaţia politică din Rusia;

3) fata de care era însoţit omul politic; aceasta ar fi fost însărcinată şi a făcut avort în Elveţia ceva timp în urmă.

Proeminentul politician rus Boris Nemţov a fost împuşcat la Moscova. Nemţov, critic dur al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a fost împuşcat de patru ori în spate de un killer ce mergea într-o maşină. Asasinatul a avut loc în inima Moscovei vineri seară, pe un pod din preajma Catedralei „Sf. Vasile” şi a Kremlinului, înainte cu două zile ca Nemţov să conducă manifestaţie în Moscova, potrivit theguardian.com

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele ar fi luat sub „control personal” crima şi crede că aceasta ar fi o provocare. „Putin a notat că această crimă cutremurătoare are toate semnele unei simple provocări”, a declarat Peskov. El a mai spus că Putin a exprimat condoleanţe familiei lui Nemţov.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)