DOSAR // Petru Lucinschi a zburat la București să-și apere fiul

UPDATE // După o deplasare la Kiev, fostul președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a mai făcut un drum pentru a încerca să influențeze ancheta în care este implicat fiul său, Sergiu Lucinschi

sergiu_si_chiril_27298600

Chiril şi Sergiu Lucinschi (dreapta). Foto: www.romaniatv.net

 

Fostul președinte a aterizat pe Aeroportul „Henri Coandă” cu un aparat de zbor al companiei „Tarom”, la ora 10:45. Pasagerii cursei l-au descris pe Lucinschi ca fiind foarte agitat. Potrivit lor, înainte de decolare, Lucinschi a vorbit foarte mult la telefon cu apropiați, spunând că în București se va vedea cu foști colaboratori și cu fostul președinte al României, Ion Iliescu, transmite infoprut.ro.

lucinschi4

Petru Lucinschi la Aeroportul „Henri Coandă”. Foto: infoprut.ro

Sergiu Lucinschi se află sub control judiciar din 1 aprilie până în 30 mai curent. În timpul controlului judiciar, are interdicţie să părăsească România şi să comunice cu suspecţii, denunţătorii, martorii şi experţii din dosar. De asemenea, trebuie să meargă la Poliţia Oraşului Voluntari, judeţul Ilfov, în zilele stabilite prin programul de supraveghere, să se prezinte în faţa procurorilor sau la instanţă ori de câte ori este chemat şi să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa.

UPDATE // Sergiu Lucinschi a afirmat că tatăl său „a făcut toată combinația” (referat DNA)
Sergiu Lucinschi, cercetat sub control judiciar pentru fapte de corupție, a afirmat, într-o discuție cu omul de afaceri Alexandru Horpos, că tatăl său, Petru Lucinschi, „a făcut toată combinația” pentru a interveni într-un dosar instrumentat de DIICOT, scrie agerpres.ro.

Potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a lui Sergiu Lucinschi, acesta l-a asigurat pe Alexandru Horpos că va merge la Chișinău pentru a discuta cu tatăl său, iar apoi „îi va da semne procurorul”. Lucinschi făcea referire la procurorul DIICOT Remus Jurj, care îl ancheta pe Horpos într-un dosar penal. Ulterior, în contextul în care aștepta remiterea unei sume de bani de la Horpos, Lucinschi i-a trimis acestuia un mesaj cu conținut amenințător: „Adi, salut! Vrei tu neapărat să mă spitalizezi la nebuni? Am și eu o limită, te rog să nu-ți bați joc că nu este bine. Sună-mă cu un răspuns concret pentru mâine”.

Pe 17 februarie 2015, la o zi după transmiterea SMS-ului, cei doi au avut o nouă întâlnire, în cadrul căreia Sergiu Lucinschi a cerut remiterea sumei de bani pretinse pentru a-și retrage plângerea penală împotriva lui Alexandru Horpos, iar acesta din urmă a cerut, la rândul său, să primească „un semn” de la procurorul de caz. Solicitarea unui „semn” de la procuror apare și în timpul unei discuții din data de 19 martie, în cadrul căreia Lucinschi îi cerea lui Horpos încheierea unui al doilea contract fictiv de împrumut pentru suma de 2 milioane de euro.
„Horpos Alexandru: Dar pentru ce am semnat noi la notar, ai început să faci niște pași?
Lucinschi Sergiu: Am început, am început.
H.A.: Dar vreau și eu un semn, să văd măcar un…
L.S.: …nu poate să fie ceva din cer senin. Dă-mi și mie toate variantele ca eu să mă bat pentru asta mai departe. Eu nu v-am păcălit niciodată. Deci nu poți să-mi spui că eu te-am păcălit. Nu știu cum e la voi aici, voi nu vă credeți unul pe altul? Eu am să mă bat pentru ca să…
H.A.: … eu te înțeleg. Tu ai spus să facem fiecare câte un pas. Eu am făcut…
L.S.: … eu am făcut, ți-am dat plângerea penală…
H.A.: … da, mi-ai dat plângerea penală, dar asta nu este un pas. Am citit-o… m-a luat durerea de cap când am citit-o.
L.S.: Și, mai departe, ți-am spus …
H.A.: Acum vrei să-ți semnez și convenția asta, a doua. Deci eu ți-am semnat două milioane o dată și acum vrei să-ți mai semnez două milioane. Bun.
L.S.: Și nu să le semnezi, să le plătești…
H.A.: …să plătesc?!
L.S.: Păi cum?! Până la sfârșitul… Domnule, ai spus cum…
H.A.: Și pe partea cealaltă ăștia vin la mine să-mi ceară documente și tot felul de acte și nu știu… Cum cred eu că se poate rezolva acest…
L.S.: … eu am să rezolv problema asta. Eu nu am niciun, ți-am spus, n-am niciun motiv de a strica viața ta. Nu am avut … Și am așteptat la nesfârșit. Nu am avut cu ce să plătesc școala copiilor. Mă înțelegi? Și de asta am făcut pasul acesta. Nu am avut cum altfel.
H.A.: Și eu sunt acum foarte înțelegător, am mers și la notar, ți-am semnat și actul ăla, îți fac și convenția asta civilă, fac tot ce vrei, dar hai să ieși. Nu vreau acum să ne aducem aminte ce s-a întâmplat …
L.S.: … corect!
H.A.: Hai să încercăm. Vreau să îți plătesc și banii ăștia pe convenția asta civilă, numai să ies odată din rahatul ăsta de dosar penal. Ăsta este singurul lucru pe care-l vreau.
L.S.: Iată aici este scris tot ce fac eu și, în plus, ce am vorbit eu, acum o lună.
H.A.: Mă interesează mai mult ce faci tu în plus decât ce scrie în aceste convenții. Ți-o spun prietenește. Pentru că altfel nu o să rezolvăm chestia asta. Deci dacă tu nu faci ceva să poți să stingi această acțiune care s-a pornit și s-a focusat așa, pe mine, nu o să fac nimic cu trei cuvinte pe care le scrii tu aici, că „împăcare amiabilă”.
L.S.: Asta nu vor fi trei cuvinte. Va fi o declarație, după aceea eu am să vin la procuror. Eu am să fac treaba mea”.
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, miercuri, cererea DNA de arestare preventivă a lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova, urmând ca acesta să fie cercetat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile într-un dosar în care este acuzat de șantaj și trafic de influență. În același dosar, Constantin Comăneanu, ofițer de poliție din cadrul DIICOT, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

UPDATE // Reacţia fostului preşedinte Petru Lucinschi la arestarea fiului său, Sergiu
Fostul președinte Petru Lucinschi a făcut primele declarații de presă pe marginea reținerii fiului său. “Eu știu numai că fiul meu are un business și nu înțeleg un lucru: un litigiu de business este prezentat ca politic. Probabil că e necesar de un show, e cam puțin ce se întâmplă în România și mai este nevoie încă de unul, fiindcă s-ar părea că e un litigiu economic. Din ceea ce știu eu, feciorul meu mi-a spus, un an și jumătate în urmă, că i-a dat în judecată pe partenerii săi, fiindcă i-au furat businessul. Pe parcursul acestui timp, îl întrebam, iar el îmi răspundea că nu vor să-l ia în examinare. Nu-l examinează. Peste un an și jumătate, a plecat procurorul care s-a ocupat de chestia asta. Şi nu au mai pus acest dosar pe rol. Apoi au vrut să se împace şi, probabil, să rezolve amiabil problema.

După un timp, feciorul mi-a spus că s-au înțeles. Ei au recunoscut că îi sunt datori și, parcă, problema s-a rezolvat, ca peste câteva săptămâni să aud această informație la televizor. Pur și simplu, eu sunt șocat! El s-a adresat în judecată că l-au furat ca peste un an și jumătate să se întâmple ceea ce s-a întâmplat acum. Vom vedea detaliile, dar eu sunt foarte mirat. În toate domeniile sunt niște limite. Eu îl cunosc pe feciorul meu, el nu are aceste calități. Este un om foarte deschis, întotdeauna este disponibil să discute”, a declarat fostul președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, pentru prime.md.

Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, este suspectat de complicitate la şantaj, în dosarul în care Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, a fost reţinut pentru că ar fi constrâns un om de afaceri să-i dea patru milioane de euro, pentru a-şi retrage o plângere la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Radu Pricop, soţul Ioanei Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, a ajuns la DNA în jurul orei 11.00. Ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, suspectat de complicitate la şantaj, a plecat, în jurul orei 12.00, de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), el urmând să revină în faţa procurorilor pentru a da declaraţii în zilele următoare. Radu Pricop a luat act de faptul că are calitatea de suspect, însă nu a vrut să facă niciun fel de declaraţie în faţa anchetatorilor, el spunând că, mai întâi, vrea să-şi angajeze un avocat, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul DNA. Astfel, ginerele fostului şef al statului le-a spus procurorilor anticorupţie că va reveni în zilele următoarea pentru a da explicaţii în legătură cu acuzaţiile care i se aduc. Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, este suspectat de complicitate la şantaj, în dosarul în care Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, a fost reţinut pentru că ar fi constrâns un om de afaceri să-i dea patru milioane de euro, pentru a-şi retrage o plângere la DIICOT.

Procurorii DNA i-au reţinut pe omul de afaceri Sergiu Lucinschi pentru şantaj şi trafic de influenţă şi pe Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie la DIICOT, pentru luare de mită, urmând să ceară marţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea lor preventivă pentru 30 de zile. Potrivit anchetatorilor, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, cu complicitatea altor persoane, a şantajat un om de afaceri să-i dea patru milioane de euro, deşi acesta nu îi datora bani, spunând că doar aşa îşi va retrage o plângere penală formulată la DIICOT pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă. Sergiu Lucinschi i-ar fi spus omului de afaceri că poate determina anchetatorii să ridice sechestrul pus pe bunurile acestuia şi să soluţioneze favorabil dosarele acestuia, indiferent de probele existente. În schimbul acestui „ajutor”, Sergiu Lucinschi ar fi primit de la omul de afaceri dreptul de creanţă asupra sumei de două milioane de euro, arată procurorii în ordonanţa de reţinere.

Cei doi ar fi încheiat pentru aceşti bani un contract fictiv de împrumut, prin care omul de afaceri recunoştea că i-ar datora lui Sergiu Lucinschi suma de două milioane de euro şi se angaja să îi restituie până la 24 decembrie 2015. „În aceeaşi perioadă, pentru a adăuga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrângere şi mai puternic, în concordanţă cu cuantumul sumei respective, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins că are influenţă, direct şi indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri”, potrivit anchetatorilor.

Procurorii au mai arătat în ordonanţa de reţinere că Sergiu Lucinschi i-a promis omului de afaceri pe care îl şantaja că „va depune diligenţele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracţiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează. În acest context, ofiţerul de poliţie de la DIICOT Constantin Comăneanu, care desfăşura activităţi specifice în acel dosar, i-ar fi solicitat o sumă de bani, iniţial neprecizată, printr-un intermediar, omului de afaceri şantajat de Lucinschi, afirmând că poate influenţa modul de soluţionare a cauzei.

„Mai mult, pentru a-i întări încrederea, inculpatul Comăneanu Constantin, prin acelaşi intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depusă de inculpatul Lucinschi Sergiu şi i-a comunicat totodată că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a şi întâmplat ulterior”, au precizat procurorii.
Având în vedere că informaţiile se confirmaseră, după punerea sa în libertate, omul de afaceri a fost de acord să îi dea intermediarului suma de 30.000 de euro, din cei 50.000 de euro pretinşi iniţial, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului său, susţin anchetatorii.

În 30 martie, Comăneanu a fost prins în flagrant, după ce a primit de la intermediar 5.000 din cei 30.000 de euro daţi de omul de afaceri. Anchetatorii l-au audiat luni seară pe Sergiu Lucinschi, după ce au făcut percheziţii la domiciliul acestuia din Voluntari, judeţul Ilfov.

Ieri noapte, procurorii anticorupție din România l-au audiat pe fiul fostului președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, după ce au făcut percheziții în casa acestuia din Voluntari, judeţul Ilfov. El este suspectat de fapte de corupţie. Lucinschi nu a făcut nicio declaraţie, anunță site-ul acesteia.

Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, este cercetat într-un dosar în care este suspectat de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2014 – martie 2015, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că Sergiu Lucinschi este implicat într-o cauză de trafic de influenţă şi şantaj instrumentată de procurorii DNA. El este acuzat că ar fi pretins suma de 4 milioane de euro în perioada decembrie 2014 – martie 2015.
Anchetatorii au făcut percheziţii la domiciliul acestuia din Voluntari, judeţul Ilfov, au mai spus sursele citate.
Sergiu Lucinschi este fiul cel mai mare al lui Petru Lucinschi, el deține cetățenia română. Procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, se menționează într-un comunicat al DNA.
Potrivit http www.mold-street.com, el a făcut studii în domeniul artelor la Moscova şi chiar a fost cunoscut ca bun interpret. În 1990–2000, a deţinut mai multe afaceri în domeniul comerţului şi construcţiilor din Rusia, inclusiv celebrul club de noapte „Most/Podul” din Moscova.

În 2011, s-a stabilit în România unde a preluat administrarea companiei „Genesis International”, controlată de familia Lucinschi prin intermediul firmei „Stipula Financial Inc” din Insulele Virgine şi IPA International Project Agency Establishment din Liechtenstein. În R. Moldova, compania „Genesis International” a devenit cunoscută printr-o serie de contracte de reabilitare a drumurilor naţionale, dar şi zece drumuri din mun. Chişinău, în baza unui credit acordat de o companie străină.

În 2012, compania „Genesis International” din România a intrat în insolvenţă, dar a pregătit un amplu plan de restructurare în care erau aduse drept argument subcontracte de lucrări la drumurile din R. Moldova, încheiate cu firmele Strabag din Austria şi Toto&Taddei SPA din Italia.
Anul trecut, Sergiu Lucinschi a înregistrat la Moscova două noi companii: Vest-torg şi Glavregionproiect.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)