DOSAR // De unde se trag fetele care au prestat servicii porno în biblioteci

tarfe

În cazul tinerelor care se dezbăcau în biblioteci a fost deschis un dosar penal pentru proxenetism, afirmă șeful Centrului pentru combaterea traficului de personae din cadrul Inspectoratului General de Poliției. Totodată, au fost reținute două persoane: un cetățean moldovean și un individ cu cetășenie străină, transmite protv.md. Oamenii legii afirmă că șeful organizației este un cetățean străin, însă nu dă detalii despre țara de origine. Acesta, în vârstă de 35 de ani, și un cetățean moldovean de 30 de ani au fost reținuți pentru 72 de ore.

Între timp, s-au aflat detalii despre cum erau racolate tinerele. Acestea au între 18 și 23 de ani și provin din familii sărace. Potrivit anchetei, până în acest moment au fost identificate nouă tinere implicate. Fetele se dezbrăcau nu doar în biblioteci, ci și în parcuri și în mașini închiriate special pentru acest scop.

Amintim că tinerele care au luat cu asalt bibliotecile din Chişinău pentru a oferi online servicii cu caracter sexual le lăsau impresii bune bibliotecarelor. Unele din acestea le-au caracterizat drept „cititoare fidele”. Tinerele erau sociabile, cereau deseori sfatul bibliotecarelor la alegerea unor cărţi. Comandau preponderent cărţi din domeniul economiei.

Una dintre bibliotecarele care le-a recunoscut pe tinerele din imagini ne-a relatat că două din acestea au venit recent la bibliotecă atunci când se desfăşura un eveniment cultural. Sala era ocupată, iar ele insistau să fie deservite, motivând că „aveau mult de lucru”. Le-a permis să lucreze între rafturile cu cărţi unde, aşa cum se vede în imaginile difuzate de Jurnal TV, s-au dezbrăcat şi au defilat goale în faţa camerelor web.

„Le-am găsit semigoale, fără colanţi”

Înainte de a izbucni scandalul, una din bibliotecare, care este în a noua lună de sarcină, le-a descoperit pe fete în timp ce acestea defilau având doar scurtele pe ele. Angajata bibliotecii a făcut o criză de nervi. „Pentru mine, a fost ca o palmă. Erau îmbrăcate când au venit în bibliotecă. La scurt timp, am înţeles că pun ceva la cale. Credeam că intenţionează să fure cărţi. M-am făcut că nu le văd, apoi, când m-am apropiat, le-am găsit semigoale, fără colanţi. Nici nu mi-a trecut prin cap că ar presta asemenea servicii, că ar avea ‘clienţi’. Credeam că are loc ceva între ele. Le-am strigat că e un loc public, să se îmbrace imediat şi să părăsească încăperea. Au plecat cu un taxi, nici măcar nu şi-au cerut scuze”, ne-a spus bibliotecara, rugând să nu-i publicăm numele.

„Cititoare” fidele

Tinerele s-au aventurat să ofere online servicii cu caracter sexual şi în filiala unei biblioteci frecventată de copii, lucru ce se vede în imaginile video. E vorba de o filială a Bibliotecii municipale „B.P. Hasdeu”. Directoarea acestei biblioteci a refuzat să comenteze incidentul. Mariana Harjevschi, directorul general al Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” din Chişinău, ne-a spus că a aflat despre cele întâmplate de la televizor. Chiar dacă era zi de sărbătoare, a luat legătura cu toţi colegii. Astăzi, la prima oră, aceasta a convocat o şedinţă la care a fost discutat incidentul.

„Din informaţiile pe care le-am analizat, aceste tinere au oferit online servicii cu caracter sexual în zece din cele 28 de filiale ale bibliotecii noastre. În unele cazuri figurau ca cititoare fidele, deţineau abonamente, păreau a fi utilizatoare inteligente, intrau în discuţii cu bibliotecarele, le solicitau ajutorul în a găsi o carte. O dată au solicitat chiar şi un prelungitor. Veneau cu laptopurile lor. În două cazuri bibliotecarele au sesizat încălcări. S-a întâmplat cu o săptămână înainte de Anul Nou. Una dintre tinere era fără colanţi. La întrebarea dacă i s-a întâmplat ceva, aceasta i-a răspuns că i s-au rupt. Văzând că bibliotecara nu le scapă din vedere, şi-au strâns lucrurile şi au plecat. În al doilea caz, au fost văzute în ipostaze indecente şi bibliotecara le-a cerut să plece, în caz contrar va chema poliţia”, ne-a declarat directorul bibliotecii municipale.

Tinerele au afectat imaginea instituţiei

Aceasta mai precizează că nimeni dintre bibliotecari nu a înţeles că fetele prestează online servicii cu caracter erotic. „Din păcate, tinerele au afectat imaginea instituţiei. Consider că au acţionat la indicaţia cuiva care le-a cerut să apară în instituţii publice, printre cărţi, pentru a releva faptul că ar fi vorba de studente şi pentru a lăsa impresia că ar fi inteligente. Un atare comportament este inadmisibil în instituţiile publice, cu atât mai mult, în locurile frecventate de copii”, ne-a mai spus Harjevschi

Iurie Podarilov, şef adjunct al Centrului Trafic de fiinţe umane din cadrul MAI, a declarat pentru JURNAL că angajaţii centrului investighează acest caz . „Sunt verificate toate circumstanţele în care au avut loc aceste infracţiuni. În baza lor va fi luată o decizie de a porni o cauză penală ori un proces administrativ”, a spus el, precizând că angajaţii Centrului au mai deconspirat anterior filiere de sex online. Niciuna din acestea însă nu avea în vizor bibliotecile.