Dormind cu lupii


Satul planetar

Un cetăţean turc aflat într-o călătorie în jurul lumii vorbeşte despre experienţele sale primejdioase
Ciclistul turc Gürkan Genç a avut multe experienţe neplăcute în timpul călătoriei sale spre Japonia. În Azerbaidjan au încercat să-l fure, în China au aruncat cu cuţite în el, iar în Tadjikistan a fost arestat că şi-a instalat cortul într-o zonă nepermisă. Cu toate acestea, Gürkan nu se opreşte aici, şi-a propus să traverseze cu bicicleta 110 mii de kilometri, cinci continente şi să intre în Cartea Recordurilor Guinness.

„Într-o zi, voi călători cu bicicleta în jurul lumii. Vei vedea, mamă!”, i-a spus Gürcan mamei sale. A început să-şi realizeze visul din copilărie abia peste ani buni. Părinţii i-au fost alături. După absolvirea şcolii a urmat facultatea de comunicare, specializarea Radio, TV şi Film.

„La 21 de ani, fiind student, am început să lucrez în cadrul unei televiziuni de ştiri. Până la 27 de ani, am adunat o sumă de bani, am luat un credit şi am deschis un restaurant italian. După un an de activitate, am reuşit să întorc creditul şi am început să câştig bine. Văzând că se câştigă bine, mai mulţi au început să deschidă restaurante. Au ajuns să fie zece pe o stradă, astfel, în 2010, l-am vândut la un preţ avantajos”, povesteşte bărbatul.

Cu banii câştigaţi a hotărât să-şi îndeplinească visul din copilărie. „La 30 de ani, mi-am zis că lumea e frumoasă şi trebuie văzută. Mi-am echipat bicicleta cu tot ce e necesar şi m-am pornit la drum lung, care a durat aproape un an. Călătoria spre Japonia a durat 11 luni, timp în care am vizitat 11 ţări, 950 de oraşe şi sate şi am făcut 15 mii de fotografii”, relatează călătorul.

Trezit de urletul lupilor

La întoarcere, după ce a cheltuit toţi banii, a fost nevoit să-şi vândă maşina. „Am investit banii în cele 100 conferinţe susţinute în cadrul universităţilor şi în organizarea a patru expoziţii de fotografie”, îşi aminteşte tânărul.

Traseul a fost presărat cu mai multe incidente, uneori a fost nevoit să stea nemişcat, alteori să pedaleze mai repede ca să scape: „În Azerbaidjan au încercat să mă fure, în China au aruncat cu cuţite după mine pentru că steagul Turciei aninat la bicicletă semăna cu cel al regiunii Urumqi. În Tadjikistan am fost arestat pentru că am amplasat cortul într-o zonă nepermisă. În Kîrgîzstan m-am trezit la urletul lupilor care au înconjurat cortul”.

Dar cea mai mare provocare au fost şi sunt deşerturile: „Acolo nu există viaţă. Timpul parcă s-a oprit. Nu se aude niciun sunet. Eşti singur. În prima călătorie, am luat cu mine în deşert 20 de litri de apă. Dar la un anumit moment s-a terminat şi am fost nevoit să filtrez urina”.

110 mii de kilometri pe bicicletă

La 32 de ani, nu vrea să se liniştească acasă. Îşi doreşte să intre în Cartea Recordurilor Guinness. Are şi un traseu bine pus la punct, o călătorie în jurul lumii pe bicicletă, care va dura şapte ani, timp în care va parcurge 110 mii de kilometri. Va escalada cinci piste muntoase, va traversa cinci pustiuri şi va colinda peste 80 de oraşe de pe cinci continente.
S-a pregătit minuţios pentru turul pe care l-a denumit „Ciclism pentru viitor”. „Am şase saci, unul cu haine de iarnă, altul cu cele de vară, al treilea cu mâncare şi veselă, din care nu lipsesc pastele şi orezul”, ne prezintă pe rând bagajul. Este conectat la internet, are GPS, cort, sac de dormit. Poartă cu sine 60 de kg.

Vinul moldovenesc, perfect

Acum călătoreşte pe o bicicletă nouă făcută special pentru el de o companie turcă, deoarece prima a donat-o unui muzeu din Turcia. În acelaşi timp, susţine că va publica o carte în care va relata experienţa din călătoria spre Japonia. Volumul va apărea în trei–cinci luni în turcă, engleză şi rusă.

Până a ajunge în Republica Moldova a trecut prin Bulgaria şi România. „Am fost uimit când am văzut la punctul de trecere femei frumoase grăniceri, în Turcia sunt doar bărbaţi. Dar mi-am revenit repede când au început să mă ia la întrebări. M-au invitat într-un oficiu şi au dispărut. În locul lor şi-a făcut apariţia un bărbat care nu mă scăpa din ochi, întrebându-mă de ce am ales să trec prin R. Moldova. După ce s-a uitat de vreo sută de ori în paşaportul meu şi m-a ţinut trei ore în birou, m-a lăsat să plec”, povesteşte acesta.

Însă priveliştea pe care o avea în timpul călătoriei l-a făcut să uite de incident. „Moldova este cunoscută ca ţară ce are multe păduri. În acelaşi timp, oamenii pe care i-am întâlnit pe drum îmi zâmbeau şi îmi făceau cu mâna. Vinul moldovenesc este perfect, în special cel de casă”, spune tânărul.

Mesaj pentru fiu pe muntele Pamir

Afirmă că părinţii îl susţin, nu neapărat financiar. „Mama mi-a spus că sunt nebun şi ca la 40 de ani să mă întorc acasă cu nevastă şi nepoţi. S-ar putea să-i îndeplinesc dorinţa, dacă voi găsi o persoană care ar vrea să călătorească cu mine. Vreau şi doi copii, un băiat şi o fată”, susţine acesta.

Nu ştie cum o va numi pe fată, dar băiatul va purta numele Pamir. „Am ascuns în Tadjikistan, în vârful muntelui Pamir, un mesaj pentru el. Astfel că, la 15 ani, îi voi spune că dacă va reuşi să adune de sine stătător banii şi să plece acolo, va găsi, într-un loc special ales de mine, ceva ce am îngropat pentru el. Voi mai lăsa pe vârfurile muntoase şi alte mesaje”, menţionează acesta, adăugând că încă nu a găsit în Moldova un loc în care să ascundă comoara pentru urmaşii săi.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)