Dorin Tudoran şi-a lansat un nou volum la Bucureşti, Botoşani şi Cernăuţi

Dorin Tudoran a revenit în România, în perioada 11–18 ianuarie, pentru o serie de evenimente şi întâlniri cu publicul, organizate atât la Bucureşti, cât şi la Botoşani şi Cernăuţi.

Distins, anul trecut, cu Premiul Naţional pentru Poezie „Mihai Eminescu”, secţiunea „Opera Omnia”, Dorin Tudoran a fost unul dintre invitaţii de onoare ai ediţiei de anul acesta ai evenimentului, participând la toate manifestările organizate la Botoşani şi Cernăuţi cu ocazia jubileului Premiului Naţional pentru Poezie şi a Zilei Culturii Naţionale.

La Bucureşti, Dorin Tudoran s-a întâlnit cu cititorii şi mass-media în cadrul a două evenimente deschise publicului larg, prilejuite de apariţia, la Editura „Polirom”, în urmă cu câteva luni, a volumului „Eu, fiul lor. Dosar de securitate”.

Pe 11 ianuarie, la sediul Institutului Român de Istorie Recentă din Bucureşti, Dorin Tudoran a susţinut o conferinţă cu tema „Eu, fiul lor şi necesitatea recuperării memoriei”. La Libraria „Dalles” din Bucureşti a aveut loc o întâlnire a scriitorului Dorin Tudoran cu cititorii, precum şi un dialog despre cel mai recent volum al său, „Eu, fiul lor. Dosar de securitate”.

Potrivit unui comunicat de presă al editurii „Polirom”, volumul „Eu, fiul lor. Dosar de securitate” reprezintă o selecţie din documentele de urmărire informativă a lui Dorin Tudoran în perioada 1976–1986. Deşi, oficial, lui Dorin Tudoran i s-a deschis dosar de urmărire informativă în 1982, cele 9.852 de file recuperate din dosarul său de la securitate indică faptul că era urmărit informativ încă din 1976, când a apărut şi prima transcriere a unei convorbiri telefonice.

După cum afirmă Dorin Tudoran, „apariţia unei cărţi nu poate fi decât un prilej de bucurie pentru autorul ei. Cum nu eu am scris această carte, ci ea m-a scris pe mine, mă întreb cât de mult se vor bucura de apariţia acestui volum multiplii lui autori, foşti de toate felurile: înalţi ofiţeri de securitate şi miliţie, înalţi demnitari de stat şi de partid, turnători frenetici, surse surescitate, rezidenţi ai securităţii în presă şi cultură şi, să nu uit, armata cu mult mai mare decât vom dori să recunoaştem vreodată a celor numiţi persoane de sprijin”.

Irina Nechit

The following two tabs change content below.