„Dorin! Dorin!”

AŞTEPTARE // La PL, şampania a rămas în frigider

Multă lume, feţe încordate, camere de luat vederi la sediul Partidului Liberal în seara scrutinului, înainte de anunţarea rezultatelor exit-poll-ului. Toţi sunt în aşteptare. Jumătate din cei prezenţi îşi fumează ţigările la intrarea în sediu, primesc şi dau telefoane. Deputata Corina Fusu se plimbă oarecum pierdută în gânduri printre jurnaliştii prezenţi în sală.

O lumină puternică străbătută de o rumoare. „V-aţi pregătit discursurile de felicitare?”, sparge aşteptarea, din pragul uşii, cu o voce plină de optimism deputatul Ion Hadârcă. Acesta se îndreaptă şi dă mâna cu membrii staff-ului electoral şi jurnaliştii prezenţi în sală. În urma lui, peste câteva minute, îşi face apariţia protagonistul zilei, candidatul la funcţia de primar, Dorin Chirtoacă. Întrebat dacă nu are emoţii, acesta răspunde tot cu o întrebare: „Nu se vede pe faţă că sunt liniştit? Ori azi, ori peste două săptămâni!…”, spune el, totuşi nu fără emoţii, grăbindu-se să dispară în spatele unei uşi.

Vestea bună a lui Şelin

În sediul PL se adună peste 50 de persoane. Până la anunţarea datelor exit-poll-ului mai sunt minute numărate. Din una din încăperi îşi face apariţia un membru al staff-ului electoral. Se îndreaptă spre grupul de susţinători din preajmă, îi informează că, acum o clipă, a telefonat Victor Şelin. Preşedintele PSD l-a felicitat pe Chirtoacă pentru câştigarea victoriei din primul tur. „Şelin zice că cunoaşte rezultatele exit-poll-ului. Dorin a învins”. Cei care aud vestea nu-şi pot ascunde emoţiile de bucurie. Se apropie momentul culminant. În sală îşi face apariţia echipa PL care îşi ocupă locul la tribuna aflată în faţa a zeci de camere de luat vederi. Printre cei prezenţi se înghesuie şi îşi face loc în faţă liderul PL, Mihai Ghimpu. Deja pare mulţumit. El îşi ocupă locul alături de nepotul său.

Glume pe seama lui Dodon

Rezultatele exit-poll-ului organizat de CBS AXA şi prezentat la Publika TV îl dau câştigător pe actualul primar, Dorin Chirtoacă, din primul tur cu 53% din voturi, la o diferenţă de 12% de contracandidatul său, comunistul Igor Dodon. Vestea e însoţită de o explozie de aplauze şi urale „Dorin!”, „Dorin!”. Cei prezenţi îşi dau mâna, se îmbrăţişează, îşi adresează felicitări. „Suntem oricum în aşteptarea rezultatelor finale. Sperăm că datele Comisiei Electorale Centrale vor coincide cu datele exit-poll-ului”, spune Dorin Chirtoacă. „Este momentul oportun în vederea formării majorităţii în consiliul municipal, în vederea alegerii preşedintelui ţării”, declară Mihai Ghimpu.

Pe ecran apare chipul contracandidatului comunist Igor Dodon, care face declaraţii de la sediul partidului pe marginea rezultatelor sondajului. „Ştiam că anume aceste rezultate vor fi. Este un atac psihologic asupra opiniei publice. Cei care se bucură acum ca Dorin Geoană se grăbesc”, a declarat Dodon, subînţelegându-l pe candidatul român la preşedinţie, Mircea Geoană, care s-a văzut preşedinte odată cu anunţarea rezultatelor exit-poll-ului, pentru ca a doua zi situaţia să se răstoarne.

„Dodon era rumen în toată campania. Acum e trist şi palid”, remarcă o voce din sală, care stârneşte râsete.

Schimbarea se amână?

„Nu va fi acum primar, va fi mâine, e meritul cetăţenilor noştri că schimbarea lansată în 2007 va continua. Sper că acest rezultat va consolida AIE”, îşi continuă discursul Ghimpu.

„Săracul, e distrus!”, continuă să comenteze starea lui Dodon vocile din sală. O jurnalistă se interesează dacă Chirtoacă nu planifică să se însoare pe durata celui de-al doilea mandat. „Fratele Gheorghe, badea Gicu, aşa cum îi spuneam noi, s-a căsătorit la 33 de ani. La 33-35 de ani, se nasc cei mai frumoşi, cei mai deştepţi copii”, răspunde bine dispus, în locul lui Dorin, Mihai Ghimpu.

În finalul discuţiei, Ghimpu li se adresează celor din jur: „Merge cineva la Partidul Comuniştilor, să le ducă vreo şampanie?”. „Una roşie şi dulce!”, propune cineva din sală stârnind iarăşi veselie în sală. Ghimpu invită presa să nu plece. „Nu ne grăbim să deschidem acum şampania. O vom deschide după ce vom afla datele preliminare ale CEC”, a spus acesta. Cei mai mulţi însă se grăbesc să plece înainte ca încordarea din noaptea spre 6 iunie să pună stăpânire pe sediul electoral al PL.

Svetlana Corobceanu

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu