Dorin Chirtoacă, dependent politic și juridic de voința lui Plahotniuc?

chirtoaca

Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului, sărbătorind victoria la urne din iunie 2015. FOTO: dw.com

Două tentative de demitere prin referendum a primarului liberal de Chișinău, Dorin Chirtoacă, au eșuat în ultimele două săptămâni. Acesta este acuzat că în cei nouă ani de mandat a distrus orașul prin incompetență și corupție. Orice străin care vine în Republica Moldova cu avionul este nevoit să treacă pe lângă stația de epurare din Chișinău care miroase insuportabil, scrie dw.com.

În ultimele două luni, mirosul s-a întețit, iar aceasta i-a făcut pe chișinăueni să observe și alte lucruri anormale care se întâmplă în oraș – gherete la orice colț de stradă, panouri publicitare și benzinării amplasate haotic, drumuri sparte ca după război, mizerie, construcții în locuri unde acestea nu ar trebui să fie – toate alimentând sentimentul capitulării Primăriei în fața corupției.

mizerie

Stradă plină de gunoaie la Chișinău

Judecătorii din Bălți nu simt cum pute la Chișinău

La 1 august 2016, Judecătoria sectorului Centru din Chișinău a înregistrat „grupul de inițiativă” pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului capitalei Dorin Chirtoacă. Avocatul primarului capitalei a atacat decizia la Curtea de Apel Chişinău, însă, în mod inexplicabil și suspect, cauza a fost strămutată la Curtea de Apel Bălţi. Astfel, la 8 septembrie 2016, Curtea de Apel Bălți a casat decizia Judecătoriei Centru și a lipsit chișinăuenii de posibilitatea de a demite primarul prin referendum. „Am vrut ca eficienţa managerială a lui Chirtoacă să fie judecată de locuitorii orașului pe care Chirtoacă susține că îi reprezintă. El însă a preferat să fie judecat de judecătorii din Bălți, care au lipsit chișinăuenii de dreptul la referendum”, a reacționat unul dintre liderii grupului de inițiativă, Victor Chironda.

Două absențe suspecte și un vot pe întuneric

Marți, 13 septembrie, consilierii municipali din partea PSRM (socialiștii), PPEM (Partidul Popular European din Moldova) și PN („Partidul Nostru”) au convocat o ședință specială a Consiliului Municipal Chișinău, la care au solicitat inițierea referendumului local de demitere a primarului general. Pentru ca procedura de organizare a referendumului să poată demara, era nevoie de votul a 34 de consilieri. Inițiativa a fost susținută însă de numai 32 de consilieri, liberalii și câte un consilier din PD și PLDM boicotând ședința. Votarea a avut loc pe întuneric (în sală fiind întreruptă furnizarea energiei electrice), iar pe fundal se auzea (dintr-un telefon mobil) piesa unei trupe rusești, pe ritmul căreia primarul Chirtoacă a fost filmat chefuind, cu votcă și bere consumate concomitent, în garajul Primăriei. După apariția imaginilor video pe internet, primarul a reacționat: „Suntem oameni cu toții. Ne permitem!”.

chioscuri

Chioșcuri și gherete, o imagine des întâlnită la Chișinău

Dacă rușine nu e, nimic nu e…

Consilierul municipal din partea PPEM, Oazu Nantoi, l-a acuzat marți pe primarul liberal că a apelat „la justiția lui Plahotniuc” (Vlad Plahotniuc – un controversat om de afaceri despre care s-a scris că și-ar fi subordonat instituțiile statului) pentru a scăpa de referendum. „E rușine ca după aproape zece ani în care ai fost primar să apelezi la justiția lui Plahotniuc pentru a te menține în funcție! E rușine să boicotezi ședințele atunci când tot orașul cere demisia ta! E rușine să ceri votarea unei legi care ți-ar oferi mai multe pârghii, în contextul în care ai pierdut susținerea în CMC”, a spus Nantoi, referindu-se la o lege votată recent prin care primarul a obținut noi împuterniciri.

„În ultimii ani, nu s-a făcut nimic pentru a transforma orașul în unul mai bun. Și noi ne-am unit astăzi (consilierii PPEM, PSRM și PN) nu pentru a cere unirea (cu România – n.n.) sau a aduce tancurile lui Putin, ci pentru a propune realizarea unui exercițiu democratic. Cetățenii trebuie să aleagă!”, a menționat Nantoi.

Șeful grupului de consilieri PL din CMC, Ion Cebanu, a spus că ședința de marți a fost un show. „În loc să discutăm peste 1300 de proiecte, care sunt pregătite pentru ordinea de zi, ei și-au pus un singur subiect – referendumul. Le-am spus din start că este o pistă greșită, nu pentru că ne-am teme, dar consilierii au fost mandatați să rezolve problemele cetățenilor, nu să se joace. Cu atât mai mult cu cât acest referendum a fost invalidat și de o instanță de judecată. Nu are temei juridic, nu are nicio logică, nu se combină cu interesul public și cu cel al cetățenilor”.
Ultimul cuvânt în ceea ce privește soarta lui Dorin Chirtoacă în calitate de primar de Chișinău îl va avea Curtea Supremă de Justiție, deoarece reprezentanții „grupului de inițiativă” pentru organizarea referendumului de demitere a primarului au contestat decizia Curții de Apel Bălți din 8 septembrie.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)