Dorin Chirtoacă, decorat de Casa Regală

„Ar fi mult mai bine dacă am avea un singur stat, un singur rege şi o singură lege”

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a fost decorat, marţi, la Castelul Peleş, de către Casa Regală, cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, în cadrul aceleiaşi ceremonii fiind decorate şi alte personalităţi din România, între care regizorul Lucian Pintilie şi Ecaterina Andronescu.

„Este un moment de vârf în viaţa mea şi în activitatea mea, după zece ani de când am revenit la Chişinău şi după şase ani de când sunt primar al oraşului. Această decoraţie mă obligă la şi mai mult faţă de ceea ce am făcut până în prezent. M-a onorat într-o măsură în care nu mă aşteptam să se întâmple. Îmi doresc ca nedreptatea de la 1939 făcută prin pactul Ribbentrop-Molotov şi respectiv anexarea Basarabiei la 1940, această nedreptate să se corecteze prin integrarea europeană a Republicii Moldova şi prin aceasta să fie împăcată şi Casa Regală, şi Majestatea sa Regele Mihai care este singurul lider politic în viaţă de la al doilea război mondial încoace”, a spus Dorin Chirtoacă la finalul ceremoniei.

Moment de vârf în viaţa şi activitatea sa

Primarul Chişinăului a mărturisit că aceasta a fost prima ceremonie de decorare la care participă şi că anterior a mai primit o decoraţie din partea Bisericii Ortodoxe Române.

Chirtoacă a mai spus că „nu s-a aşteptat niciodată la aşa ceva, să se afle în faţa familiei regale a României”.

În cadrul ceremoniei care a avut loc, marţi după-amiază, la Sinaia, Casa Regală a acordat alte 16 decoraţii şi ordine. Actriţele Maia Morgenstern şi Stela Popescu, precum şi regizorul Lucian Pintilie au primit Ordinul Nihil Sine Deo, iar profesorul doctor Irinel Popescu a fost decorat cu Ordinul Coroana României în Grad de Ofiţer.

Casa Regală a acordat alte 16 decoraţii şi ordine

De asemenea, fostului ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, i s-a înmânat Ordinul Nihil sine Deo destinat Universităţii Politehnice din Bucureşti, iar europarlamentarul Renate Weber a primit Ordinul Coroana României în grad de Cavaler.

Primarul Dorin Chirtoacă a fost însoţit la eveniment de membrii familiei, inclusiv de Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal. Edilul Chişinăului este primul cetăţean al Republicii Moldova, decorat de către Majestatea Sa Regele Mihai I al României.

Dorin Chirtoacă califică distincţia primită din partea Casei Regale a României drept un moment de vârf în viaţa şi activitatea sa. „Este o distincţie ce mă onorează, dar mă şi obligă, în acelaşi timp. Prin asemenea gest înţelegi că anumite lucruri din ceea ce ai făcut au fost văzute, iar pe de altă parte, s-a lăsat de înţeles din brevet, din argumentare, că, de fapt, lucrurile trebuie duse până la capăt, pentru ca Republica Moldova să revină în familia europeană, să revină în familia românească şi, prin aceasta, să fie corectată nedreptatea care s-a făcut la 1940, odată cu anexarea Basarabiei la Uniunea Sovietică. Evenimentul m-a convins, o dată în plus, în ideea că ar fi mult mai bine dacă am avea un singur stat, un singur rege şi o singură lege”.

Dedică distincţia celor cu gândul la România, spre UE

Primarul de Chişinău a menţionat că dedică distincţia susţinătorilor săi şi tuturor acelora care sunt cu gândul la România, spre UE, „spre tot ceea ce înseamnă apartenenţa noastră la familia popoarelor latine, de care am fost rupţi, fără voia noastră, la 1812 şi, respectiv, 1940″.

Ordinul Coroana României a fost instituit de Regele Carol I, prin Decretul Regal nr. 1244 din 10 mai 1881, cu prilejul proclamării Regatului României, pentru a recompensa serviciile aduse Statului. Ordinul Coroana României are cinci grade: Cavaler, Ofiţer, Comandor, Mare Ofiţer şi Mare Cruce.

După www.mediafax.ro şi www.chisinau.md

„Avem susţinerea Casei Regale româneşti şi a tuturor familiilor regale din Europa”

Interviu cu primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, primul basarebean decorat de către Regele Mihai I

– Domnule primar, vă felicităm pentru faptul că aţi fost decorat de către Regele Mihai I cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler. Care a fost atmosfera de la palatul Peleş în ziua în care aţi primit distincţia?

Cu siguranţă putem afirma că a fost o atmosferă unică, ceva înălţător, ceva ce nu putem vedea în viaţa de zi cu zi şi nici la instituţiile statului. Ceremonia s-a desfăşurat în castelul Peleş într-o atmosferă sobră, solemnă, distinsă, nu am mai fost la asemenea evenimente, de aceea pentru mine este ceva deosebit.

– Cu cine din membrii familiei regale aţi vorbit? S-a discutat despre Republica Moldova?

Am conversat câteva minute cu alteţa s-a regală Principesa Margareta, moştenitoarea tronului, şi cu principele Radu, în care am mulţumit. Am rugat să transmită mulţumirile şi recunoştinţa mea majestăţii sale Regelui Mihai Întâi. Am reiterat invitaţia de a vizita Chişinăul şi Republica Moldova, unde Majestatea Sa nu a fost de peste 70 de ani. Mă refer la Chişinău. A fost acum şase sau şapte ani la Ţiganca. E foarte posibil că în luna octombrie Principesa Margareta şi Principele Radu vor fi la Chişinău.

– Aveţi o confirmare că vor veni?

Principesa şi Principele vor fi la Chişinău la începutul lunii octombrie. Regelui Mihai i-am transmis invitaţia. Nu avem încă o confirmare, dar sperăm că va reuşi să viziteze Chişinăul anul viitor.

– Ce semnifică ordinul pentru dumneavoastră?

Este ceva simbolic pentru mine şi toată echipa mea. Vedem că cineva apreciază eforturile şi munca depusă de noi. În argumentare se vede foarte clar pentru ce anume a fost dat ordinul. Ne întrebam cu colegii cum se face că anume Majestatea Sa Regele Mihai a văzut acest lucru, dar nu prea au văzut alţii. Mă refer la cei care au putere de decizie. Din păcate, Majestatea Sa a fost forţat să abdice în 1947, având de suferit şi întreaga familie regală de pe urma regimului comunist. Tot casa regală, Majestatea Sa observă nişte lucruri pe care încearcă să le realizeze o echipă de la Chişinău, din care fac parte şi eu, ca să facem cât de puţină dreptate. Să corectăm lucrurile care s-au întâmplat la 1812 şi, respectiv, în 1940. Dacă ne uităm în text, Majestatea Sa face referire la Chişinău şi Moldova transmiţând prin aceasta un mesaj de speranţă în ceea ce priveşte unitatea naţională şi revenirea Basarabiei în spaţiul european pentru a fi corectată nedreptatea de acum 73 de ani.

Acest eveniment pentru noi este unic, este deosebit, şi ne dă mai multă energie ca să mergem înainte. Mesajul Majestăţii Sale este să ducem până la capăt misiunea noastră de a readuce Moldova în spaţiul european.

– La palat au fost discursuri despre Republica Moldova?

Nu au fost luări de cuvânt. A fost ceremonia de decorare, recepţia şi un concert. În timpul recepţiei, am reuşit să conversez cu Alteţa Sa Principesa Margareta. Cu siguranţă avem susţinerea casei regale, inclusiv a tuturor familiilor regale din Europa în ceea ce priveşte revenirea Moldovei în spaţiul european. Aş vrea să mulţumesc întregii echipe şi tuturor susţinătorilor din Republica Moldova pentru faptul că reuşim să menţinem linia proeuropeană.

Interviu de Vadim Vasiliu

 

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)