UE insistă pe investigarea jafurilor bancare

DSC_7879Donald Tuskfoto- nadea roscovanu

Reforma justiţiei şi combaterea corupţiei sunt domenii prioritare la care Republica Moldova are foarte mult de lucrat. Iar pentru a restabili încrederea mediului de afaceri şi a donatorilor externi, actuala guvernare trebuie să soluţioneze criza bancară. Declaraţii în acest sens au fost făcute de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a venit astăzi într-o vizită de două zile la Chişinău.

Oficialul european a avut întâlniri cu preşedintele Nicolae Timofti şi premierul Chiril Gaburici. După întâlnirea cu Nicolae Timofti, acesta a reiterat că Republica Moldova are încă „foarte multe lucruri de făcut” la capitolul implementarea reformelor, pentru a face o „schimbare reală”, care ar fi simţită în primul rând de cetăţenii de rând. „Am discutat despre necesitatea de a reforma sectorul justiţiei, de a combate corupţia, acestea fiind două domenii prioritare în acest sens”, a spus Donald Tusk după întâlnirea cu preşedintele Republica Moldova, Nicolae Timofti.

„De asemenea, am convenit asupra necesităţii de a aborda reforma sectorului financiar şi de a ne asigura că criza bancară va fi soluţionată. Acest lucru este necesar pentru a restabili încrederea business-ului şi a donatorilor. Însă cel mai important este restabilirea încrederii oamenilor. Am văzut în ţara mea cât este de dificil să implementezi reformele. R. Moldova se confruntă cu dificultăţi provocate atât de factori locali, cât şi din motive legate de instabilitatea regională şi incertitudinea care există în regiune. Noi vrem să ajutăm Republica Moldova în acest proces de creare a rezistenţei faţă de ceea ce se întâmplă în afară şi pentru a consolida încrederea pe intern”, a mai spus oficialul.

„Am venit în Republica Moldova pentru a arăta că este un partener-cheie asociat cu UE şi că puteţi conta pe susţinerea mea. Vrem să ajutăm Republica Moldova în acest proces pentru a consolida încrederea pe intern. Vom continua să discutăm în continuare pe parcursul următoarei luni înainte de Summitul de la Riga. Liberalizarea regimului de vize a arătat deja beneficiile concrete ale relaţiilor dintre RM şi UE. Uniunea Europeană va rămâne un prieten puternic şi susţinător al Republicii Moldova”, a conchis Donald Tusk.

La rândul său, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat că Chişinăul respectă şi va respecta angajamentele pe care şi le-a asumat faţă de Uniunea Europeană şi va face uz de toate oportunităţile politice şi economice pe care le oferă Acordul de asociere dintre RM şi UE. „Este important ca, în continuare, RM să se consolideze ca stat de drept şi să-şi consolideze instituţiile democratice. În acest sens, este indispensabilă susţinerea în continuare a UE ca proiectele de infrastructură, de modernizare a instituţiilor publice, iniţiativele de stimulare a afacerilor mici şi mijlocii ş.a. Să se deruleze cu succes în ţara noastră”, a mai spus Nicolae Timofti.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)