Donald Trump elogiază Marea Britanie pentru „Brexit” şi critică Germania pentru imigranţii sirieni

FOTO: lefigaro.fr

La câteva zile până la instalarea sa în fotoliul de şef al statului, preşedintele ales Donald Trump califică „Brexit-ul” drept „succes” şi asigură că va încheia rapid un acord comercial cu Marea Britanie. În opinia sa, Germania a făcut o mare greşeală deschizându-şi frontierele refugiaţilor. De asemenea, Trump critică NATO, blamând statele care nu cheltuiesc, şi invazia în Irak.

Donald Trump nu a renunţat la tweeturile sale nocturne. La câteva zile până la instalarea în fotoliul prezidenţial, preşedintele ales şi-a multiplicat luările sale de poziţie atipice într-un interviu acordat ziarului britanic „Times” şi celui german „Bild”.

Uniunea Europeană şi „Brexit”-ul

„Când aruncaţi o privire asupra Europei, observaţi de fapt Germania, a declarat Donald Trump. [UE] este în realitate un instrument în serviciul Germaniei. Iată de ce cred că Marea Britanie a făcut bine că a ieşit.” După Trump, „Brexit-ul este fără îndoială un succes pentru Marea Britanie. El a dat asigurări că va „lucra mult” ca un nou acord comercial să fie încheiat „foarte rapid” între Londra şi Washington. De asemenea, el a răspuns favorabil cererii premierului britanic Theresa May în privinţa unei întâlniri: „Ne vom vedea imediat ce voi intra la Casa Albă”.

Preşedintele ales este convins că criza refugiaţilor a fost prost gestionată şi că aceasta este la originea ieşirii Marii Britanii din UE. „Popoarele, ţările vor să-şi conserve identitatea. Marea Britanie vrea să aibă identitatea sa. Şi mai cred că nu a fost nimeni forţat să accepte aceşti refugiaţi cu toate problemele lor… Mai cred că şi alte state vor părăsi la rândul lor UE.” Germania, care a acceptat să primească refugiaţi a comis, în opinia lui Trump, „o eroare catastrofală”.

NATO

UE nu este singura instituţie internaţională criticată sever de Donald Trump. NATO, considerată drept „învechită”, nu mai are respectul preşedintelui ales. Nu s-a ştiut să se ia deciziile potrivite pentru a se adapta la pericolul actual, terorismul islamic. O altă problemă sunt, după Trump, „membrii care nu plătesc pentru cheltuielile militare, în consecinţă, „noi nu-i putem apăra”. „Sunt doar cinci state care plătesc corect. Cinci din 22 nu este mult. Cred că este foarte nedrept pentru SUA.” Puţine state din Alianţa Nord-Atlantică ating nivelul de 2% din PIB pentru cheltuielile militare. Cu toate acestea, preşedintele ales asigură că „NATO este foarte importantă”.

Irak şi Siria

Donald Trump estimează că invazia Irakului a fost o eroare. Aceasta este una din cele mai proaste decizii luate vreodată în istoria ţării noastre. „A fost cum ai arunca o piatră într-un roi de albine.” În ce priveşte Siria, el critică „expectativa” administraţiei Obama. „Noi aveam posibilitatea să facem ceva. O linie roşie a fost trecută şi… nimic nu s-a întâmplat. Acum e prea târziu.” El a condamnat acţiunea Rusiei în această ţară.

Rusia

Această critică arată voinţa sa de a ameliora relaţiile cu Rusia. El a demonstrat această intenţie încă o dată, propunând reducerea sancţiunilor impuse Moscovei ca urmare a implicării acesteia în criza ucraineană şi după anexarea Crimeii. „Să vedem dacă putem relua acordurile care ne pot fi benefice cu Rusia. Cred, de exemplu, că arsenalul nuclear ar putea fi redus considerabil. Sancţiunile fac foarte rău Rusiei. Cred că ceva ar trebui schimbat, situaţie din care multă lume ar putea să tragă beneficii.”

SURSA: lefigaro.fr