Don Juan din Bolohan

TELENOVELĂ //  „Mortul” are soţie şi două amante

O ţărancă din satul Bolohan, raionul Orhei, s-a răzbunat pe soţul ei, declarându-l mort, după ce acesta a trădat-o de două ori de dragul altor femei. Şi dacă în scurt timp după prima escapadă bărbatul a revenit în familie, peste un an acesta s-a amorezat de o altă femeie, iar cea de-a doua aventură s-a dovedit a fi mai durabilă.
Bărbatul iubăreţ a plecat cu amanta în Federaţia Rusă şi, timp de şapte ani, nu a dat nimic de ştire despre sine. Femeia a declarat pentru Jurnal.tv că l-au căutat prin intermediul poliţiei, dar totul a fost în zadar. După aproape şapte ani, întors la baştină, la postul vamal Otaci, bărbatul a aflat cu stupoare că numele său figurează printre decedaţi. A crezut că e o simplă încurcătură. Dar nici oamenii din sat nu puteau să-şi ascundă mirarea întâlnindu-se cu el pe drum. Ajuns la primărie, înviatul din morţi a făcut o criză de nervi. Potrivit primarului Ion Crăciun, acesta nu înceta să se întrebe printre lacrimi: cum e posibil să-l fi dat cu atâta uşurinţă uitării soţia, dar, şi mai grav, copiii?
„L-am surprins la Agafia în apartament”

„Să vă spun cum a început totul”, ne îndeamnă s-ar părea la un periplu anevoios printre amintirile sale protagonista acestei istorii, Raisa Cociug din s. Bolohan. „Ne-am căsătorit în 1970. Prin 1987, noi aveam doi băieţi, dar el şi-a găsit o prietenă care pe atunci lucra la fabrica de conserve. Pe ea o chema Agafia Ciorici. În una din zile, eu l-am prins la Agafia în apartament. Atunci i-am făcut geamantanul şi i-am zis să plece. Peste un timp, el a zis că vrea să se întoarcă în familie. Eu, mă rog, l-am iertat şi l-am primit ca pe un creştin, dar el n-a stat niciun an şi s-a dus cu alta”, ne spune femeia, pe un ton tot mai revoltat, lăsând să se înţeleagă că nu i-a fost uşor alături de un soţ care a abandonat-o cu doi copii, fără a îndrăzni să-i ceară măcar divorţul.
A fugit cu Vera Rău din ţară

După ce s-au împăcat cei doi, lucrurile păreau să se fi aşezat la locul lor. S-a dovedit a fi însă o linişte înaintea furtunii. Într-una din zile, bărbatul nu s-a mai întors acasă. „N-a stat niciun an şi s-a dus cu Vera Rău, la Moscova”, precizează nevasta acestuia. Încercăm să aflăm cine-i Vera Rău, la care femeia face un gest a lehamite din mână. Vorbeşte repede, de parcă ar scoate amintirile de pe raft, ar sufla praful de pe ele şi le-ar bagă iute îndărăt, fără a-şi propune să filozofeze mult asupra lor. „N-a suflat o vorbă despre planurile lui, nici măcar nu ştiam încotro au luat-o. De atunci n-am mai auzit nimic despre el. L-am căutat prin intermediul poliţiei, dar n-am dat de ei. De aceea am decis că e mort”.
Dezamăgirea lui nea Dumitru

După aproape şapte ani de pribegii, nea Dumitru a decis să se întoarcă la soţie şi copii. Deşi la punctul vamal Otaci i s-a spus că persoana cu aceste date de identitate figurează printre morţi, bărbatului i s-a părut că la mijloc e o simplă încurcătură. Gluma a început să se îngroaşe când şi-a dat seama că a rămas şi fără apartamentul pe care familia i l-a vândut, şi că în statul al cărui cetăţean a fost figurează ca decedat.
„Ne-am uitat la el ca la o minune”, ne spune secretara primăriei Marina Lisu. „A început să plângă, se întreba cum e posibil aşa ceva: să fie omul în viaţă, dar să nu mai figureze printre cei vii? În certificatul de deces pe care l-a adus soţia se spune că bărbatul ar fi decedat la 17 iulie 2007”. Acest lucru a fost constatat de instanţa de judecată a raionului Orhei, judecător pe atunci fiind Sergiu Radu. „I-am eliberat un nou certificat prin care am confirmat că într-adevăr nea Dumitru este viu”, ne spune secretara. Rudele familiei ne-au spus că, după „învierea din morţi” în documente, cu o mare supărare în inimă, bărbatul a decis să se întoarcă înapoi în Federaţia Rusă. În iad sau în rai, numai el ştie.
The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu