Domnul cu florile

nadea-roscovanu

De dimineaţă, în ziua de 1 decembrie, un bărbat căuta de unde poate să cumpere nişte flori, în preajma staţiei auto de vizavi de gara de trenuri. Crezând că vrea să întâmpine pe cineva, i-am sugerat să cumpere un tort, dacă nu găseşte flori. „Pentru cimitir caut florile”, mi-a spus el.

Florile pe care le căuta domnul Tudor, bărbatul în jur de 60 de ani, erau pentru eroii uitaţi din cimitirul militar numit „românesc” (Cimitirul de Onoare din Chişinău), de pe bulevardul Decebal. Ştia că acolo este un cimitir, dar numai recent, pe 13 noiembrie, a mers să-l vadă. A descoperit că necropola unde-şi duc traiul boschetarii, este uitată şi plină de mizerie. Şi-a pus în gând să facă curat acolo, iar zilele acestea, ajutat de doi băieţi, şi-a îndeplinit scopul. Au strâns o remorcă de gunoaie.

Pe 1 decembrie, a chemat băieţii care l-au ajutat să cureţe cimitirul să le dea câte un colac cu lumină de pomană, le-a pregătit frigărui şi un pahar de vin, să le închine în memoria eroilor din cimitirul uitat. „Cât timp nu ne vom uita înaintaşii noştri, Ţara încă are un viitor”, mi-a explicat bărbatul gestul său creştinesc.

Uneori, când sunt cu moralul la pământ, Dumnezeu îmi trimite în cale câte-un Om, care să-mi bucure sufletul. Atunci, cred că acest Om e chiar Domnul.

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)