Domnul Chiştoc (2)

Dumnezeu i-a luat din statură, dar l-a înzestrat cu multe alte talente care l-au făcut pe plac tuturor, şi mai ales femeilor

De fapt aşa se întâmplă cu toţi bărbaţii care-şi i-au neveste mai tinere decât dânşii. Oricât ar părea de bărbaţi în casă, rămân tot sub călcâiul nevestei, care-şi cunoaşte puterea asupra inimii lui. În plus, tânără cum era, Victoriţa îşi căuta prieteni printre bărbaţii de seama ei. Poate că nu se culca cu fiecare, dar se întâmpla uneori să nu vină nopţile acasă şi Mihai creştea copil străin şi nu se încumeta s-o părăsească tocmai acum când feciorul ei era mic de tot.

Victoriţa fuge în Daghestan

S-a întâmplat că a dispărut Victoriţa şi vreo două luni de zile n-a auzit Mihai nimic despre ea. Era înspăimântat să nu i se fi întâmplat ceva şi să n-o mai vadă niciodată. A căutat-o pe la rude, a dat-o în urmărire la poliţie și abia peste două luni i-a venit scrisoare acasă tocmai din Daghestan prin care Victorița îi cerea divorţul. Îl mai ruga să ducă copilul la părinţii ei şi să-şi ia grija de dânsa o dată pentru totdeauna. Mihai nici n-a divorţat și nici copilul de la casa lui nu l-a dat. Trăiau în casa Victoriţei pe care o avea moştenire fata de la bunică-sa şi-şi căuta umil de păcatele lui.

Au trecut anii şi fecioraşul lor, Nicușor, trebuia să treacă în clasa a patra când apare din nou Victoriţa în sat. Se temea să tragă la casa ei, se dusese la părinţi şi de acolo încerca să comunice cu fecioru-său. Îl telefona când nu era Mihai acasă şi îl chema să-l vadă, că mama, chipurile, suferă despărţirea de el. Venise Victoriţa în sat cu un singur gând, să-şi ia copilul şi să plece în Daghestan. În anii cât a lipsit şi a trăit cu străinul acela din Caucaz, copii n-a avut şi i-a hotărât concubinul: ori îi aduce copilul să-l înfieze el, ori să-şi caute de griji, ca el să-şi ia o nevastă care să-i nască urmaşi.

A venit să-şi ceară copilul

Dacă până atunci Mihai se ţinea scai de Victoriţa şi spera că o să se întoarcă definitiv la el, acum nu-i mai păsa. Vroia să păstreze doar copilul care îi purta numele de la naştere şi de care se legase cu tot sufletul. Victoriţa întotdeauna l-a crezut un bleg, dar uite ca aici n-a mai avut ce-i face. A înaintat femeia proces de divorţ şi de tutelă asupra copilului. Fireşte că a pierdut procesul pentru că la judecată au venit martori care au confirmat că ea şi-a lăsat odorul şi a dispărut în lumea largă fără să scrie vreodată în toţi anii aceştia sau să se intereseze măcar uneori cum o duce copilul, ce-i lipseşte lui ca să fie fericit. N-a stat la patul lui, când a trecut prin bolile grele, nu l-a dus la şcoală, nu i-a cumpărat hăinuţe şi jucării. A fost o mamă care doar l-a născut şi l-a părăsit ca pe un lucru de nimic.

Mama pierde procesul

Ziceam că la judecată a fost multă lume – şi rude, şi prieteni, şi mai toate iubitele lui Mihai. A fost un proces curios și hazliu într-un fel pentru că s-au distrat şi cei din sală, şi judecătorii de câţi copii din flori are Mihai, câte neveste neoficiale şi că s-a ales până la urmă cu un fecior al nu ştiu cui şi cu o muiere care n-a pus preţ pe dânsul. A pierdut Victoriţa procesul şi a plecat printre străini fără prea multe regrete. Şi-a zis că dacă n-o să trăiască daghestanezul cu ea, „ce boala, n-au murit bărbaţii pe pământ”!

Avea 30 de ani şi era în floarea vârstei – frumoasă şi apetisantă, cum nici la 17 ani nu arăta, adică nu-şi bătea ea capul că o sa rămână singură şi neiubită… De data asta, Mihai i-a dat fără rezerve divorţul, a pus cruce pe căsnicia asta care a durat doar un an pe hârtie şi a început să se gândească la viitor, trecuse de 45 de ani şi sentimentul că poate rămâne singurel pe lumea asta l-a îndemnat să-şi arunce ochii peste femeile pe care le-a „fericit” odată şi să-şi aleagă perechea cu care va întâlni bătrâneţile.

Mândrele din tinereţe îl refuză

A ales-o pe Olesea. Prima femeie care i-a năsut un fecior. S-a dus s-o ceară în căsătorie, şi, curios lucru, ea l-a refuzat. Se obişnuise să trăiască singură, să aibă grijă de gospodărie, să-şi crească feciorul care avea deja 24 de ani şi era gata-gata să se însoare. „Caută-ţi alta”, i-a spus ea. Chiştoc nu mai putea ca odinioară să se lipească de femeia care-i plăcea, şi-apoi nu ştiu cum s-a întâmplat că în jurul lui parcă nu mai erau neveste care să se vrea mângâiate sau iubite de un bărbat de trei degete de la pământ.

Poate că de vină erau anii lui, poate că nu mai ştia cum să le convingă ca în tinereţe, dar a rămas Mihai singur cu feciorul născut de alta şi care nu l-a iubit o zi în viaţa ei… Păcat că nu s-a găsit nici o muiere să-l jelească…

Lidia BOBÂNĂ

 

The following two tabs change content below.
Lidia Bobână

Lidia Bobână

Lidia Bobână

Ultimele articole de Lidia Bobână (vezi toate)